V Splitu je Slovenija dobila novo kolajno iz evropskih članskih prvenstev, tokrat iz jadranja, ki jo je Sloveniji prijadral Črnomeljčan Maks Vrščaj v razredu laser radial moški. Tokratno prvenstvo stare celine je v celoti zaznamoval zelo šibak veter, ki je organizatorjem onemogočil izpeljavo vseh predvidenih plovov. Ostali Slovenci žal niso bili med najboljšimi.

19 letni Maks Vrščaj je Sloveniji prijadral srebrno odličje iz evropskih članskih prvenstev v jadranju. Prvenstvo je Maks odlično začel, prevzel vodstvo po prvem tekmovalnem dnevu, drugi dan se s slabšo uvrstitvijo nekoliko oddaljil od najboljših, a že tretji tekmovalni dan nadoknadil napako iz prejšnjega dne ter se povzpel na 2. mesto. Četrti, peti ter današnji zadnji dan pa zaradi pomanjkanja vetra jadralci niso uspeli odjadrati nobenega plova, tako da so rezultati ostali enaki. V razredu laser radial moški je tekmoval tudi Marko Radman, ki je prvenstvo zaključil na 19. mestu. Prvak je postal Poljak Marcin Rudawski, bronasto odličje pa si je prijadral Britanec Jon Emmett.

V ženskem olimpijskem enosedu laser radial je slavila Nemka Svenja Weger pred domačinko Tino Mihelič in Britanko Chloe Martin . V zlato skupino se je uvrstila tudi Slovenka Kim Pletikos, ki je na koncu prvenstvo končala na 35. mestu.

Po odhodu Vasilija Žbogarja iz olimpijskega razreda laser standard Slovenci še nismo dobili tako uspešnega naslednika. Nihče od slovenskih predstavnikov se namreč ni uspel uvrstiti v zlato skupino, torej v najboljšo tretjino. Še najboljše se je odrezal Nik Pletikos, ki je prvenstvo zaključil na 72. mestu. V bronasti skupini so jadrali preostali naši predstavniki. 96. je končal Uroš Kraševac, mesto za njim Žan Luka Zelko, 128. pa je bil Klas Kaligarič. Zmagal je domačin Tonči Stipanovič pred Nizozemcem Rutgerjem Van Schaardenburgom in Britancem Nickom Thompsonom.

Romeo Podlogar, Generalni sekretar JZS