Hrvaška vlada je 8. aprila 2020 sprejela nov zakon o turističnih pristojbinah. V plačilo turistične takse za plovila, ki se uporabljajo za osebne namene, je vnesena bistvena sprememba. Plačilo takse naj bi bilo poleg do sedaj obstoječega pavšalnega zneska možno tudi po dejanskem posameznem prenočevanju oseb.

14. člen Zakona o turistični taksi govori o plačilu turistične takse za plovila, ki jih uporablja lastnik oziroma uporabnik za osebne potrebe in prenočuje na plovilu ali z eno besedo navtik. Za plovilo zakon šteje plovilo daljše od 7 m z vgrajenimi ležišči, ki se uporablja za počitek, rekreacijo ali križarjenje, vendar se ne uporablja kot objekt navtičnega turizma – za izposojo (gospodarski namen).

Turistično takso za tako plovilo je po novem zakonu možno plačati tudi za vsak posamezen dan, ko se prenočuje na plovilu. Turistično takso je treba plačati na poseben račun Hrvaške turistične skupnosti pred izplutjem plovila. Sprememba je uvedena tudi zaradi prevelike obremenitve luških kapitanij v poletnem času, ki so do sedaj pobirale pavšalno takso za plovila.

Ali je zakon že v veljavi?

Zakon je v veljavi. Vlada RH bi morala v roku 60 dni sprejeti uredbe, s katerimi bi regulirala višino takse in način plačevanja, a čeprav je bil rok za to 8. junij 2020, tega še ni storila. Plačevanje naj bi bilo po novem možno v turističnih agencijah in preko elektronske aplikacije oziroma na spletni strani.

Da bi preverili izvajanje zakona, smo poklicali nekaj luških kapitanij in njihovih izpostav ter preverili, kako je po novem s plačilom pristojbine. Trenutno še vsi delajo po starem zakonu. Plačilo je še vedno enako kot v lanskem letu. O novem zakonu ne vedo nič.

Kdaj bo zakon začel veljati, še ni jasno. Dejstvo pa je, da stari zakon ni več v veljavi. Natančno informacijo o novem načinu zaračunavanja bomo objavili že v naslednjem tednu. Spremljajte nas!