Stražica, Svetilnik, otok Prvič, Senjska vrata

Svetilnik št. 240 stoji na rtu Stražica na severozahodnem delu otoka Prvič. Označuje varno plovno pot skozi Senjska vrata.

Svetilnik je bil zgrajen leta 1875. Enonadstropna kamnita hiša je nudila dom in zavetje svetilničarski posadki pred močno burjo, ki je značilna za Senjska vrata. V zalivu Stražica, ki je le 100 m južno, je imel svetilničar drčo za splovitev plovila in kamnito hišo, v kateri ga je shranjeval, ko ga ni potreboval. Hiša je služila tudi kot odlična zaščita čolna pred močno senjsko burjo. Po avtomatizaciji svetilnika se je posadka odselila z otoka. Vse do leta 2000 je veljal za največji hrvaški nenaseljen otok. Leta 2004 so objavili nove meritve otokov, pri katerih se je pokazalo, da je otok Žut 2 km2 večji in otok Prvič je izgubil omenjeni naslov.

Stražica, Svetilnik, otok Prvič, Senjska vrata

Svetilničarska posadka je bivala na otoku vse do leta 1974. Takrat so svetilnik avtomatizirali. Namestili so nov sistem luči, ki ga je poganjal zemeljski plin. Leta 1993 so postavili solarne panele in plinski sistem zamenjali z električnim ter ga daljinsko povezali s podjetjem Plovput, ki skrbi za pomorsko signalizacijo na Hrvaškem.

Leta 2011 so stavbo svetilnika ponudili na dražbi za 10-letni najem. Najemnik naj bi stavbo obnovil in jo v času najema uporabljal za gospodarsko dejavnost. Cena desetletnega najema skupaj z obnovo naj bi znašala 110.000 EUR in DDV.

Tehnični podatki svetilnika

Luč svetilnika je 21 m nad morsko gladino. Svetloba svetilke, ki jo razprši v okolico, je vidna do razdalje 9 nmi. Blisk bele svetlobe, ki traja 1 s, oddaja vsakih 6 s. Svetloba je vidna z vseh smeri. Karakteristika svetilnika je B Bl 6 s 21m 9M.

Plovba skozi Senjska vrata

Stražica, Svetilnik, otok Prvič, Senjska vrata

Senjska vrata so 0,5 nmi (900 m) širok prehod med otokoma Krk in Prvič. Varno plovno pot označujeta svetilnika Škuljica (svetilnik št. 239) in svetilnik Stražica. Pri plovbi proti Senju moramo beli svetilnik na rtu Stražica otoka Prvič pustiti na svoji desni in rdeči svetilnik na rtu Škuljica otoka Krk na svoji levi. Pri plovbi v obratni smeri moramo pustiti svetilnika na drugih straneh plovila.

Senjska vrata so območje, preko katerega piha senjska burja. Zaradi visokih bregov otokov Krk in Prvič se je burja prisiljena stisniti skozi ozek prehod. Zato se njena hitrost poveča, valovi na jugozahodni strani prehoda proti otoku Rab in Cres pa postanejo še višji. Plovba skozi prehod v burji, ki presega 30 vozlov, je nevarna. Če je le možno izberite drugo plovno pot ali pa počakajte, da se veter umiri.

Natančna lokacija

Svetilnik je že vnesen na Vodnik po Jadranu. Natančna lokacija na tej povezavi: Stražica 240.