Isabelle Joschke, MACSF, Vendee Globe

Francosko nemška skiperka Isabelle Joschke, ki jadra na jadrnic MACSF, je morala odstopiti. Težave na sistemu kobilice so se stopnjevale vse do včeraj. V vetrovih, ki so na južnem Atlantiku  dosegali 30 do 35 vozlov, ni več uspela pluti varno, zato je bila prisiljena odstopiti.

Isabelle Joschke je plula na odličnem enajstem mestu. Približno 1100 nmi od Argentinske obale so jo težki vremenski pogoji prisilili, da regato zaključi.

Včeraj popoldne je med plovbo po južnem Atlantiku Isabelle ugotovila, da cilinder hidravlične kobilice, kobilice ne drži več v središču. Ko ji je 3.1. odpovedal sistem hidravlične kobilice, je plula s fiksno kobilico. Včeraj je opazila, da kobilica ni več v središčni legi. Takoj je spustila glavno jadro. Plula je le še z nevihtnim flokom, da je obdržala jadrnico stabilno.

Vodja ekipe MACSF, Alain Gautier je opisal situacijo:

"Isabelle trenutno ocenjuje situacijo. Zmanjšala je hitrost plovbe, da minimizirala vpliv valov na jadrnico in preprečila, da bi voda začela vdirati v plovilo. Trenutno pluje v smeri depresije in pogoji se bodo preko noči poslabšali. Jutri se bo veter obrnil in poizkušala bo pobegniti sistemu nizkega zračnega pritiska. Ko se bo morje umirilo, bo vse lažje. Jasno je, da Isabelle na more več tekmovati. Prisiljena je odstopiti. Stalno smo v kontaktu z njo in iščemo najboljše rešitve."

Isabelle Joschke je lahko razočarana. 21.200 nmi regate je odplula odlično. Bila je na 11. mestu v vodilni zasledovalni ekipi. Bila je najhitrejša jadralka, ki se je odlično kosala z moškim delom.

Temperature naraščajo, prednost se topi

Isabelle Joschke, MACSF, Vendee Globe

Yannick Bestaven, ki si je pri vzpenjanju po južnem Atlantiku priboril že dobrih 400 nmi prednosti pred zasledovalci, jo počasi izgublja. Zaradi šibkih vetrov vzdolž Urugvajske in Brazilske obale sta se mu približala zasledovalca Charlie Dalin in Damien Seguin. Dalin napreduje nekoliko bolje. Za vodilnim Bestavenom zaostaja le še 180 nmi, pred Seguinom pa ja prednost povečal na 80 nmi. Na četrtem mestu pluje Thomas Ruyant, ki zaostaja dodatnih 10 nmi za Seguinom. Pluje po isti ruti kot Dalin, bliže obali.

Zasledovalna ekipa se nevarno približuje. Zasledovalci Burton, Detreux, Le Cam, Herrmann in Pedote, pluje vzhodneje v solidnem vetru, ki jim omogoča vzpenjanje proti Ekvatorju s hitrostjo plovbe med 15 in 17 vozli. Svoj zaostanek za Bestevanom so močno zmanjšali. Zaostajajo le še 500 nmi.

< Trije jadralci ogroženi   Regata se počasi končuje >

Foto: © Isabelle Joschke / MACSF, posnetek zaslona