»Pozdravljeni še enkrat, tudi tokrat, vendar zadnjič z Zelenortskaga otočja!", je sporočil Jasmin, preden je dvignil jadra in zaplul preko Atlantika proti Karibom.

Zelenortski ali Kapverdski otoki niso nič posebnega. Marina je sicer lepo urejena in ima vso potrebno infrastrukturo, ki jo potrebuje navtik. Mesto je siromašno, čeprav prave revščine ni videti. Ko se sprehajaš po mestu, tu in tam vidiš, kako ljudje kuhajo na ulici, so zanemarjeni in si nikakor ne želijo videti fotoaparata in pristati na eni izmed naših fotografij. Na trenutek dobiš celo občutek, da iščeš probleme. Seveda pa ni vse tako grozno. Mesto je večinoma urejeno, čisto in lahko človeka fascinira. Številne trgovine z bogato ponudbo so nekoliko dražje kot na Kanarskih otokih, tržnica pa je presenetljivo cenejša. Težko bi potegnili vzporednico med Zelenortskimi in Kapverdskimi otoki. Mogoče zato, ker ta otok ni tako turističen kot so Sol in drugi Kapverdski otoki. Verjetno so lepši in zanimivejši, vendar je težko soditi, če jih ne obiščeš.

»Danes se tudi zaključuje moje bivanje na tem otoku in odjadral bom dalje. Tokrat res čez Atlantik in nedosegljiv bom dokler ne pristanem na Barbadosu, če ne bo silom prilike drugače. Torej ujamemo se spet najprej čez 17 dni ali pa še kaj več, odvisno je vse od vremena. Jaz bi šel tudi na motor, le da vmes ni bencinskih črpalk, če bo pa preveč vetra bom pa jadra krajšal in šel bolj na 100% kot pa na hard.«, so bile Jasminove besede, preden se je podal na plovbo.

Fotogalerija: Cabo Verde

1. del - Priprave na otoku Fuerteventura

2. del - Plovba proti Zelenortskim otokom

   4. del - Plovba do prve nevihte

Predhodne dogodivščine Jasmina si lahko preberete v knjigi: Šepet vetra in valov