Zadnje iz eTrgovine

20.00€

Iz prve roke od slovenskega jadralca Jasmina Čauševića, ki je sam prejadral Atlantik, Pacifik…

Velenjski jadralec in popotnik Jasmin Čaušević je na svoji 5-letni solo plovbi od Poreča do Nove Kaledonije v Tihem oceanu in njegov cilj je obpluti svet na serijski jadrnici Bavaria 34. Jasmin Čaušević je za nekaj mesecev prekinil svoje jadranje in bo še nekaj tednov v Sloveniji ter bo z nami delil svoje izkušnje.

Jadralci imamo na morju veliko odgovornost. Pa ne samo za plovilo, temveč tudi za svoje življenje in življenje posadke, če si z njo delimo svojo jadrnico. Vsak jadralec v nekem trenutku začne čutiti, da ima vse potrebno znanje, je dober skiper, zna odlično jadrati, pozna motor svoje jadrnic »v dušo«, ampak treba je biti pripravljen tudi na nepredvidljive situacije. Ste pomislili na zdravje, zdravstveno zavarovanje, ladijsko lekarno, pripomočke za primere, ko vam zmanjka plina, vode, hrane…? Tudi kulinariko je treba obvladati, npr. kako ohraniti ribo svežo brez zamrzovalnika za celih 7 dni. Kako izkoristiti EPIRB, AIS, IridiumGO…? Ste jadrali že več dni in noči skupaj? Je res dovolj 500€ na mesec, da se odpravim na ocean?

Na takšna vprašanja pozna odgovore iz lastnih izkušenj in iz izkušenj preko pogovorov z drugimi jadralci slovenski jadralec Jasmin Čaušević, ki bo izvedel »aktivno predavanje« s sodelovanjem vseh udeležencev.

Po predavanju bo Jasmin Čaušević na voljo za jadralski klepet.

  • Datum: Torek, 3.3.2020
  • Ura: 18.00
  • Čas trajanja:  2 uri
  • Cena: 20,00 EUR
  • Omejitev udeležbe!
  • Lokacija: Cesta na Brdo 85, Ljubljana (Poslovna stavba Brdo - vhod iz zahodne strani pri travniku)
  • Zagotovljeno je brezplačno parkiranje.
Predavanje: Kako živeti na oceanu in priprava jadrnice

Zadnji video

»Pozdravljeni še enkrat, tudi tokrat, vendar zadnjič z Zelenortskaga otočja!", je sporočil Jasmin, preden je dvignil jadra in zaplul preko Atlantika proti Karibom.

Zelenortski ali Kapverdski otoki niso nič posebnega. Marina je sicer lepo urejena in ima vso potrebno infrastrukturo, ki jo potrebuje navtik. Mesto je siromašno, čeprav prave revščine ni videti. Ko se sprehajaš po mestu, tu in tam vidiš, kako ljudje kuhajo na ulici, so zanemarjeni in si nikakor ne želijo videti fotoaparata in pristati na eni izmed naših fotografij. Na trenutek dobiš celo občutek, da iščeš probleme. Seveda pa ni vse tako grozno. Mesto je večinoma urejeno, čisto in lahko človeka fascinira. Številne trgovine z bogato ponudbo so nekoliko dražje kot na Kanarskih otokih, tržnica pa je presenetljivo cenejša. Težko bi potegnili vzporednico med Zelenortskimi in Kapverdskimi otoki. Mogoče zato, ker ta otok ni tako turističen kot so Sol in drugi Kapverdski otoki. Verjetno so lepši in zanimivejši, vendar je težko soditi, če jih ne obiščeš.

»Danes se tudi zaključuje moje bivanje na tem otoku in odjadral bom dalje. Tokrat res čez Atlantik in nedosegljiv bom dokler ne pristanem na Barbadosu, če ne bo silom prilike drugače. Torej ujamemo se spet najprej čez 17 dni ali pa še kaj več, odvisno je vse od vremena. Jaz bi šel tudi na motor, le da vmes ni bencinskih črpalk, če bo pa preveč vetra bom pa jadra krajšal in šel bolj na 100% kot pa na hard.«, so bile Jasminove besede, preden se je podal na plovbo.

Fotogalerija: Cabo Verde

1. del - Priprave na otoku Fuerteventura

2. del - Plovba proti Zelenortskim otokom

   4. del - Plovba do prve nevihte

Predhodne dogodivščine Jasmina si lahko preberete v knjigi: Šepet vetra in valov

Komentarji