Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

»Pozdravljeni še enkrat, tudi tokrat, vendar zadnjič z Zelenortskaga otočja!", je sporočil Jasmin, preden je dvignil jadra in zaplul preko Atlantika proti Karibom.

Zelenortski ali Kapverdski otoki niso nič posebnega. Marina je sicer lepo urejena in ima vso potrebno infrastrukturo, ki jo potrebuje navtik. Mesto je siromašno, čeprav prave revščine ni videti. Ko se sprehajaš po mestu, tu in tam vidiš, kako ljudje kuhajo na ulici, so zanemarjeni in si nikakor ne želijo videti fotoaparata in pristati na eni izmed naših fotografij. Na trenutek dobiš celo občutek, da iščeš probleme. Seveda pa ni vse tako grozno. Mesto je večinoma urejeno, čisto in lahko človeka fascinira. Številne trgovine z bogato ponudbo so nekoliko dražje kot na Kanarskih otokih, tržnica pa je presenetljivo cenejša. Težko bi potegnili vzporednico med Zelenortskimi in Kapverdskimi otoki. Mogoče zato, ker ta otok ni tako turističen kot so Sol in drugi Kapverdski otoki. Verjetno so lepši in zanimivejši, vendar je težko soditi, če jih ne obiščeš.

»Danes se tudi zaključuje moje bivanje na tem otoku in odjadral bom dalje. Tokrat res čez Atlantik in nedosegljiv bom dokler ne pristanem na Barbadosu, če ne bo silom prilike drugače. Torej ujamemo se spet najprej čez 17 dni ali pa še kaj več, odvisno je vse od vremena. Jaz bi šel tudi na motor, le da vmes ni bencinskih črpalk, če bo pa preveč vetra bom pa jadra krajšal in šel bolj na 100% kot pa na hard.«, so bile Jasminove besede, preden se je podal na plovbo.

Fotogalerija: Cabo Verde

1. del - Priprave na otoku Fuerteventura

2. del - Plovba proti Zelenortskim otokom

   4. del - Plovba do prve nevihte

Predhodne dogodivščine Jasmina si lahko preberete v knjigi: Šepet vetra in valov

Komentarji