Zadnje iz eTrgovine

24.90€

V enem letu je slovenski solo jadralec Jasmin Čaušević na svoji tretji etapi, t.i. Pacifik 2018 z barko Indigo (Bavaria 34), preplul 9023 NM. Odrinil je s Karibov iz otoka Martinik in plul po Karibskem morju do otokov ABC (Aruba, Curacao, Bonaire), ter potem od tu zaplul na  nov kontinent, Srednjo Ameriko. Obiskal je otoke San Blas v Panami, kakor tudi sam del Paname z velemestom Panama City. Tukaj je prvič na svojo barko vzel sojadralca. Preplula sta Panamski prekop in prešla v Tihi ocean. V njem sta najprej zaplula do otokov Las Perlas, ter preplula 4204 NM čez del Tihega oceana brez kopnega. 40 dni in 22 ur sta plula neprekinjeno iz Paname do otoka Hiva Oa, 30 dni ali 2932 NM sta neprekinjeno jadrala, saj sta imela še samo cca 40 litrov goriva, ki je služilo za rezervo. Dosegla sta Markeško otočje v Francoski Polineziji, kjer je Gregor po  zapustil barko.

Po obisku in ogledu otokov Hiva Oa, Nuku Hiva, Fatu Hiva, Tahuata in Ua Pou je odjadral za arhipelag Tuamotu, ter se ustavil na atolih Kauehi in Fakarava. Naslednji na poti so bili Družbeni otoki z otokom Tahiti, Moorea, Raiatea, Taha`a, Bora Bora in Maupiti. Skoraj 700 NM je potreboval do Cookovih otokov in atola Palmerston, ter zaplul še nadaljnjih 700 NM proti otočju kraljevine Tonga in se največ zadrževal v skupini otokov Vava`u, na koncu pa je obiskal še Tongatapu.

Vse zgoraj navedeno je strnil v nov, njegov že tretji potopis, ki ga je naslovil Skriti paradiž. Kot je sam enkrat napisal, so pacifiška otočja skriti biseri in kot je najdražji črni biser Tihega oceana, tako je njemu najdražja in najlepša prav zadnja plovba. Vse o skritem raju, lahko preberete na 384 straneh te knjige, ter si ogledate več kot 300 barvnih fotografij. Knjiga je opremljena kot vse tri njegove prejšnje knjige v trdi vezavi, je šivana in je knjiga za vse večne čase.

Jasmin Čauševič: Skriti paradiž

Zadnji video

Beneteau Flyer 10

Novi dnevni gliser iz ladjedelnice Beneteau bo prvič prikazan na salonu plovil Boot v Dusseldorfu.

Le nekaj mesecev po predstavitvi manjšega brata Flyer 8, je francoska ladjedelnica Beneteau najavila izdelavo novega modela Flyer 10. Na krov bo sprejel kar 11 gostov, ki se bodo lahko udobno namestili na tem skoraj 10 m dolgem gliserju. Ker imam pripravljen prostor za vgradno dveh motorjev z močjo po 350 KM, bo s celotno posadko na krovu plul vse do hitrosti 40 vozlov.

Pri snovanju novega plovila, so si zadali zahtevne cilje. Želeli so ponuditi gliser, ki bo drugačen od drugih in bo ponujal veliko več, kot običajen gliser namenjen dnevnim križarjenjem. Pri svoji širini 3,35 m, ponuja veliko udobja. Krmarska konzola z dvema sedežema je na desni strani, na levi pa sta dodatna dva sedeža, kjer se lahko udobno namestita dve osebi. Na skrajni levi strani je prehod na premec. Na njem je ogromna sončna ploščad s tremi ležišči. Za 4 do pet oseb pa je na voljo sedežna garnitura na krmi.

Sedežna garnitura se skriva tudi pod krovom. Da lahko novi Flayer ponudi več kot le dnevne izlete, se lahko salon spremeni v ležišče, kjer bodo brez težav prenočile do tri osebe. Da bodo krajši in daljši izleti udobni, je v podpalubju tudi toaletni prostor z WC-jem. Za dovolj veliko količino svetlobe v notranjosti, so na boku plovila nameščena velika okna.

Plovilo ima vgrajena 2 rezervoarja za gorivo s skupno kapaciteto 800 l. Rezervoar za gorivo pa sprejme 160 l sladke vode.

Tehnični podatki:

  • Dolžina čez vse: 9,95 m
  • Dolžina trupa: 9,63 m
  • Širina: 3,35 m
  • Teža (brez motorjev): 4332 kg
  • Rezervoar za gorivo: 2 x 400 l
  • Rezervoar za vodo: 160 l
  • Največja moč motorjev: 2x350 KM

 

Dodatne informacije o plovilih Beneteau Flyer na tej povezavi.

Komentarji