Zadnje iz eTrgovine

29.99€

NAVTIČNI PRIROČNIK je praktični vodnik domačega avtorja, ki v besedi in sliki razumljivo pojasni osnovne pojme iz oceanografije, meteorologije, navigacije, pomorskih veščin ter varnosti na morju.

Podrobne razlage spremljajo čudovite barvne fotografije, skice, tabele in drugo slikovno gradivo. Knjiga zaobjema temeljna in poglobljena znanja, ki naj bi jih imel vsak izkušen pomorščak in vsakdo, ki se ljubiteljsko podaja na morje.

VSEBINA

OCEANOGRAFIJA  - valovi, plimovanje, morski tokovi

METEOROLOGIJA - osnovni meteorološki pojmi, oblaki, lokalni veter, svetlobni pojav v atmosferi

NAVIGACIJA - pomorska karta, sistem pomorskih oznak, magnetni kompas, kurz in hitrost, terestična navigacija, navigacija ponoči, pravila o izogibanju trčenju na morju

POMORSKE VEŠČINE - vozli, pristajanje, sidranje, vleka na morju

VARNOST NA MORJU - podhladitev, rešilni jopič in pripenjanje, reševanje človeka v morju, pnevmatski rešilni splav, klic v sili

DODATEK - kartografski ključ, pomorske luči, luči plovil in znamenja, zvočni signali, oddajanje klica v sili s pomočjo VHF GMDSS - radijske postaje, zastave mednarodnega kodeksa in fonetična abeceda, Beaufortova lestvica


O avtorju

Igor Orlov je prve nevihte in zarje doživel že v otroštvu, na plovbah z dedkom z otoka Zlarina. Jadral je na jadrnicah vseh tipov in velikosti, tudi v zelo zahtevnih zimskih razmerah v Biskajskem zalivu, Rokavskem prelivu in Baltiku. Med drugim se je kot taktik in drugi skiper leta 2001 udeležil regate Fastnet ter prejadral več tisoč milj kot skiper 26-metrske jadrnice La poste. Diplomiral je iz meteorologije na Fakulteti za fiziko v Beogradu. Naziv Yachtmaster je pridobil v Veliki Britaniji, kjer je na Jadralski akademiji z odliko zaključil znameniti študij Professional Crew and Skipper Training. Je avtor številnih strokovnih člankov, testira jadrnice ter motorna plovila za slovensko navtično revijo. Leta 2009 je ustanovil jadralno šolo North Adriatic Sailing Academy.

Iz predgovora

V knjig so združena zelo različna znanja in veščine, ki jih mora obvladati sleherni pomorščak. V njej boste našli dragocene razlage in odgovore na številna pomembna vprašanja o morju, vremenu, navigaciji, plovbi in varnosti. Nazorne fotografije in risbe vam bodo popestrile branje in olajšale razumevanje tega preglednega priročnika, zato boste tudi med plovbo hitro našli ustrezno informacijo ali navodilo.  Prepričan sem, da bo bogata in poučna vsebina te knjige številnim navtikom odstrla nova obzorja ter jim omogočila varnejše doživetje morja in plovbe.

Dušan Puh

O knjigi: 

  • avtor: Igor Orlov
  • dimenzija: 270 x 200 mm,
  • obseg: 192 strani
  • vezava: integralna vezava
Igor Orlov - Navtični priročnik

Zadnji video

As Boats - Drago Boats

Grški proizvajalec plovil Drago Boats, ki ga v Sloveniji zastopa podjetje As-Boats, d. o. o., je predstavil nove modele plovil za leto 2019.

V grški ladjedelnici Drago Boats so lani veliko časa namenili prenovi svojih plovil. Za letošnjo sezono so prenovili kar tri modele plovil Drago 610, Drago 21 in Drago 22.

Drago 601 SD

As Boats - Drago Boats

Plovila Drago se lahko pohvalijo z izjemno inovativnim oblikovanjem. Kljub svojim relativno majhnim dimenzijam (6 do 7 m) se lahko pohvalijo s prostorno kabino, v kateri lahko prespijo dve ali celo tri osebe. Model Drago 601 SD ima na premcu veliko kopalno ploščad, pod njo pa se vseeno skriva prostorna kabina z dvojnim ležiščem. Po potrebi lahko dve osebi prenočita tudi na krmi, kjer lahko klop spremenimo v dvojno ležišče.

 

Drago 21

As Boats - Drago Boats

Drago 21 ponuja še nekoliko več. Premec plovila je močno dvignjen, zaradi česar je povečana prostornost kabine. V njej lahko prenočita dve osebi, ki imata na voljo tudi toaletni prostor ter kuhinjski kotiček. Prostora je dovolj za namestitev kuhalnika, pomivalnega korita in hladilnika. Na krmi je udobna sedežna garnitura, ki se po potrebi spremeni v dvojno ležišče. Krmarju in sopotniku sta namenjena dva udobna stola. Oba se lahko zavrtita za 360 stopinj in omogočata udobno druženje s preostankom posadke na krmi.

Drago 22

As Boats - Drago Boats

Drago 22 potovalni gliser iz serije Yacht line. Novi model združuje funkcionalnost, moderno oblikovanje in udobno bivanje na krovu. Prostorna kabina ima dve enojni postelji. Če spustimo mizo, imamo na voljo prostorno dvojno ležišče. V kabini je še tretja postelja. Če je ne potrebujemo, lahko namesto nje naročimo veliko garderobno omaro s številnimi predali za shranjevanje. Kopalnica je ločena. Ima mornarski WC, umivalnik in priročen tuš. Na krovu je krmarski sedež namenjen plovbi dveh oseb ter prostorna klop na krmi plovila. Pod krmarskim sedežem je nameščen dvojni plinski kuhalnik in umivalnik. Prostora je dovolj tudi za namestitev hladilnika. Model Drago 22 je na voljo v različici z vgrajenim motorjem ali z zunajkrmnim motorjem.

Plovila Drago v Sloveniji zastopa in prodaja As Boats, d. o. o. V njihovem prodajnem salonu so že vse tri različice plovil. Plovilo Drago 22 je v izvedbi z zunajkrmnim motorjem. Za več informacij o plovilih Drago obiščite spletno stran https://www.as-boats.si/, jih pokličite na 02 608 41 41 in se dogovorite za ogled plovil.

Komentarji