Podjetje Robicomp d.o.o. iz Velenja, je s svojo blagovno znamko ''Carbonautica'' v navtičnem – predvsem jadralskem svetu prisotno že od leta 2006.

Proizvodnjo so pričeli razvijati z izdelavo vrhunskih prestižnih krmilnih koles za jadrnice iz karbonskih vlaken. V letu 2009 so svojo ponudbo razširili še z navtičnimi produkti iz steklenih vlaken – GFC krmilna kolesa in GFC mostički, sedaj pa z novo serijo lahkih krmilnih koles iz karbonskih vlaken za motorne jahte vstopajo še na široko področje motornih plovil. Vodstvo podjetje se je v krizi v letu 2008, ki je zahtevala velik davek na področju prestižnih karbonskih izdelkov, odločilo, da razvije izdelke iz steklenih vlaken, ki bodo imeli podobne lastnosti, kot karbonska, njihova cena pa bo cenovno dostopna širšemu krogu uporabnikov.

Kako jim to uspe

Krmilno kolo iz steklenih vlaken izdelajo na podoben način kot karbonskega. Izdelajo ga v kalupu, uporabljajo pa nekoliko spremenjen in prebrisan proces izdelave. Pesto kolesa, ki je izdelan iz eloksiranega aluminija, montirajo naknadno. Krmilna kolesa izdelujejo v treh osnovnih barvah. Na voljo so v črni, sivi in beli barvi. Kupec se za doplačilo lahko odloči za katerokoli barvo iz RAL barvne lestvice. Ker so kolesa monolit, so izjemno čvrsta a zelo lahka. Ker ni spojev, nimajo šibkih točk.

Kolesa iz serije GFC Sport izdelujejo v dimenzijah vse od premera 700 mm pa do 1800 mm v 100 mm razmakih, imajo pa na voljo še kar nekaj različnih serij (3-kraka kolesa, 5-kraka kolesa ter kolesa različnih dizajnov za določene kupce). Paleta kupcev je zelo široka, saj lahko izdelke ''Carbonautica'' srečate skoraj na vseh jadrnicah velikih svetovnih proizvajalcev plovil.

Več informacij o krmilnih kolesih ter ostalih izdelkih ''Carbonautica'' najdete na: carbonautica.com