Walter Teršek: 10 m svobode

Jadranje okrog sveta je bila moja skrita želja že iz časov zgodnjega otroštva. Sanjaril sem o mogočnih oceanih, daljnih deželah in svobodi. Jadrnice sem si »risal« v mojih sanjskih potovanjih, pa tudi na mojih otroških risbicah. Mnogo let kasneje sem s privarčevanim denarjem kupil staro jadrnico in jo začel pripravljati za potovanje do daljnih obzorij.

Kako zelo sem imel rad mojo Lady Ivano! Zapustil sem dom, svoje dekle in svoje prijatelje. Sledil sem klicu svobode, na črti med modrino neba in modrino morja sem z vetrom v jadrih plul proti obzorjem nekje daleč, daleč v neskončnosti.

Čarobne noči pod zvezdnatim nebom sem doživljal kot prvo ljubezen. Sam na morju, jutranje

in večerne zarje, pesem vetra, delfini ob moji barki, oblaki tam daleč, visoko ... moje sanje so postale resničnost. Moja jadrnica, prav taka kot sem jo naslikal kot otrok, je plula novim doživetjem naproti. Dokler mi je v viharni noči sredi Atlantika ni vzel Neptun.

To ni bil le brodolom, to je bil moj življenjski brodolom. Solze, ki so stekle v tisti noči, ko sem se poslavljal od moje velike ljubezni, so tekle še ves mesec po brodolomu. Bil sem kot barka brez krmila, bil sem kot moja Ivana, na dnu! Spraševal sem se o smislu življenja, tonil sem v obup in žalost, prav tako kot je na dno Atlantika potonila moja barka.

Potem pa sem začel pisati knjigo. Medtem sem ugotovil, da je življenjski brodolom lahko konec ali začetek, odvisno od tega, kako ta poraz sprejmemo. Ko smo izpostavljeni neobvladljivim silam narave in ekstremnim naporom za preživetje, se naša zavest spremeni,

razširi navzven, na okolje, ki nas ogroža, kar nam omogoča, da v takem stanju najdemo moč,

se prilagodimo in povežemo s silami narave, da sploh lahko preživimo. Izkušnja brodoloma me je navdala z neznosno bolečino izgube, ki sem jo sprva razumel kot poraz. Ob pisanju knjige pa so moje »sanje« z dna Atlantika naenkrat dobile popolnoma drug pomen. Spoznal sem, da je bila to daritev Neptunu in da mi bo zato dal še eno možnost. Knjiga mi je pri tem pomagala postaviti si življenjske vrednote, ki bodo krmarile mojo barko na poti k uresničitvi ciljev.

Walter Teršek

Prvenec slovenskega jadralca je na voljo na tej povezavi: Walter Teršek: 10 m svobode