Evoy - zunajkrmni električni motor s 150 KM

Norveški proizvajalec električnih motorjev je najavil proizvodnjo močnega zunajkrmnega motorja, ki bo razvil kar 150 KM. V podjetju trdijo, da gre za izjemno evolucijo čistega pogona za plovila.

Evoy je norveško podjetje, specializirano za razvoj električnih pogonov za navtiko. Kljub temu da je bilo ustanovljeno šele leta 2018, pa njihove korenine segajo vse v leto 2003. Norveška je znana po tem, da so pionirji v uporabi električnih pogonov na trajektih in drugih komercialnih plovilih, ki plujejo že več let. Z novim podjetjem ciljajo na prenos znanja in tehnologije v hitra plovila in gliserje. Že lani so objavili rekord, dosežen z električnim plovilom, ki znaša 55 vozlov. V njihovi dosedanji paleti vgradnih električnih motorjev najmočnejši razvijejo do 800 KM.

Za prihodnje leto so napovedali začetek izdelave električnega zunajkrmnega motorja, ki bo zagotavljal ekvivalentno moč, kot jo razvije 150 KM motor na notranje zgorevanje. Motor bodo predstavili v mesecu marcu. Namestili ga bodo na plovilo Zodiac Milpro MK5, 5,85 m dolg gumenjak.