V nedeljo, 22. novembra, je iz Las Palmasa na Gran Canarii izplulo več kot 300 jadrnic na 2700 navtičnih milj dolgo plovbo preko Atlantskega oceana do Santa Lucije. Start je potekal v sončnem vremenu z 8 do 10 vozli vzhodnika.

Gre za najbolj množično oceansko regato na svetu, ki poteka vsak november vse od leta 1986. ARC se od večine drugih regat razlikuje po tem, da je regata namenjena prvenstveno jadrnicam za križarjenja ne pa regatnikom, čeprav so dobrodošli tudi ti; pravzaprav so na regati ARC dobrodošli vsi tipi jadrnic in večtrupcev dolžine najmanj 8,23 m (27') ter z najmanj dvočlansko posadko. Ker je regata prvenstveno namenjena potovalnim jadrnicam, so posadke, ki sodelujejo, običajno zelo raznolike, veliko je družin z otroki, pa tudi domači ljubljenčki niso redkost. V povprečju 12-metrska jadrnica za pot potrebuje 18 do 21 dni, rekord pa je 8 dni in 6 ur. Regata slovi po zelo bogatem spremljevalnem programu tako pred startom kot na cilju ter skrbi za varnost udeležencev. Postavljeni so natančni standardi glede varnostne opreme na jadrnicah, brez katere sodelovanje ni mogoče. Ravno zaradi skrbi za varnost je regata tako priljubljena, saj marsikateri kasnejši oceanski jadralec za svoje prvo prečkanje oceana izbere prav regato ARC.

Regata ima dve možni različici poti: direktno na Santa Lucijo ali nekoliko daljšo, s postankom na Zelenortskih otokih, ki iz Santa Lucije starta nekoliko prej, letos je to bilo 8. novembra. Start druge etape iz Mindela na Zelenortskih otokih do Santa Lucije je bil prav tako v nedeljo.

Na ARC pogosto sodelujejo tudi slovenske posadke, vendar letos teh (vsaj po naših informacijah) ni.

Po petih dneh plovbe vodi francoska jadrnica Vitali The Kid. Prepluli so že 1387 nmi. Do cilja jih loči še 1441 nmi. Če bodo nadaljevali s tem tempom, jih lahko na cilju pričakujemo v devetih dneh in 22 urah. Druga posadka na katamaranu Banzai zaostaja 30 nmi, vse druge jadrnice pa več kot 200 nmi.

Besedilo: Nataša Kolega