Charlie Dalin - LinkedOut

Vodilni v regati plujejo v močnih zahodnikih, ki se počasi pomikajo proti vzhodu, proti južnoafriškemu mestu Cape Town in znamenitemu rtu Dobrega upanja. Charlie Dalin na jadrnici APIVIA, pluje z izjemnim tempom in prepričljivo vodi. Mimo rta Dobrega upanja bo verjetno zaplul že danes pozno popoldne.  

Pri plovbi južno od rta jih čaka presenečenje. Vreme postaja vse bolj hladno. Na vzhodni strani južne Afrike jih čaka močan tok Agulhas, ki teče ob zahodni obali iz severa proti jugu, veter pa bo predvidoma pihal v nasprotni smeri. Trenutno plujejo v vetrovih ki pihajo s hitrostmi med 25 in 35 vozli. Temperatura zraka je zgolj 7 stopinj, morja pa le 8. Valovi so visoki vse do 4 m in za jadralce je to prvo mrzlo in mokro jadranje, saj se valovi prelivajo preko krova plovil. Počutijo se kot v pralnem stroju.

Charlie Dalin - LinkedOut

Dalin, vodilni v regati, pluje bolj severno. Če se ne bo odločil za plovbo bolj proti jugu, se bo moral spopasti s tokom Agulhas, ki povzroča močno razburkano morje, veter pa piha v nasprotno smer iz katere prihajajo valovi. Na drugem mestu nekoliko počasneje pluje Thomas Ruyant. Počasnejši je, ker si je moral odrezati skoraj dva metra dolgo konico njegovega levega hidrokrila. V visokih valovih toka Aghulas vse moči hidrokrila ni možno izkoristiti. Zato bo to odlična prilika za Jeana Le Cama, katerega jadrnica nima hidrokril in možnost da nadomesti nekaj svojega zaostanka.

Večina vodilnih jadralcev pluje izjemno izenačeno. Vsi ki so že zapluli v zahodnike, so v zadnjih 24 urah prepluli med 370 pa vse do 410 nmi. Najhitrejši je bil Louis Burton na jadrnici Bureau Valle 2, ki je tako svoj zaostanek za vodilnim zmanjšal na vsega 335 nmi. Pluje najbolj južno, skoraj na 43 stopinj. Najbolj severno na 38 stopinj pluje Dalin, večina ostalih jadralcev pa med njima. Burton še vedno vztraja v smeri proti jugovzhodu, proti meji prepovedane plovbe, ki je postavljena na 45 vzporednik.  

< Favorit odstopil z letošnje Vendee Globe   Jadrnica PRB se je potopila >