Charlie Dalin, Apivia

Vodilni jadralci na regati se soočajo z izjemno zahtevnim vremenom na Južnem oceanu. Ogromna depresija prinaša močne vetrove, ki dosegajo hitrosti 40 vozlov. Kljub temu Charlie Dalin napreduje odlično. Svojo prednost pred drugo uvrščenim Thomasom Ruyantom je povečal na 285 nmi. Louis Burton še vedno pluje najjužneje in zaenkrat brani tretjo pozicijo.

»Na oceanu bijemo pravo bitko. Pričela se je včeraj zvečer, trajala celo noč in se je ne bomo rešili še nekaj ur. To je bila najhujša nevihta od samega začetka regate. Takšne regate običajno postrežejo z neverjetnimi dogodivščinami a o tem ne obstaja nobena fotografija. Obstaja le pot plovbe na digitalni karti. Trenutno plujem proti koncu depresije. Karte predvidevajo 45 vozlov vetra s sunki med 50 in 55 vozli.«, ja zapisala Charli Dalin v svojem sporočilu ob 4:30 uri zjutraj.

Charlie Dalin, Apivia

Celo noč je bila budna tudi njegova kopenska ekipa. Spremljali so njegovo napredovanje. Včeraj je plul s hitrostjo 17 vozlov, ponoči v najhujšem delu nevihte, je zmanjšal hitrost plovbe na 13.9 . Držal se je prvotnega plana. Držal se je čim bolj proti vzhodu, da se se je izognil področju najnižjega pritiska, ki je 200 južno. Depresija se bo danes dopoldne premaknila proti zahodu, a pogoji bodo ostali zahtevni. Vetrovi bodo še vedno dosegali hitrosti med 40 in 45 vozli, medtem ko bo Charlie Dalin na vodilni poziciji že zaplul v šibkejše vetrove, ki bodo pihali zgolj z hitrostjo 30 vozlov.

Prvi zasledovalec Thoma Ruyant na LinkedOut pluje 120 nmi bolj severno. Tudi on se je srečal z podobnimi pogoji kot Dalin. Ponoči je plul s hitrostjo med 13 in 14 vozli.

Damien Seguin je po dveh dneh uspel popraviti avtopilota. Vrnil se je na začrtano smer plovbe, povečal hitrost in pluje na odličnem šestem mestu. Legendarni Jean Le Cam je trenutno na osmem mestu.

Boris Herrmann ima težave z jadrom

Boris Herrmann  na jadrnici Seaexplorer-Yacht Club de Monaco ima težave z jadrom. Danes zjutraj je sporočil:

»Celo jutro že spremljam vreme in upam, da bo veter padel dovolj, da bi lahko popravil jadro J2. Vendar nimam sreče. Še vedno zapiha 20 vozlov vetra. Pade na 13, a le za kratek čas. Veter zopet pospešuje. Spet piha stabilno med 20 in 22 vozli. Plujem s hitrostmi med 11 in 32 vozli. Te visoke hitrosti povzročajo preveč stresa na plovilo. Če se bo tako nadaljevalo, bom moral namestiti J3. PO napovedi bo se bo veter okrepil. Umiril se bo šele čez 48 ur oziroma 800 nmi vzhodno od trenutne pozicije. Zame bo to najmočnejše področje nizkega pritiska do sedaj. S tem sem se že sprijaznil. Že dolgo časa nisem pogledal na karto, kako napredujem. Bojim se da bi me trenutna pozicija demotivirala. 100% sem osredotočen na dirko.«

Boris Herrmann trenutno pluje na odličnem sedmem mestu. Za vodilnim Charliem Dalinom zaostaja 480 nmi. Je v skupini jadralcev, med katerimi so razlike le 100 nmi.

Besedilo še ni lektorirano. Za eventualne napake se opravičujemo.

< Težave na jadrnici Groupe Apicil   Iz ene nevihte v drugo >

 

Foto: © Vincent Curutchet / Alea / Disobey / Apivia