Yannick Bestaven, Vendee Globe

Yannick Bestaven je prvi obplul rt Horn na letošnji regati Vendee Globe. Mimo njega je plul v nevihtnem vetru in visokih valovih.

Za Bestavena je bila to prva plovba mimo rta. Želel si ga je ogledati vendar je plul 85 nmi južno v slabem vremenu in močno razburkanem morju. Kljub temu, da slavne skale ni videl, je zelo vesel, da je prvič zaplul mimo njega. Plovba mimo rta je posebna zmaga nad Južnim oceanom. Sedaj ga čaka le še 7.000 nmi plovbe proti severovzhodu, proti luki Les Sables d'Olonne.

Bestaven je mimo svetilnika na rtu zaplul ob 13:45 uri (UTC). Za plovbo je potreboval 55 dni in 22 min. Njegov čas je v primerjavi z rekordom, ki ga je postavil leta 2016 Armel Le Cleac'h bistveno slabši. Le Cleac'h je potreboval le 47 dni.

Ko je zaplul mimo rta in so se vetrovi nekoliko umirili, je prvo plovbo po Južnem oceanu komentiral:

"Sem zelo trmast. To je moja napaka in hkrati prednost. Sem tudi zelo odločen v težkih pogojih. Verjeti sem moral v svoje sposobnosti in ruto, ki sem si jo začrtal. Nisem se smel ukvarjati s svojimi nasprotniki in njihovimi odločitvami. Najbolj vztrajen sem moral biti pri plovbi na skrajnem robu Antarktične cone prepovedane plovbe. Nisem se zavedal, da se lahko tako močno poglobim vase in lahko premagam stres, mraz, osamljenost in nenehne vibracije. Med plovbo sem doživel nekaj magičnih trenutkov in nekaj zelo težkih."

Yannick Bestaven trenutno pluje vzhodno od rta Horn. Smer plovbe je že spremenil proti severovzhodu, proti Falklandskim otokom.

Charle Dalin drugi uspešno mimo rta

Yannick Bestaven, Vendee Globe

Drugi je mimo rta zaplul Charlie Dalin. Njegova pot plovbe je bila bistveno bolj severna kot Bestavenova. Mimo rt je plul na razdalji vsega 7 nmi. Kljub temu ni imel lepega razgleda na rt, lahko pa je opazil luž svetilnika. Mimo je plul ponoči, ob 04.39 uri (UTC) oziroma 00:39 po lokalnem času.

Kot tretji pluje Thomas Ruyant z zaostankom 470 nmi, le 10 nmi za njim pa Damien Seguin. Kot tudi zasledovalna ekipa plujeta v zmernih zahodnih vetrovih. Ruyant pluje na skrajnem jugu, Seguin dobrih 70 nmi bolj severno. Svojo prednost pred zasledovalno ekipo sta nekoliko povečala. Benjamin Dutreux, vodilni v zasledovalni ekipi pluje z zaostankom 621 nmi, Jean Le Cam, Luis Burton Boris Herrmann in najhitrejša jadralka Isabelle Joschke na devetem mestu, pa zaostajajo manj kot 700 nmi.

Boris Herrmann o plovbi z vetrom

Yannick Bestaven, Vendee Globe

Boris Herrmann je o plovbi z vetrom zapisal:

"Plujem z eno skrajšavo in manjšin gennakerjem. Plovba z vetrom v teh visokih valovih ni enostavna. Veliko pospešujemo in veliko plujemo na hidrokrilih. Hitrost približevanja cilju (VMG) pri plovbi z vetrom ni ravno najvišja. Komaj čakam, da bom zaplul v Atlantik. Tam pogoje bolje poznam in vetrovi so bolj stabilni. Zelo razočaran sem, ker sem padel na deveto mesto. Upam, da mi bo v Atlantiku uspelo, da se povzpnem višje na lestvici. Skupina v kateri plujem je zelo kompaktna. Vsi smo si zelo blizu. Ves čas moramo paziti, da ne pride do trka. Imam okvarjen AIS. Zato nisem navdušen nad majhnimi razdaljami med plovili. Ponovno se približujem Isabelli in Louisu. Zelo zanimivo bo. Sprememba smeri vetra za  10 stopinj pomeni veliko razliko pri plovbi."

< Najtežji pogoji za plovbo mimo Horna   Štirje jadralci zapluli v Atlantik >

Besedilo še ni lektorirano. Za morebitne napake se opravičujemo.