Charlie Dalin, Vendee Globe

Bestaven je prišel v vodstvo 16.12.2020. Do današnjega dne je plul suvereno in branil vodilno pozicijo. Ponoči pa je ob vzhodni brazilski obali zmanjkalo vetra in Charlie Dalin in Thomas Ruyant sta ga prehitela. Trenutno je v vodstvu Dalin. Ruyant zaostaja 18 nmi, Bestaven pa 25.

Tudi flota zasledovalcev se je vodilni skupini povsem približala. Jean Le cam, ki pluje na devetem mestu ima le 200 nmi zaostanka.

Glede na sprejemljive razmere na južnem Atlantiku in muhastem področju Doldrums regata še zdaleč ni odločena. Kljub dokaj prepričljivi prednosti, ki jo je imel Bestaven pred dvema dnevoma, znašala je že preko 400 nmi, je danes zdrsnil na tretje mesto. Le 15 nmi za njim pluje Damien Seguin, Louis Burton pa zaostaja dodatnih 15 nmi. Današnji dan bo še izjemno zanimiv.

Charlie Dalin celotno regato pluje odlično. Nazadnje je bil v vodilni poziciji le na božični večer, ko je za nekaj trenutkov prehitel odličnega Bestavena. Trenutno pluje 100 nmi bolj vzhodno. Njegovo vodstvo še zdaleč ni garancija za zmago na regati. Bestaven je pokazal, da je borec. S svojim trenutnim mestom ni zadovoljen in takoj ko se bo pojavila priložnost za napad jo bo izkoristil.

Charlie Dalin, Vendee Globe

Trenutno je najbolj zadovoljen jadralec Luis Burton na Bureau Vallee 2. Pred vodilnim je zaostajal že 800 nmi. Danes, na južnem Atlantiku pa njegov zaostanek za vodilnim znaša le 56 nmi. Zelo hiter je tudi Boris Herrmann. V zadnjih 24 urah je preplul več kot Burton in svoj zaostanek zmanjšal na vsega 100 nmi.

Charlie Dalin je ob prevzemu vodstva napisal:

"Tranzicijsko področje je bilo izjemno zahtevno za Bestavena. Prvi je zaplul vanj in logično bi bilo, da bi prvi izplul. Včeraj zvečer sem bil v področju, kjer je pihal lahen veter. Vsake toliko sem iz tega šibkega, hladnega vetra zaplul v brezvetrje. Trenutna situacija je magična. Če bi mi nekdo pred štirimi dnevi , ko sem zaostajal 450 nmi rekel, da bom ponovno prevzel vodstvo, mu ne bi verjel. Vesel sem, da sem se vrnil v boj. Nič še ni odločeno. Vetrovi so zelo spremenljivi. Spreminja se smer in hitrost. Danes ponoči se bo veter stabiliziral. Šele jutri zjutraj bomo vedeli, kdo je plul najbolj pametno."

Bestaven je svojo ruto skrbno načrtoval. Je žrtev trenutnih razmer. Zahodno, bliže brazilski obali, so vetrovi še šibkejši in pogosteje spreminjajo smer. V zadnjih 36 urah je prečil kar 13 krat.

Pip Hare prvič mimo slavnega kamna

Ponoči so še štirje jadralci obpluli rt Horn. Prvi med njimi je bil Arnaud Boissieres, sledila sta mu Alan Roura, in Jeremie Beyou, ob 01.56 uri pa ga je prvič obplula angleška jadralka Pip Hare na jadrnici Medalla. Za plovbo do rta je potrebovala 64 dni 12 ur in 36 minut. Sama si je postavila osebni cilj. Do cilja bi rada priplula v krajšem času, kot je na regati 2000-2001 potrebovala jadralka Ellen MacArthur. Cilj v Les Sables d’Olonne mora doseči v manj kot 34 dneh.

Statistika

Danes poteka 65 dan regate. Charlie Dalin, ki trenutno vodi, je do sedaj preplul 23531 nmi. Do cilja ga loči še 4644 nmi. Thomas Ruyant je preplul 23 523 nmi. Do cilja ga loči še 4651 nmi. Oba jadralca večino regate plujeta po isti poti. Zato je razlika med prepluto potjo izjemno majhna. Yannick Bestaven je do sedaj preplul 22854 nmi, kar je kar 320 nmi več. Do cilja ga loči še 4658 nmi.

Na trenutnem desetem mestu pluje Maxime Sorel. Za Dalinom zaostaja 360 nmi. Če pretvorimo v procente, deseti jadralec po 65 dneh plovbe zaostaja le za 1,5%.

Jadralci so na plovbi 65 dni oziroma 1560 ur. Povprečna hitrost Dalina znaša 15,08 vozla, Sorela na desetem pa 14,85 vozla. Ker jadralci dnevno preplujejo okrog 300 nmi lahko v cilju pričakujemo minimalne razlike. Če bi ostale podobne trenutnim, bi v enem dnevu v cilj priplulo kar 10 jadralcev.

< Regata se počasi končuje   Gneča na Atlantiku >

Foto: © Charlie Dalin / Apivia, posnetek zaslona