Giancarlo Pedote / Prysmian Group

Si lahko predstavljate, da lahko na regati okrog sveta, ki poteka že 66. dan jadralci plujejo v skupini. Nemogoče je mogoče. Vetrovi na južnem Atlantiku so zmešali štrene in vodilni trijo je izgubil vso prednost pred zasledovalno ekipo, ki je znašala že 800 nmi. Danes ponoči se je na prvo mesto vrnil Yannick Bestaven. Dalin zaostaja 6 nmi, Burton pa 23. Ne četrtem mestu pluje Ruyant z zaostankom 26, sledi Seguin s 60 nmi zaostanka, Detreux s 91 nmi. Šele Giuancarlo Pedot na osme mestu zaostaja več kot 100 nmi. Trenutno njegov zaostanek znaša 115, zaostanek Jeana Le Cama na devetem mestu pa le 121.

Giancarlo Pedote / Prysmian Group

Če zaostanke v miljah pretvorimo še v ure in odstotke, potem prvih devet tekmovalcev pluje pri povprečni hitrosti regate 15 vozlov pluje v razmaku 7 ur. Glede na prepluto razdaljo 23.000 nmi pa Jean Le Cam na devetem mestu zaostaja le 0,005%.

Thomas Ruyant je bil v svojem jutranjem sporočilu kratek: »Noro je!«. Ne le minimalne razlike med tekmovalci, zgodovino regate pišejo tudi nepojmljivi preobrati. Spomnimo se, da je moral Louis Burton s svojo Jadrnico Bereau Vallee 2 opraviti postanek na otoku Macquaire in splezati na jambor. Ko se je vrnil v regato je njegov zaostanek znašal 830 nmi. Danes pluje kot tretji in njegov zaostanek je zgolj 23 nmi.

»Plujemo v pasate, ki pa še vedno spreminjajo hitrost in smer. Ves čas moramo trimati jadra in popravljati smer plovbe. Veter se postopoma krepi in hitrosti plovbe se bodo povečale. Zopet bodo do izraze prišla naša hidrokrila.«, je povedal Thomas Ruyant, ki pluje na četrtem mestu.

Zanimivo bo videti, kako se bo znašel Ruyant, ki ima močno skrajšano levo hidrokrilo in kako bo napredoval Dalin, ki ima okvarjen ležaj prav tako na levem hidrokrilu.

< Sprememba v vodstvu   Zdaj jaz, zdaj ti, zdaj…. >

Foto: Giancarlo Pedote / Prysmian Group, posnetek zaslona