Utopia IV, Tropic Breeze

Na božični večer je prišlo do tragične pomorske nesreče. Luksuzna motorna jahta Utopia IV je trčila v tanker M/T Tropic Breeze, ki se je zaradi poškodbe trupa potopil.

Po poročanju Bahamas Press se je pomorska nesreča zgodila približno 15 nmi severozahodno od otoka New Providence na Bahamih. 55 m dolg tanker M/T Tropic Breeze je plul proti Great Stirrup Cay. Ob 22.03 je v njegovo krmo trčila luksuzna 73 m dolga jahta Utopia IV. Premec motorne jahte je predrl trup tankerja, zaradi česar je vanj začela udirati voda. Tanker se je kmalu potopil in leži na morskem dnu na globini 700 m.

Celotna posadka tankerja je bila rešena in nepoškodovana. Tanker je na krovu tovoril plin. Za zdaj menijo, da ni nevarnosti za ekološko katastrofo. Kaj so razlogi, da je prišlo do nesreče, ni jasno. Tanker je bil pred kratkim certificiran in je zadoščal vsem varnostnim predpisom. Motorna jahta je bila opremljena z več radarji, AIS-sistemom in številnimi drugimi pripomočki za varno plovbo.

Utopia IV je izjemno hitra jahta, ki jo je zasnovala in zgradila italijanska ladjedelnica Rossinavi leta 2018. Njena vrednost naj bi bila okrog 50 mio EUR. Jahta ima vgrajene štiri Rolls Royce motorje z jet pogoni. Potovalna hitrost znaša 26 vozlov, najvišja hitrost plovbe pa je kar 33 vozlov. S kolikšno hitrostjo je plulo v trenutku, ko je trčila v tanker, še ni znano.

Utopia IV, Tropic Breeze

Vir: Bahamas Press