Zavalatica, Korcula

Noč v Pupnatski luki je bila mirna. Po zajtrku smo se odpravili proti zahodu. Vremenska napoved je predvidevala brezvetrje za dopoldne, nato pa bo zapihal maestral, ki pa ne bo dosegal omembe vrednih hitrosti.

Prvi kraj na naši poti bo Zavalatica, kjer planiramo postanek. Pred njo si bomo ogledali še zaliv Žitna, ki je izjemno lep in je varno sidrišče. Nudi zaščito pred vsemi vetrovi, razen pred jugom. V peščenem dnu sidro drži dobro in prenočevanje je varno. Pred zahodnimi vetrovi ga ščiti rt Dugi, ki na svoji zahodni strani skriva majhno vas Zavalatica, v kateri je luka. Pristanemo lahko na notranji strani valobrana. Globina je primerna le na glavi pomola. Proti obali pade pod 1 m. Vas je prazna. Nikjer žive duše. Šele ko se pojavim z dronom, pritegnem pozornost domačina. Hitro se zapleteva v pogovor. Pove mi, da je vas relativno mlada. Da so se vanjo preselili večinoma mlajši rodovi iz mesta Čara, ki leži 3 km v notranjost otoka. V vasi je sicer tudi gostilna, vendar se zunaj sezone odpre šele po 17. uri in še to le z zelo omejeno ponudbo. Ko sem ga povprašal, kako je v luki pozimi, mi je povedal, da ni ravno prijazno. Vedno kadar piha močan jugo, je luka na udaru. Visoki valovi se prelivajo preko valobrana luke. Plovila niso varna niti za valobranom. Sam zato vedno jeseni svoje plovilo dvigne iz vode, da prezimi na kopnem, kjer je bolj varno. Bil je izjemno prijazen. Takoj mi je ponudil fotografije in videoposnetek, ki ga je posnel v močnem jugu. Dovolil mi je, da njegov video uporabim tudi v videu, ki ga bom objavil v Vodniku po Jadranu za njihovo luko.

Prižba Mala, Korcula

Ker je bil današnji plan doseči Tri Luke, zaliv na zahodu otoka, smo hitro nadaljevali pot. Do kraja Brna se vzdolž obale vrstijo majhni zalivi, ki so primerni le za dnevno kopanje. Večji in nekoliko bolj zaščiteni so Stiniva, Grahova in Stračinščica. Mi smo se ustavili v luki Brna. Je največja luka na južni strani otoka. Nudi dobro zaščito pred vsemi vetrovi. Valove povzroča le močnejši jugozahodnik. V luki lahko pristanemo bočno na pomolu, na katerem stoji rdeč svetilnik. Globine so več kot 2 m. Notranjost luke je zasedena s plovili domačinov. Številni so na plovkah sredi luke. Če priplujemo ponoči, previdnost ne bo odveč. V Brni je več gostiln, samopostrežne trgovine in bari. V luki se je možno oskrbeti z vodo in elektriko.

Ker je bil čas kosila, smo se odločili, da se okrepčamo pred nadaljevanjem proti zahodu. Čeprav je v Brni vsaj pet gostiln, v tem času večina še ni odprla vrat. Izbor se je zelo zožil na eno samo gostilno. Tudi ponudba ni bila pestra. Ulov v tem obdobju je slab. Ribiči se ne odpravljajo na morje, ker ulova nimajo komu prodati. No, kljub vsemu smo se dobro najedli.

Po kosilu sem skočil na drugo stran rta Zaglav Mali. Na njegovi zahodni strani je zaliv Istruga, ki je izjemno dobro sidrišče. Če noč radi preživljate v mirnem zalivu namesto v glasni luki, je ta zaliv prava izbira. Dobro je zaščiten pred vetrovi. Dno je peščeno in sidro drži dobro. V poletni pripeki je zelo priljubljen zaradi visokega zahodnega pobočja, ki zagotavlja senco v poznih popoldanskih urah, kjer se lahko skrijete pred žgočim soncem.

Zaliv sem hotel posneti z dronom. Ni hotel leteti. Potrebna je bila kalibracija senzorjev, za kar sem potreboval ravno površino. Moral sem se vrniti v Brno, izvesti kalibracijo in se vrniti na lokacijo, na drugo stran rta. K sreči v drugo ni bilo težav. Uspelo mi je posneti tudi ta zaliv. Vse skupaj mi je vzelo veliko časa in zaliv Tri luke je počasi postajal nedosegljiv. Seveda ni treba obupati. Na južni strani otoka so še številni zalivi, kjer se je možno varno zasidrati ali celo pristati v luki Mala Prižba ali Grščica. Zato smo brez skrbi nadaljevali pot. Glede na to, da v nobeni izmed navedenih luk še nisem pristal, sem želel le, da pridemo pred temo.

Grščica, Korcula

Iz Brne je do prve luke le 5 nmi oziroma slabo uro plovbe. Prižba Mala in Prižba Vela sta dva zaliva vsak na svoji strani rta. V Prižbi Mali je majhna luka, ki je dobro zaščitena pred severnimi in vzhodnimi valovi, na vzhodni strani rta pa je zaliv Prižba Vela, ki je dobro zaščiten pred severnimi in zahodnimi vetrovi. Prižba Mala je izjemno plitva luka. Globina morja le redko doseže 2 m. Primerna je za bočni pristanek z motornim plovilom, za jadrnico pa ni primerna. Pred luko lahko sidramo na globinah med 2 in 5 m. Dno je peščeno in sidro drži dobro. Na vzhodni strani rta, v zalivu Prižba Vela je dno pretežno skalnato in le v delih pokrito z dovolj globoko mivko, ki je primerna za sidranje. Če se boste odločili za prenočevanje v tem zalivu, se prepričajte, da je sidro dobro prijelo. Mi smo se odločili, da pot nadaljujemo in prenočimo v zalivu Grščica, ki je oddaljen 2 nmi. Čeprav je v kraju majhna luka, ni primernih mest za privez plovila. Najbolj primerno je sidranje v severozahodnem delu, kjer so globine med 2 in 6 m, dno pa je peščeno in sidro drži dobro. Ker sem se želel umakniti pred valovi, sem krmo privezal za eno izmed skal na obali. Noč bo mirna.

 

Prvi video posnetki Korčule iz zraka

 

< Vzhodna Korčula   Zahodna Korčula >