Jadrnica Elaya, ki jo krmari Dušan Ušeničnik, je zmagala na prvi etapi regate 1000 otokov.

Regata 1000 otokov velja za eno najbolj zahtevnih regat na Jadranu. Jadralci morajo v dveh etapah prepluti po 280 nmi, razdaljo med Reko na Hrvaškem in Tivatom v Črni gori.

V prvi etapi je svojo prevlado pokazala jadrnica Elaya z Dušanom Ušeničnikom za krmilom. Flota jadrnic in katamaranov je izplula iz Reke v nedeljo ob 12.00 uri. Na plovbi so se srečali z zelo spremenljivimi pogoji. Iz Reke so pluli v zelo šibkem vetru, nato pa so zapluli v jugo, ki je dosegal hitrosti do 30 vozlov. Zahtevni pogoji so botrovali odstopu nekaterih ekip. Prva je odstopila avstrijska jadrnica Vento Cadela, ki se je v Reko vrnila že prvi dan. Kmalu za njimi se je z regate morala posloviti druga avstrijska posadka z jadrnice Canapus. Regato so prekinili pri otoku Lošinj. Kot tretji je regato zapustil trimaran Namaste, ki prav tako pluje pod avstrijsko zastavo. Zaradi poškodbe enega trupa so morali poklicati na pomoč. Uspešno so se skrili v luko Grščica na otoku Korčula.

Ostale posadke so imele več sreče in dosegle ciljno luko. Za plovbo so potrebovali skoraj 50 ur. Po korigiranem času je prvo mesto zasedla posadka Dušana Ušeničnika na jadrnici Elaya (Elan E5). Drugo mesto je zasedla druga slovenska posadka Karpo (Elan 450) z Maksom Vrečkom za krmilom. Tretje mesto je pripadlo hrvaški posadki jadrnice Demaco (Swan 45).

V kategoriji večtrupcev je v cilj priplula le posadka Sayg 1.

Po kratkem premoru bo danes potekala promocijska regata v Boki Kotorski. Jadralcem se bodo pridružile še lokalne posadke iz Črne Gore. Druga etapa se bo pričela v četrtek 22.9. Posadke se bodo vrnile nazaj na Reko. V cilju jih lahko pričakujemo v soboto oziroma najkasneje v nedeljo.