Žan Luka Zelko

Danes se je v italijanski Andori odvil zadnji regatni dan na odprtem evropskem prvenstvu za ženski olimpijski razred ILCA 6 ter ILCA 7 za moško konkurenco. Prvenstva sta se udeležila dva slovenska članska reprezentanta, olimpijec Žan Luka Zelko ter Lin Pletikos, močno konkurenco pa šli okusiti tudi naši mladinci Alenka Valenčič, Luka Zabukovec, Ivan Vahrušev in Benjamin Aganović.

Med 167 evropskimi tekmovalci je Žan Luka Zelko osvojil 22. mesto. Mladinec Luka Zabukovec je bil na 81. mestu, jadral je v srebrni floti finala, preostala Slovenca pa sta bila v bronasti. Ivan Vahrušev je končal na 113. mestu, Benjamin Aganović pa na 122..

Žan Luka Zelko: “Danes smo uspeli odjadrati tri plove. V prvem se nisem najbolje znašel, a sem se skozi celo regato boril in naredil soliden rezultat. Naslednja dva sem jadral boljše, kar se je poznalo tudi na rezultatih. Skupno sem končal na 22. mestu med Evropejci, kar je doslej moj najboljši rezultat. Vidim, da imam možnost in kvaliteto, da se kosam z najboljšimi, zato z rezultatom nisem zadovoljen, sem pa po drugi strani zelo vesel, da sem na začetku sezone tam, kjer sem prejšnje leto končal, in mislim, da je pred mano zelo uspešna sezona. Treba se bo dobro pripraviti in se res osredotočiti samo na jadranje.”

V razredu ILCA 6 sta obe slovenski jadralki v finalu nastopili v srebrni floti, evropska konkurenca pa je štela 102 jadralki. Lin Pletikos je bila v evropski konkurenci 46., mladinka Alenka Valenčič pa na 63. mestu.

Velik uspeh so na tem evropskem prvenstvu prijadrali Hrvati – evropski prvak je postal Tonči Stipanović, podprvak pa Filip Jurišić. Evropski bron je šel v roke Ciprčanu Pavlosu Kontidesu. V ILCA 6 je slavila Nizozemka Marit Bouwmeester, podprvakinja je postala Portugalka Vasileia Karachaliou, bron pa si je prijadrala Madžarka Maria Erdi.

Prvenstvo se v zgodovino ne bo zapisalo zgolj po šibkem in močno nestanovitnem vetru, ki je organizatorjem in tekmovalcem nagajal v prvih dneh prvenstva, ampak predvsem po slabi organizaciji – sodniških napakah, oznakah, ki so jih lovili po regatnem polju, ter naposled – včerajšnji stavki kar 180 jadralcev razreda ILCA 7. Razmere, v katerih ni bilo lahko nastopati in se osredotočati na rezultat.


Vir: JZS.si