Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Po nekaj dneh lenobnega jadranja sva se privezala v Marini Papeete v istoimenskem glavnem mestu Francoske Polinezije. Navsezgodaj naslednje jutro sva se s kolesi odpravila na raziskovanje tega tako opevanega otoka, lačna in žejna kornukopije tropskih sadežev, rajskih plaž, kristalno čiste vode, akvarijskih ribic in koralnih grebenov.

Nič od tega.

Spalax, Marjan Golobič

Le avtomobilska gneča na avtocesti, zadrogirani domorodci, črne vulkanske plaže, astronomske cene in, povrh vsega, zaprt muzej Paula Gauguina.

Glede na svetovni sloves, ki ga ta otok uživa, je to za mene vsekakor najgrši otok na svetu. Ta »tropski paradiž« sva hotela zapustiti čim prej, vendar sem hotel še prej rešiti neko neugodno situacijo, ki se je vlekla od vsega začetka potovanja: invazija ščurkov. Vsako jutro sem šel na ščurkocidni pohod po barki in vsak dan je bilo teh nadležnih hroščev več. Na Tahitiju pa mi je prekipelo. Poiskal sem trgovino z vrtnarskimi potrebščinami in zahteval najučinkovitejše sredstvo proti ščurkom. Odštel sem 80 evrov in se takoj vrnil na barko. Majhne količine tega sredstva sem nanesel po kotičkih vseh notranjih prostorov barke in – čudež: po enem tednu ni bilo ne duha ne sluha o tej trdovratni nadlogi, ki je značilna za morska plovila.

Zdaj pa sva bila pripravljena na pravi zemeljski paradiž: Moorea, Raiatea, Taha'a, Bora Bora ...

 

< Rangiroa   Nadaljevanje 12.10.2021

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič