Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Na poti od Markezov do Tahitija sva se ustavila na otočju Tuamotu, in sicer na otoku Rangiroa ali Rangi, kot mu pravijo tisti ta najbolj ful kul ljudje. Rangiroa je potapljaška destinacija svetovnega formata. Tudi mene je premamilo in sem šel na en potop v prelivu Tiputa, vendar me potop v primerjavi z nepozabnimi podvodnimi dogodivščinami na Galapagosih ni najbolj navdušil. Sem pač nekoliko razvajen potapljač.

Spalax, Marjan Golobič

Večina obalnih držav v tropskem pasu je sprejela zakonodajo, ki prepoveduje odstranjevanje in izvoz živih ali mrtvih koral. V primeru Rangiroe se mi to zdi nadvse smešno, saj so celo ceste tlakovane s koralami. Najlepši primerki še vedno krasijo notranjost moje barke.

 

Otok Rangiroa je tudi znan po pridelovanju črnih biserov. Obiskala sva gojilnico bisernic in se seznanila s precej zapletenim postopkom vzgajanja bisernic in proizvodnjo črnih biserov. V trgovini lahko tudi kupiš surove črne bisere in biserni nakit. Kupil nisem nič. Ves čas obiska me je preganjal občutek, da imam pred sabo šibre velikega kalibra.

Vendar se sloves Rangiroe ne konča pri biserih. Gre za edini otok Francoske Polinezije, kjer pridelujejo vino. Leta 1992 je francoski bogataš Dominique Auroy na otoku nasadil vinsko trto, ki je leta 1999 prvič obrodila. Vinograda in vinarne zanalašč nisem obiskal, ker se mi zdi tako enološko preseravanje perverzno. Nekako tako, kot da bi na Nordkapu gojil in prodajal toplogredne banane.

Po enem tednu lenarjenja sva imela dovolj tega tropskega paradiža. Naslednja destinacija: v zvezde kovano, bajeslovno središče Francoske Polinezije – Tahiti.

Spalax, Marjan Golobič

 

< Nuku Hiva   Tahiti >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič