Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Na poti do Fidžija smo se ilegalno ustavili na odročnem otočku Ogea Driki. Tudi ščepec ilegale spada v pomorsko pustolovščino. Pristajanje na zunanjih otokih Fidžija je namreč prepovedano, dokler se uradno ne prijaviš in pridobiš dovoljene za plovbo v ozemeljskih vodah te otoške države. Za vsak primer pa smo si izmislili izgovor: levi motor se nam je pokvaril, tako da smo bili prisiljeni pristati, da bi ga popravili.

Tako smo pozno popoldne vrgli sidro ob neobljudenem otoku in se naslednje jutro odpravili z gumenjakom na robinzonsko pustolovščino. Kot pravi Robinzoni smo okupirali divjo plažo. Alenka je poskušala splezati na kokosovo palmo, vendar se je zadovoljila s poziranjem za Matejev mobilec. Matej je nekje staknil dolgo preklo in poskušal sklatiti nekaj kokosov, vendar brez uspeha. Jaz pa sem poiskal nizko kokosovo palmo in nabral nekaj zelenih kokosovih orehov, da smo se lahko odžejali. Potem se je Matej popolnoma razgalil in se šel potapljat in iskat jedilne alge. Jaz pa sem zakuril ogenj, pograbil svojo GoPro kamero in kot obseden tekal gor in dol po plaži ter snemal vse živo.

Naslednje jutro je do naše barke pribrzel velik motorni čoln s številno moško posadko. Povabili so nas na obisk v bližnjo vas. Podarili smo jim pol steklenice Johnnyja Walkerja in jim obljubili, da se oglasimo.

Vendar z obiskom ni bilo nič. Za vsaj primer smo naslednji dan navsezgodaj dvignili sidro in jo popihali proti glavnemu otoku Viti Levu, da se v vasi ne bi slučajno srečali z roko pravice in denarno kaznijo.

Čas je bil, da uredimo naš uradni status na Fidžiju.

Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič

 

< Vavau'u – otok kitov grbavcev   Fidži >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič