Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Dvodnevno jadranje do Vuda Marine na otoku Viti Levu je bilo posvečeno ribolovu. Sam sem imel panuliranja poln kufer, zato sem posadko zadolžil za ribjo prehrano na barki. Matej je skrbel za levo panulo, Alenka za desno, kar pa seveda niti slučajno ne odraža njunih političnih nagnjen in preferenc.

Že prvi dan pozno popoldan se je napela elastika leve panule. Mateju sem dajal navodila, kako mora navijati panulo in povleči ulov na krov. Uspelo mu je in dvokilogramski wahoo se je kmalu premetaval po kokpitu. V mislih so se mi že prikazovati zlato zapečeni ribji zrezki, sušimi, seviče, ribja rižota in še kaj.

»Riba je tvoja. Ti odločaš, kako jo bomo pojedli,« spodbudno nagovorim novopečenega globokomorskega ribiča.

»Pa naj še malo živi,« me razočara ribiški teleban in ribo vrže nazaj v Tihi ocean.

Sicer mi je šlo rahlo na smeh, vendar sem se delal jeznega in Mateju zabrusil, da je zanj do konca jadranja ribolov strogo prepovedan.

Drugi dan je panula zapela Alenki. Tokrat je bila pesem drugačna. Petkilogramski tun je Alenka brez težav potegnila na barko, ga ukrotila in po predpisih razkosala ter filetirala. Matej pa je moral vse to gledati.

Popoldne je bil vetrc ugoden za code zero, ki sem ga šele pred kratkim prinesel na barko iz Luksemburga in ga še nisem preizkusil. Code zero je nekakšen hibrid med genakerjem in genovo, je pa precej bolj obvladljiv kot genaker. Z Alenko sva navijalo pritrdila na kosnik in z električnim vinčem jadro dvignila na vrh jambora. Potem sva skrbno namestila škote in druge štrike, da ne bi pozneje prišlo do neljubih zapletov. Code zero sva razvila in 83 kvadratnih metrov snežno belega dakrona se je veličastno razpelo v rahlem pasatu, ki nas je vse hitreje gnal proti Vuda Marini, naši končni destinaciji.

Prava uživancija.

Vendar je vsakega veselja enkrat konec. Brez težav smo se privezali v Vuda Marini in v baru na prostem nazdravili uspešnemu zaključku naše tihomorske pustolovščine.

Bilo je enkratno in nepozabno.

Spalax, Marjan Golobič

 

< Ogea Driki   Ciklon Ruby >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič