Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Smo 10. decembra 2021 in v Novi Kaledoniji se je začelo ciklonsko obdobje. Vsak dan si na aplikaciji Windy ogledam animirano vremensko napoved za prihodnjih deset dni. Opazim, da se na območju Salomonovih otokov, severozahodno od Nove Kaledonije, nekaj kuha. Najprej je to manjša tropska depresija, ki pa hitro preraste v tropski ciklon Ruby. Ruby se nam nevarno približuje; treba bo poiskati varen kotiček in se s štriki privezati na mangrove.

Seveda to ni edini način, kako barko zavaruješ pred ciklonom. Lahko se zatečeš na privez v marini; lahko se zasidraš sredi zavetrnega zaliva, lahko barko dvigneš na suho in jo zavaruješ z gurtnami.

Pred dvema letoma sem v Novi Kaledoniji preživel ciklon na sidru v zalivu Port Moselle, vendar se nisem počutil najbolj varnega. Sredi noči sem lahko samo gledal, kako je sosednji barki popustilo sidro in je nemočno odplavala mimo mene v temo. Njeno sidro bi se lahko zataknilo za mojo sidrno verigo in potem bi bil tudi jaz v totalnem moškem organu.

Natanko to se je namreč lani zgodilo mojemu sopomorščaku, Norvežanu Gauteju, na petnajstmetrski barki Osiris. Sosednja barka mu je izpulila sidro, potem pa je Gautejevo barko orkanski veter butal v skale toliko časa, dokler ni potopila.

Tokrat sem se odločil, da grem z jadralskim prijateljem Pierrom, ki je tudi na katamaranu, v Port Laguerre. Tako se namreč imenuje ustje reke Ondemie, kjer je obrežje gosto poraslo z mangrovi.

Ob plimi sem primotoriral v ustje reke in na globini treh metrov v ozkem rokavu poiskal primeren prostor. Barko sem obrnil v smeri pričakovanega vetra in vrgel sidro ter odvil trideset metrov verige. Potem sem v gumenjak naložil privezno vrv in se odpeljal na breg ter jo z dvojno pentljo in pasnikom pritrdil na debelo korenino ali vejo mangrove. Drugi konec vrvi sem nato odpeljal nazaj na barko in ga pritrdil na bitvo. To sem ponovil še trikrat in barka je bila privezana na vseh štirih koncih. Zdaj pa na pride Ruby, če si upa.

Začelo je liti kot iz škafa v totalnem brezvetrju. Štirinajstega decembra ob 14. uri pa se je nalivu pridružil še močan veter, ki je barko premikal levo in desno, da so se vrvi močno napenjale, a so zdržale. Neurje je divjalo do 18. ure, potem pa so bili sunki vetra vedno šibkejši. Voda reke se je spremenila v belo kavo, po kateri je plavalo listje in suhe veje. Sicer je ob oseki barka nasedla, vendar je to povsem običajno. Moral sem le počakati na plimo in se spustiti po reki navzdol do morja.

Morda še opozorilo: motor je treba uporabljati čim manj, saj se lahko predfilter in filter v kalni rečni vodi hitro zamašita, motor se pregreje in težave so tu.

Spalax, Marjan Golobič

 

< Fidži   Tanna, vulkanski otok

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič