Heron, Tomaž Pelko

Tomaž Pelko jadra že od svojega 15. leta, ko je začel pluti na majhnih jadrnicah. Zadnjih dvajset let pluje na potovalnih jadrnicah in ima skupaj kar 40-letno navtično tradicijo. Letno preživi na plovilu od 30 pa vse do 340 dni. Največ časa je preživel na plovilu, ko se je preselil na svojo jadrnico in dve leti plul po vsem svetu. V njegovem ladijskem dnevniku zasledimo plovbo po Jadranu, Jonskem morju, Karibih, Azorih, Sejšelih, Maldivih, Fidžiju in Mauriciusu. Kot največje doživetje v svoji navtični karieri omeni odločitev, da pusti službo in se odpravi na dveletno jadranje. V tem času je doživel praktično vse. Od brezvetrja, do viharjev, trganja in šivanja jader med plovbo, vzpenjanja na vrh jambora sredi Atlantika, ribolova in seveda spoznavanja novih navtičnih prijateljev po vsem svetu. Za svoje jadralske dosežke je leta 2017 prejel prestižno nagrado Skipper leta.

Tule v Pločah se je spalo kot na jezeru. Veter je bil blag. Sicer je pihal iz vseh smeri, a nič hudega. Edina sidrana barka sva in prostora je, kolikor hočeš.

Preveril sem cel kup različnih virov glede Ploč in kar nekaj od njih navaja, da je plovba v ta del zaliva prepovedana. To me je malo skrbelo, a sem si dopovedoval, da so vsi ti viri zastareli, saj so vojaški objekti na obali vsi zapuščeni, na nekdanje vojaške pomole pa so vezana plovila lokalcev.

Sva pa tukajle prava atrakcija. Že dolgo se mi ni zgodilo, da bi me večkrat slikali v smislu: Glej, jadrnica!
Ja, tako redke ptice smo tukaj jadralci. Danes smo v celem dnevu videli dve ali tri. Možno je, da je bila ena trikrat. Pa še ta je bila mala, za dnevne izlete.

V Pločah smo natočili nafto in naložili družbo. Ostali naj bi do 12. avgusta, a glede na količino hrane, ki smo jo danes preložili iz avta na barko, bodo mogoče ostali cel mesec. V Pločah lepo zapiha maestral in Jaka nas odpelje na jadra do Drač, male vasice na Pelješcu, 7 milj južno od Ploč.

Ja, zdaj imam kapitanskega pomočnika. Mladi možgani dobro delujejo. Enkrat poveš, pa že razume in si zapomni.

Danes sva bila pri taktičnih odločitvah: kako okrog oznak v morju in kako natrimati jadra, kako deluje krmilo in avtopilot, kako na karti in na instrumentih gledaš globino. Kmalu preideva na bolj strateške odločitve: kako organizirati 12-dnevni dopust glede na trenutno vremensko napoved, plovne lastnosti barke in želje posadke. No, vmes se morava še dosti naučiti, ampak saj imava čas.

Zvečer imamo piknik. Ja, moj roštilj počasi odhaja v večna lovišča. Upam, da bo zdržal do konca sezone. Odkrili pa smo novo omejitev Herona: hladilnik je prvič poln do konca in niti eno vino ne gre več notri.

Danes smo prepluli 9 NM, v glavnem samo na flok v polkrmo. Motor ima eno uro več, ki smo jo naredili v Pločah v luki in pri sidranju.

 

< Badija - Ploče   Drače - Lovišče >

 

Besedilo in fotografije: Tomaž in Lili Pelko, http://www.sailmala.com/heron