Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Na Fidžiju sta se mi pridružili dve novi članici posadke. Susan je prišla s Kajmanskih otokov, kjer se bori proti pranju denarja v davčnih oazah. Laura je priletela iz Papue Nove Gvineje, kjer izvaja projekte pomoči na podeželju kot pogodbenica Unesca.

Izpluli smo iz Vuda Marine in po sedmih dneh dolgočasnega jadranja spustili sidro v zalivu Port Resolution na otoku Tanna, ki pripada otoški državi Vanuatu. Posebnost tega otoka je bruhajoč vulkan na gori Yasur. Na žalost je obisk dovoljen le organiziranim skupinam. Ni bilo druge. Tudi mi smo se pridružili »navadnim turistom«.

Vulkan Yasur je za domorodce sveti kraj. Pred obiskom je treba poglavarju plemena, ki živi na območju vulkana, podariti zavitek kave in tako pridobiti naklonjenost božanstev ter dovoljenje za obisk. Kava je rastlina, iz katere se pripravi tradicionalna, rahlo opojna, pijača, ki vpliva na osrednji živčni sistem tako, da ti omrtviči ustnice.

Bilo nas je okrog petdeset iz vseh koncev sveta. Lilo je kot iz škafa, vendar je skupina domorodcev vseeno uprizorila tradicionalni ples. Nato me je organizator izleta izbral kot darovalca kave. Podal mi je zajeten paket, zavit v bananove liste. Zavitek sem prevzel z obema rokama, se približal središču obrednega kroga, pokleknil na desno koleno in darilno kavo spoštljivo položil na tla. Potem se je približal poglavar plemena, pobral kavo, se zahvalil in izjavil, da so bogovi potolaženi in nam dajejo dovoljenje za obisk vulkana.

Na preurejenih tovornjakih so nas po razbrazdanem kolovozu pripeljali tik pod vrh gore, nato pa smo se po stopnicah povzpeli na rob kraterja. Pogled v vulkansko žrelo je bil rahlo zastrašujoč, saj je vsakih sedem minut zarohnelo in lava je bruhnila visoko v zrak. Še vedno je deževalo, vendar je po sončnem zahodu naravni ognjemet postajal še bolj spektakularen, saj so z vsakim izbruhom oblaki in dim nad kraterjem zažareli v škrlatnih in vijoličastih odtenkih.

Domorodci otoka Tanna živijo izredno preprosto, minimalistično življenje. V vasi pod vulkanom so praznovali mladinski dan. Travnik sredi vasi je bil pripravljen za razne športne igre. Najbolj me je navdušila nogometna tekma. Moštvi sta se razlikovali po tem, da je eno nosilo majice, drugi pa so bili do pasu goli. Vsi pa so seveda bosonogi tekali po igrišču in brcali napol napihnjeno žogo.

 

Spalax, Marjan Golobič

Laura in Susan sta bili neizkušeni članici posadke, tako da sem precej prostega časa porabil za praktične pomorske vaje: vozli, navigacija, gps, nastavitve jader. Pozneje se je izkazalo, da sem bil premalo uspešen, saj je Laura napravila usodno napako, ki pa je v lepem vremenu povzročila le manjšo poškodbo barke.

Tanna leži na skrajnem jugu otočja, daleč od glavnega mesta Port Vila. Ob pristanku nas ni prišel nihče obiskat in zahtevat dokumente. Ni bilo nobene carine, imigracije, sanitarne kontrole. Mi se pa tudi nismo ne vem kako trudili topogledno. Ko je prišel dan odhoda, še vedno ni bilo ne duha ne sluha o lokalnih oblasteh. Tudi prav. Odšli smo tako, kot smo prišli.

Neopazno in pod radarjem.

Spalax, Marjan Golobič

 

< Fidži   Otoka Ouvéa >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič