Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Jadralna strategija etape Ouvéa–Nouméa je bila enostavna. Podnevi do prehoda Nakety v vzhodnem koralnem grebenu Nove Kaledonije, potem pa naprej južno. Plovna pot znotraj lagune je namreč dobro označena in plovba tudi ponoči poteka brez nevarnosti.

Vsaj tako sem si domišljal.

Brez težav smo vpluli v laguno, se postavili na sredo priporočenega plovnega pasu in jo ubrali proti jugu. Zmračilo se je in preden sem šel počivat, sem Lauri, ki je bil dežurna, še enkrat zabičal, da me mora takoj zbuditi, če opazi kakšno luč na obzorju pred barko. Še pred tem sem svoji posadki razložil, da elektronske navigacijske karte niso vedno točne in da je treba opazovati morje pred barko, zlasti ponoči.

Sredi noči me zbudi nenavaden hrup in sunkovit premik barke. Skočim do krmila. Avtopilot se je izklopil. Ker ni vetra, motoriramo. Dodam plin, vendar barka ne uboga; obrača se na mestu. Nemogoče. Tu ni nobene plitvine. Poskusim z vzvratno vožnjo. Nič. Barka se obrača v krogu. Vzamem žepno svetilko, grem na premec in posvetim pod katamaran. Tam se skriva štirimetrski zeleni zmaj od navigacijske boje.

Barka je pojahala zeleno svetilno navigacijsko bojo, ki se je zagozdila med obema trupoma katamarana.

Kaj se je zgodilo? Navigacijska boja je bila napačno zarisana na elektronski navigacijski karti. Laura je gledala samo elektronsko karto, ne pa morja pred barko. S pomočjo tipk na avtopilotu je počasi odmikala barko od navigacijske boje na elektronski karti in jo nehote usmerila naravnost na dejansko navigacijsko bojo.

 

Sprožim satelitsko reševalno bojo EPIRB in vključim VHF-radio na kanalu 16. Začnem oddajati klic v sili PAN PAN in natančno pozicijo barke. Že čez pol ure se mi po mobilnem telefonu oglasi reševalna služba Nove Kaledonije. Vprašajo, ali je kdo v življenjski nevarnosti in ali želimo zapustiti plovilo. Opišem jim stanje na barki in kaj se je zgodilo. Dogovorimo se, da nas pridejo rešit ob zori.

Ko se zdani, se od nekod pojavi hitri reševalni čoln s petčlansko posadko in močnim vitlom. Reševalci privežejo debelo vrv na konico navigacijske boje, ki je bila zataknjena v mrežo na premcu katamarana, in jo z vitlom potegnejo navzdol, jaz pa zapeljem vzvratno s polnim plinom. Spalax 2 se iztrga iz objema zelenega zmaja in spet prosto zaplava po morski gladini.

Spalax, Marjan Golobič

Z reševalno posadko nazdravimo na uspelo reševalno akcijo in nemudoma odplujemo proti Nouméi.

Naslednji dan se privežemo na bojo v zalivu Port Moselle v glavnem mestu Nove Kaledonije. Prva polovica svetovne jadralske pustolovščine je končana. Občutek, da sem navkljub vsem nezgodam uspešno obplul več kot polovico zemeljske oble, je nepopisen. Moja prva jadrnica Spalax, Bavaria 36, me je varno pripeljala od Kopra do karibske Sv. Lucije. Moja druga barka, Spalax 2, Lagoon 400, pa me je v nekoliko večjem udobju ponesla od karibskega otoka Sv. Martin preko Panamskega prekopa do Nove Kaledonije.

 

Spalax, Marjan Golobič

V drugi polovici moje svetovne jadralske pustolovščine bo Spalax 2 obiskal Avstralijo, Indonezijo, Singapur, Malezijo, Tajsko, Šrilanko, Maldive, Džibuti, Egipt, Grčijo, Hrvaško in na koncu mojo rodno grudo. Tako bo svetovna kranjska klobasa zašpiljena.

Se mi želite pridružiti?

 

< Otok Ouvéa   Obplujte svet z Marjanom >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič