Heron, Rogoznica, Stupin

Tomaž Pelko jadra že od svojega 15. leta, ko je začel pluti na majhnih jadrnicah. Zadnjih dvajset let pluje na potovalnih jadrnicah in ima skupaj kar 40-letno navtično tradicijo. Letno preživi na plovilu od 30 pa vse do 340 dni. Največ časa je preživel na plovilu, ko se je preselil na svojo jadrnico in dve leti plul po vsem svetu. V njegovem ladijskem dnevniku zasledimo plovbo po Jadranu, Jonskem morju, Karibih, Azorih, Sejšelih, Maldivih, Fidžiju in Mauriciusu. Kot največje doživetje v svoji navtični karieri omeni odločitev, da pusti službo in se odpravi na dveletno jadranje. V tem času je doživel praktično vse. Od brezvetrja, do viharjev, trganja in šivanja jader med plovbo, vzpenjanja na vrh jambora sredi Atlantika, ribolova in seveda spoznavanja novih navtičnih prijateljev po vsem svetu. Za svoje jadralske dosežke je leta 2017 prejel prestižno nagrado Skipper leta.

Danes sva naredila eno 'dolgo' furo. Slabo miljo daleč sva se premaknila do otočka Školjič, tik pred vhodom v luko Jezera.

Stestiral sem novo kombinacijo jader (flok + solent) a ostro v orco ne dela najbolje. Obe jadri imata prijemališče škote preblizu skupaj in sta si v napoto. Če je flok natriman za ostro orco potem solent plahuta, če strimam solent, potem moram flok preveč odpreti. Ah, ja, se bom s tem še malo igral v nekaj bolj resnem vetru. Danes je pihalo pod 10 vozlov in test ni bi prav relevanten.

Z novega sidrišča sva popoldan z dingijem odveslala v Jezera, kjer sva si privoščila dobro pozno kosilo/zgodnjo večerjo. Z izborom birtije sva bila zadovoljna. Lepo sita sva šla še v trgovino (kar je vedno dobra ideja, da ne nakupiš preveč hrane), a sva kljub temu nakupila toliko, da sva komaj nesla. Je pač vmes bilo nekaj tekočin (hmeljevih in grozdnih), ki so težke.

Vreme je povsem stabilno in veter se obnaša tako, kot se za pozno poletje na srednjem Jadranu spodobi. Zjutraj malo, potem piha maestralček iz sonca, zvečer se veter umiri in ponoči pričakujemo bonaco in kasneje rahel burinček. Tako bo vsaj še kak dan.

Morje je kakšno stopinjo ali dve hladnejše, čez dan ni hude vročine, ponoči pa se lepo spi, saj je prijetno hladno.

Čez dan sva opazovala druge jadrnice. Precej je klasičnih, lepo obnovljenih in pravi užitek je opazovati kako jadrajo. Drugod ni bilo toliko starin, tule pa jih je vse polno.

 

< Hrbošnjak   Kosirina >

 

Besedilo in fotografije: Tomaž in Lili Pelko, http://www.sailmala.com/heron