Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Otok Komodo sva zapustila zgodaj zjutraj in se odpravila proti mestu Labuan Bajo, ki je izhodišče za turistični obisk otoka Komodo. Tam se bova oskrbela z gorivom, hrano in pijačo za naslednji teden plovbe.

Veter je bil ugoden, zato sva razvila code zero. Hitrost ni bila najbolj ugodna, zato sem prižgal oba motorja. Potem pa se je ponovila zgodba iz prejšnjega dne – samo v obratni smeri. Veter dvanajstih vozlov v polkrmo; code zero dela s polno paro; oba motorja delujeta na 2000 obratih in hitrost barke sedem vozlov. 

Potem pa pogledam SOG in se zgrozim – dva vozla.  Nasprotni tok je bil tako močan, da se je glede na kopno barka komaj premikala.

Počasi sva se znebila nasprotnih morskih tokov in se prebila do mesta Labuan Bajo, kjer sva se zasidrala med stare znance, lesene turistične barkače. Prva naloga je bila kupiti 200 litrov nafte. Na obali sva srečala Dariena, mladeniča, ki je takoj poklical prijatelja in organiziral nakup in dostavo nafte. Na srečo je v Labuen Baju ponton za majhne čolne, tako da sva prišla na obalo brez težav in prevažanje kanistrov nafte tudi ni bilo pretežko.

Celotna operacija tovorjenja desetih kanistrov nafte in prečrpavanje nafte preko filtra v rezervoarje je trajalo manj kot dve uri. Ko sva nabavila še nujne zaloge hrane in pijače sva dvignila sidro in izplula.

Najin cilj – Kilo na otoku Sumbawa.

 

< Komodo   Marina del Rey >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič