Heron - Tomaž Pelko

Danes je nedelja in dan začnemo z nedeljskim zajtrkom na Best Move. Mislim, da je bil to zelo dober, če ne najboljši move, ki ga lahko narediš zjutraj. 

Ali je sploh možno dan začeti bolje? 

In ker je nedelja, danes ne gremo nikamor. Malo se kopamo, malo šnorkljamo, jaz malo čistim dno barke, predvsem pa dosti 'planiramo'. Malo na Best Move, malo na Heronu.
Očitno so tudi drugi ugotovili, da je tule prav lepo. Mogoče Čehi in Angleži berejo moj dnevnik, ali pa je krivo to, da je danes nedelja in so iz lukenj prilezli novi čarteraši. Kakorkoli, popoldan se v zalivu barke kar množijo. Nekaj jih hoče sidrati na našem sidru ali sidru Best Move, a na srečo odnehajo, ko z začudenjem ugotavljajo, da jih veter odnese preblizu naših bark. Dvoji pa se prav preveč ne sekirajo in tako oboji dobimo precej bližnje sosede.

Sicer nobeni niso tako blizu nas, da bi nas ogrozili, so pa oboji dovolj blizu obale, da bodo na suhem, če se veter slučajno obrne. Danes ponoči naj se veter ne bi obračal in burja bi morala pihati celo noč. 

Ampak tule je burje le za vzorec. Ne vem, ali je zaliv tako dobro zaščiten pred burjo, ali pa je burja močna le v Senju, ampak tule piha le nekaj vozlov. Vremenarji še vedno objavljajo opozorilo za burjo: 10 do 20 vozlov in v Velebitskem kanalu do 28, s sunki 35 do 40 vozlov, v velebitskem kanalu do 50 vozlov. Kar smo doživeli tukajle, pa je bilo 5 vozlov, občasno morda 10.

To pišem na občutek, saj je bilo vetra premalo, da bi sploh prižgal instrumente, da bi izmeril hitrost. Bomo videli, kako bo čez noč.

Temperature so spet bolj poletne. Pozno zvečer lahko mirno sedim zunaj brez majice. Že prejšnjo noč je bilo topleje, ne verjamem, da je padlo pod 20.

 

< Podgarbe   Široka >

 

Tomaž Pelko  
Tomaž Pelko jadra že od svojega 15. leta, ko je začel pluti na majhnih jadrnicah. Zadnjih dvajset let pluje na potovalnih jadrnicah in ima skupaj kar 40-letno navtično tradicijo. Letno preživi na plovilu od 30 pa vse do 340 dni. Največ časa je preživel na plovilu, ko se je preselil na svojo jadrnico in dve leti plul po vsem svetu. V njegovem ladijskem dnevniku zasledimo plovbo po Jadranu, Jonskem morju, Karibih, Azorih, Sejšelih, Maldivih, Fidžiju in Mauriciusu. Kot največje doživetje omeni odločitev, da pusti službo in se odpravi na dveletno jadranje. V tem času je doživel praktično vse. Od brezvetrja, do viharjev, trganja in šivanja jader med plovbo, vzpenjanja na vrh jambora sredi Atlantika, ribolova in seveda spoznavanja novih navtičnih prijateljev po vsem svetu. Za svoje jadralske dosežke je leta 2017 prejel prestižno nagrado Skipper leta.

Besedilo in fotografije: Tomaž in Lili Pelko, http://www.sailmala.com/heron