Marjan Golobic, Indonezija

Še nikjer nisem videl toliko ribičev, ribiški bark in čolnov, ribiških ploščadi, vrš in ribiških pasti kot v Indoneziji. Lovijo ponoči in podnevi in se ne ustavijo. Indonezija se sooča z resnim problemom prelova, na ribji tržnici pa nisem videl večjih rib od trideset centimetrov. Da bi si nazorno predstavljal resnost ribiške problematike v Indoneziji, se zjutraj ob izplutju odločim, da preštejem vse ribiške barke in čolne. Najprej preštejem barke v zalivu in nadaljujem z barkami na obzorju na desni strani. Ko pridem do sredine obzorja, odneham, saj sem naštel že več kot sto ribiških bark!

Nekega arogantnega dne si rečem, če lokalni ribiči ne znajo ujeti nič večjega, jim bom pa jaz pokazal, kako se tej reči streže.

Marjan Golobic, Indonezija

Navsezgodaj zjutraj nastavim eno panulo na levi in eno na desni strani krme. Kmalu se elastika napne. Ulov potegnem na palubo. Kapitalska plastika fantastika. Ta plastična potegavščina se ponovi še nekajkrat in skoraj vržem panulo v koruzo. Ker sem velik optimist, še poslednjič nastavim obe panuli.

Ne morem verjeti. Na krov potegnem pravo indonezijsko barakudico. V trenutku je bila očiščena in razkosana. Almuth je najprej pripravila slasten ceviche, jaz pa kasneje paradižnikovo omako à la barracuda s testeninami.

 

 

< Jepara   Plan C >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih
Marjan Golobič - Spalax 2 Marjan Golobič - Spalax 2
As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije.

(knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Marjan Golobič  
Spalax, Marjan Golobič Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super, a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul c Karibov in se podal na Tihi ocean.

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič