Tomaž Pelko, Heron

Noč je bila vetrovna in deževna, jutro tudi. Počasi imam že dovolj tega vetra. Danes naj bi se umirilo, ampak večino dneva še precej piha in to s severozahoda. Preden sem šel spat sem videval okrog 30 vozlov, s tem, da je bilo najhujše napovedano za osmo uro zjutraj. 

No, edina škoda, ki sva jo utrpela je bila, da se je na eni strani odvezala krogla (dnevna oznaka za sidranje), ki jo imam izobešeno. Spodaj se je odvezala, zgoraj je še ostala zavezana in je divje tolkla po ograjici in zvitem prednjem jadru. Notri se je slišalo, kot za razpada barka, ampak sem uspel vseeno zaspati. Zavezat je nisem šel, ker je lilo, kot iz škafa. Pravzaprav je dež letel bolj vodoravno, kot navpično. Ko je barka plesala na sidru je dobro je opralo tudi trup barke in vsa spodnja okna.

Za zjutraj še napovedovali še 4m valove pred Pulo, in ker se veter še ni umiril enostavno ne grem preverjat, če so se valovi slučajno vseeno umirili. Še posebej ne z lepo razsoljeno barko. Bova počakala v tej hurikanski luknji še do jutri in odrinila zjutraj. 

Tale Pomer ima neko magično moč, ki te ne izpusti iz krempljev. V glavnem zaradi vremena, nekaj pa mogoče tudi zato, ker na barki loviva kar dva brezplačna Wi-Fi signala. Precej visim na netu in za nazaj gledam jadralske Youtube kanale, ki jih spremljam. Popoldan pa sem pogledal en kratek video oz Rovinja danes. Morje kar konkretno divja, valovi zalivajo obalo in parkirišče. Motorje na parkirišču je pomedlo na kup, nekaj težkih motorjev so valovi celo vrgli čez zidek, gasilci pa so umikali avtomobile, ki jih je napadalo morje, samo ne vem, če jih je morje tudi kaj premikalo ali le gasilci. No, po ogledu tega videa sem prepričan, da je bila odločitev, da ostaneva danes še tule pravilna.V takih valovih plovba res ne bi bila nič kaj prijetna.

Tomaž Pelko, Heron

Danes sva hotela konzervirati watermaker, a sva si premislila. Hitro spojko, ki se je pred časom zlomila sem takrat nadomestil z navadno 'smrekico' in objemko. V tem mrazu ne bom spravil cevi s smrekice, ki je privita v plastiko. Če slučajno kaj zlomim sem pa v težavah. Bom to raje uredil, ko pridem nekam, kjer lahko kupim kak ventil ali spojko, saj na barki nimam pravega materiala.

Proti večeru je vreme že boljše in sončni zahod nam postreže s čudovitimi barvami. Pregovor pravi: 'red at night, sailor's delight', kar v prevodu pomeni: Rdeča večerna zarja je dobro znamenje. Če to drži bo jutri krasno vreme. Meteorologi se strinjajo s tem, le vetra zna biti premalo in iz napačne strani bo pihal. Ampak to me ne skrbi preveč. Sicer sva precej na koncu z nafto, a tukajle jo lahko kupiva kjerkoli, če jo zmanjka. Imava še eno kanto v rezervi. 

Važno je, da so naši vladni koronapaniki Istro sneli z rdečega seznama. Zdaj lahko povsem legalno zaplujeva iz Hrvaške v Slovenijo brez karantene! Sicer bo potrebno potem nekaj iznajdljivosti za obisk marine v Italiji, a to bomo že nekako rešili.

Vreme nama zdaj omogoča plovbo proti domu.

 

< Pomer 6. del   Nadaljevanje plovbe 20.8.2023

 

Tomaž Pelko  
Tomaž Pelko jadra že od svojega 15. leta, ko je začel pluti na majhnih jadrnicah. Zadnjih dvajset let pluje na potovalnih jadrnicah in ima skupaj kar 40-letno navtično tradicijo. Letno preživi na plovilu od 30 pa vse do 340 dni. Največ časa je preživel na plovilu, ko se je preselil na svojo jadrnico in dve leti plul po vsem svetu. V njegovem ladijskem dnevniku zasledimo plovbo po Jadranu, Jonskem morju, Karibih, Azorih, Sejšelih, Maldivih, Fidžiju in Mauriciusu. Kot največje doživetje omeni odločitev, da pusti službo in se odpravi na dveletno jadranje. V tem času je doživel praktično vse. Od brezvetrja, do viharjev, trganja in šivanja jader med plovbo, vzpenjanja na vrh jambora sredi Atlantika, ribolova in seveda spoznavanja novih navtičnih prijateljev po vsem svetu. Za svoje jadralske dosežke je leta 2017 prejel prestižno nagrado Skipper leta.

Besedilo in fotografije: Tomaž in Lili Pelko, http://www.sailmala.com/heron