Obožujem pikantne jedi. Prav uživam, ko mi indijski kari tako počasi in nežno prebudi brbončice s svojo prefinjeno paleto kurkumine, koriandra in kardamoma. V Maleziji pa začinjene jedi dosegajo neslutene razsežnosti.
Sedim v restavraciji kraljevega navtičnega kluba Selangor v Port Klangu. Odločim se za kalamare v pikantni omaki in pražene rezance. Natakarja za vsak primer vprašam, ali je jed pikantna in ne tudi sladka. Zatrdi mi, da sta obe jedi resnično pikantni, brez sladkorja. Naročim tudi vrček carlsberga. Ko mi postrežejo s kalamari in praženimi rezanci, najprej počakam, da se jed ohladi in nato pokusim.
Kalamari: sladkor.
Praženi rezanci: sladkor.
Z nakremženim obrazom počasi in vztrajno pospravim svojo večerjo. No, vsaj carlsberg je bil prijetno grenak in ohlajen na delovno temperaturo.
Počasi spoznavam, da je pekoče-sladek okus del tradicionalne kulinarike teh krajev.
Odločim se, da si naslednji dan pripravim večerjo na lastno pest. Zamesim kruh in dodam kar nekaj ščepcev soli, da ne bo presladek. Potem odprem pločevinko fižola, odlijem polovico tekočine in polovico obdržim »za okus«. Nato dodam narezano čebulo in česen, zabelim z oljem, limetinim sokom, soljo, poprom, gorčico in tabascom ter dodam trdo kuhano jajce. Odprem še pločevinko carlsberga in večerja je pripravljena.
Kruh: odličen.
Fižolova solata: sladkor!
Saj to ni mogoče, si rečem. Pobrskam po smeteh in izvlečem prazno pločevinko fižola. Preberem nalepko: fižol v sirupu!
Z nakremženim obrazom pojem polovico fižolove solate, drugo polovico pa vržem v morje, naj se tudi malezijske ribice malo posladkajo.
< Singapurske mahinacije | Rebak > |
Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih | |
As Long As the Wind Blows
Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije. (knjiga je napisana v angleškem jeziku). |
Dokler se puter ne stopi
V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih. |
Marjan Golobič | |
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super, a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul c Karibov in se podal na Tihi ocean. |
Besedilo in fotografije: Marjan Golobič