Marjan Golobic, Spalax

Prvega avgusta sem se privezal v marini otoka Rebak, ki leži tik ob obali večjega malezijskega otoka Langkawi. Gre za privatni otok, saj imajo dostop do njega samo gosti luksuznega hotela in morjeplovci, ki imajo svoja plovila privezana v marini. Pri tem uživajo vse ugodnosti gostov hotela: bazen, brisače, fitness center in 25-odstotni popust v restavraciji in baru hotela. Ker otok sodi v brezcarinsko območje Langkawi, si lahko predstavljate, da so cene zelo ugodne. In koliko stane mesečni privez v marini za katamaran Lagoon 400 brez elektrike in vode? Bagatela: 365 evrov.

Marjan Golobic, Spalax

Letošnji načrt jadranja je tako izpolnjen, saj je Langkawi odskočna deska za jadranje čez Indijski ocean, to pa pride na vrsto januarja 2024, ko zapihajo ugodni monsunski vetrovi iz severo-vzhoda. Do takrat pa se bo Spalax 2 pripravljal na indijsko pomorsko pustolovščino. Treba je servisirati oba motorja, zamenjati vse filtre, motorno olje in impelerje; očistiti sidrno verigo, ki je zarjavela; očistiti oba trupa pod vodno črto; zakrpati jadra; popraviti navijalo code zero; obnoviti certifikat rešilnega čolna ...

Marjan Golobic, Spalax

Sicer pa se avgusta vračam v Evropo, ker niti slučajno ne mislim zamuditi trgatve v Beli krajini in obnoviti stike z družino in prijatelji. Na barko se vračam decembra, da dokončam priprave barke in jo nato špricnem čez Indijski ocean. Itinerar: Langkawi (- Andamanski in Nikobarski otoki) – Šri Lanka – Maldivi – Džibuti – Egipt – Suez.

Posadke zaenkrat še nimam. Če vam oceansko jadranje predstavlja izziv, se mi lahko pridružite. Na barki je prostora za osem oseb.  V Sloveniji se bom mudil septembra in oktobra, tako da se lahko dobimo na informativni kavici ali pivu.

 

< Malezijske sladkosti   Nadaljevanje plovbe 11.11.23

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih
Marjan Golobič - Spalax 2 Marjan Golobič - Spalax 2
As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije.

(knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Marjan Golobič  
Spalax, Marjan Golobič Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super, a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul c Karibov in se podal na Tihi ocean.

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič