Spalax - Marjan Golobič

Tudi na sveti večer mi delovna vnema ni popustila. Spalax 2 mora na suho. Mehanik, ki mi je servisiral Yanmar motorja, je ugotovil, da je treba servisirati tudi oba saildrivea, tj. podvodna dela motorjev, na katera sta pritrjeni elisi. Mehanik je ugotovil, da so tesnila obrabljena in jih je treba zamenjati, potem pa mirno izjavil, da saildrive ni del motorja, zato se on s tem ne ukvarja.

Tako sem moral na vrat na nos naročiti rezervne dele, tj. tesnila, distančnike, obročke in žrtvene anode, in poiskati novega mehanika. Popravilo pa je mogoče le, če je barka na suhem.

Na božični predvečer sem barko odpeljal do premičnega dvigala, ki jo je dvignil iz vode in jo odpeljal na suhi privez. Rezervne dele sem naročil iz Nizozemske po kurirski pošti UPS Express, kar naj bi trajalo teden dni. Vendar so mi iz skladišča v malezijskem Sepangu sporočili, da je prišlo do zastoja, ker je treba pošiljko skenirati z rentgensko napravo. Ni mi jasno, zakaj je to potrebno, saj na paketu jasno piše, kaj vsebuje.

Ko je bila barka na suhem, sem takoj opazil, da je podvodni del trupa zaradi hitre rasti tropske favne in flore precej zaraščen. Ves dan sem strgal, praskal in krtačil, da bi očistil oba trupa. Zdaj ju bo treba še zbrusiti in nanositi dve plasti biocidnega premaza.

Spalax - Marjan Golobič

Poleg tega sem opazil, da ima desni list krmila razpoko, ki jo bo tudi treba zakrpati z epoksijem.

Medtem ko čakam na rezerven dele, moram razstaviti oba saildrivea, iztočiti staro olje menjalnikov, odstraniti elisi in žrtvene anode, izvleči pogonsko gred in odstraniti vsa obrabljena tesnila. Skratka, popravila se kopičijo, moja posadka treh vrlih slovenskih pomorščakov pa bo vsak čas tukaj. Pridružila se mi bo prvi teden januarja, da jo skupaj špricnemo do Šrilanke in nato do Maldivov.

Na barko sem prišel že konec novembra, da bom zagotovo imel dovolj časa, da v miru in počasi pripravim barko.

Zdaj pa se novo leto nevarno bliža in počasi se mi je začelo muditi.

 

< Priprave na Indijski ocean   Indijski ocean >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih
Marjan Golobič - Spalax 2 Marjan Golobič - Spalax 2
As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije.

(knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Marjan Golobič  
Spalax, Marjan Golobič Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super, a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul c Karibov in se podal na Tihi ocean.

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič