Danska je že pričela z komercialno uporabo trajektov, ki jih poganja zgolj električna energija. Ellen, trajekt, ki pluje med otokoma Ærø in Als je uspešno preplul 50 nmi z enim samim polnjenjem baterij.

Otoka Ærø in Als, ki ju loči 22 nmi Baltskega morja, povezuje redna trajektna linija. Trajekt Ellen, ki pluje ne tej liniji je popolnoma električen. Za shranjevanje energije služijo le baterije. Ta vikend je uspel prepluti razdaljo od izhodiščnega pristanišča in se vanj tudi vrniti. Skupno je preplul 50 nmi oziroma 92 km. Z enim samim polnjenjem baterij. Ellene je prvi trajekt, ki prevaža tako potnike kot vozila, ki je uspel prepluti takšno razdaljo z enim samim polnjenjem.

Ne pozabimo omeniti, da električni trajekt povezuje otoka že od leta 2019. Do sedaj so baterije polnili v obeh pristaniščih, tokrat pa je prvič preplul razdaljo v obe smeri z enim polnjenjem. Po navedbah operaterja trajekta so stroški električnega trajekta za četrtino manjši od primerljivega trajekta z motorjem na notranje izgorevanje.