Karpo, Matic Vrečko

Jadrnica Karpo, ki jo krmari Maks Vrečko si je prijadrala zavidljivo uvrstitev na letošnji regato Rolex Middle Sea Race. V svoji skupini IRC Class 5 so zasedli prvo mesto.

Letošnja mediteranska regata je postregla z razburljivim jadranjem. Za razliko od lanskega leta, ko so številne ekipe odstopile zaradi pomankanja vetra, je bilo letos vedno dovolj vetra, včasih celo preveč. Obe slovenski ekipi uspešno prijadrali v cilj. Ekipa Karpo, ki je v svoji skupini do včeraj popoldne plula na tretjem mestu, je svojo pravo moč prikazala v nočni plovbi proti cilju. V finalu so uspeli iz jadrnice iztisniti vse in prehiteli ekipi, ki sta celotno regato pluli pred njima. Za plovbo so potrebovali 4 dni 15 ur 45 min in 33 s. Skupno so prepluli 678 nmi (teoretična razdalja regate je 609 nmi). Po korekciji časa so ekipo Moana  prehiteli za 20 min in 27s. Na tretje mesto v razredu se je uvrstila jadrnica Unica, ki je zaostala za dodatno minuto in pol. Ekipa Karpo je med vsemi jadrnicami v cilj priplula kot 56. Ekipa Macropus, ki jo vodi Žiga Rebek je v cilj priplula kot 75. V svoji skupini ORC 6 so se uvrstili na odlično deveto mesto.

Karpo, Matic Vrečko

Iz Vallette se nam je javil Maks Vrečko, kapitan posadke Karpo:

"V cilj smo pripluli ob 20.00 uri. Po štirih dnevih in 15 urah plovbe smo bili vsi izmučeni. Ko smo prepluli ciljno črto, se sploh nismo zavedali, da je regate konec in da smo jo odjadrali odlično. Utrujenost, adrenalin in neprespanost sta botrovali, da smo pri pospravljanju jader v cilju naredili nekaj napak.

Regata je bila zanimiva in naporna. Ko smo se bližali cilju, je pihal močan veter. Istočasno je proti cilju plula še jadrnica Silveren Swaen, ki smo je prehiteli pri Lampedusi. Pluti smo morali previdno, da pred ciljem ne bi prišlo do kakršnih koli težav. Ekipo smo sicer prehiteli pri otoku Lampedusa a so nas do Malte ujeli. Ker smo ekipa z majhnim proračunom, imamo na krovu le en gennaker, večina drugih ima dva, tri ali celo 4. Tu so bili v premoči in so nas prehiteli.

Karpo, Matic Vrečko

Zelo smo ponosni, da smo v svoji skupini v kateri je tekmovali 19 ekip, končali na najvišji stopnički. Še bolj pa smo ponosni na osmo mesto v skupni razvrstitvi IRC, kjer je nastopalo 91 plovil. Prehiteli smo jadrnico Caro, ki je bila četrta na regati Fastnet, prehiteli smo Ivico Kosteliča na hitri barki ACI 40 ter jadrnico Elusive (First 45 MOD), v kateri jadrajo domači jadralci, ki zelo dobro poznajo plovne razmere na Malti in okolici.

Karpo, Matic Vrečko

Če povzamem, moja ekipa je zelo zadovoljna. Posebej moram izpostaviti sina Matica, ki se je izkazal kot odličen taktik in je bil ključen člen ekipe, ki nas je pripeljal do zmage. Zahvaliti se moramo tudi podporni ekipi,  ki nas je podpirala na Malti. Za nas regate še ni povsem končana. Jadrnico moramo pripraviti na transfer in jo privezati v Biogradu. Šele takrat si bomo lahko oddahnili.

Se sklepna misel: Smo ekipa z majhnim proračunom. Če človek nima denarja za jadrnico vredno več milijonov in najdražja jadra, moraš investirati čas, ter se naučiti dobro jadrati."

Ekipa Karpo je v cilj v Valletti na malti priplula ponoči. Svoj prihod v cilj so posneli s kamero.