Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

Moorea ni Tahiti, čeprav je otok oddaljen le dvajset minut s trajektom. Zasidrala sva se v pet metrov globoki, kristalno čisti vodi pred koliščem luksuznih bungalov hotela Sofitel Moorea Kia Ora Beach Resort. Isti postopek kot vedno. Oba bicikla naloživa na gumenjak in odmotorirava na obalo. Bicikla pretovoriva na kopno, gumenjak pa potegneva na plažo. In raziskovalna kolesarska ekspedicija po otoku se lahko začne. Gladka asfaltna cesta je speljana ob obali okrog celega otoka in kolesarjenje v senci kokosovih palm in osvežilnem vetrcu je pravi užitek.

Spalax, Marjan Golobič

Slišala sva za lagunarij na zahodni obali otoka. Firbec naju je premamil. Tja sva se odpravila naslednji dan z gumenjakom. Snorkljanje je bilo zastonj in bilo je kaj videti: koralni greben z akvarijskimi ribicami vseh barvnih odtenkov, pa tudi večje mrcine, kot so skati, želve in lagunski morski psi. Če plačaš 10 evrov, pa ti domorodci priredijo pravo podivjano požrtijo morskih psov. V vodo zmečejo dva čebra razkosanih rib in morski roparji totalno ponorijo.

Na prvi pogled je Moorea pravi raj na zemlji, vendar se v tem paradižu skriva goljufiva kača v obliki klateških psov, ki napadajo nič hudega sluteče turiste, zlasti kolesarje. Domačina sem pobaral, zakaj lokalne oblasti ne odpravijo te nadloge s sterilizacijo. Odgovoril mi je, da je bil izveden splošen program sterilizacije psov, vendar je trajal le eno leto. Potem so morali storitev plačevati prebivalci sami in krdela popadljivih psov so se vrnila.

Najbolj pa mi je ostala v spominu poročna ceremonija na snežno beli plaži pred hotelom Sofitel Moorea Kia Ora Beach Resort. Odet v snežno belo Armanijevo obleko je ženin nestrpno čakal svojo izvoljenko, ki so jo domorodci v tradicionalni pirogi dostavili ženinu ob zvokih ukulel in tamtamov. Nevesti je glavo krasil venček iz frangipanovih cvetov, njena dolga biserno bela toaleta pa je plapolala v jutranjem vetrcu. Celotno dogajanje je budno spremljal in snemal kot straniščna školjka bel kvadkopter, ki je brenčal nad plažo kot nadležni pradavninski hrošč.

Manjkalo je le sedem palčkov.

Spalax, Marjan Golobič

 

< Tahiti   Taha'a >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič