»The Aihe« AC75, Emirates Team New Zealand

Ne to ni vesoljsko plovilo. To je jadrnica!

Ekipa Emirates Team New Zealand je prva splovila jadrnico AC75, ki bo jadrala na hidrokrilih.

Pred kakšnim desetletjem bi večina trdila, da to ni mogoče, a je danes postalo realnost. Kljub temu da smo bili v Pokalu Amerike priča katamaranom, ki so pluli na hidrokrilih, pa si pred desetimi leti ne bi mislili, da bomo nekoč pluli tudi na enotrupnih jadrnicah, ki bodo jadrale na hidrokrilih. Kako je to možno, je bila takrat še uganka. Danes je realnost.

Pokal Amerike že desetletja skrbi, da je jadranje izjemno tehnološko napredno. Vsa plovila, ki tekmujejo, so tehnološko dovršena in jih lahko brez problema primerjamo s Formulo 1. V svet jadranja prinašajo tehnološke novosti, ki so na robu fizikalnih zakonitosti. In tako bo ostalo tudi v prihodnjih letih. Tekmovanje bo sedaj potekalo v novem razredu imenovanem AC75. To so 75 čevljev oziroma 22 m dolge enotrupne jadrnice, ki bodo plule na hidrokrilih. Organizatorji tekmovanja in tehnični strokovnjaki zagotavljajo, da bo tekmovanje še bolj razburljivo, kot je bilo. Zaradi fizikalnih lastnosti plovil, bodo hitrosti plovbe, ki jo bodo lahko dosegale še večje, kot so tiste, ki jih dosegajo katamarani.

Jadrnica ekipe Team New Zealand nosi ime »The Aihe« (delfin). Po tradiciji so jo splovili v pristanišču v Aucklandu, kjer bo tudi potekalo eno izmed tekmovanj v Pokalu Amerike. Kot je za »Kiwije« običajno, so jo splovili eno uro po sončnem zahodu in kot je običajno, je deževalo.

Jadrnica je že na prvi pogled nekaj novega, nekaj česar še nismo videli. Linije trupa spominjajo na vozila Formule 1. Iz bokov štrlijo več metrov dolga hidro krila, po katerih bo jadrnica plula. Jasno je, da bo izjemno hitra. Odgovor na vprašanje, kako hitra bo, pa bomo dobili zelo kmalu. Ko bo ekipa opravila prve teste, bomo rezultate objavili na naši spletni strani.

Petek 06 Sep 2019

Rolex Maxi Yacht Cup2019

Na Sardiniji poteka pokal Maxi Jadrnic. Letošnje regate se je udeležila tudi slovenska jadrnica Way of Lite, ki jo krmari Gašper Vinčec.

Na startni liniji se je zbralo kar 47 lepotic. Vse v dolžino merijo več kot 18 m. Največja med njimi je jadrnica Topaz, ki v dolžino meri osupljivih 42,64 m. Na letošnjem seznamu tekmovalcev najdemo tudi najhitrejše jadrnice sveta, kot sta Rambler in Leopard.

Prav v skupini z najhitrejšimi tekmuje tudi slovenska Way of Life. V kategoriji tekmovalnih jadrnic je poleg omenjenih dveh še Highland Fling XI.

Tekmovanje poteka ve turkiznih vodah Sardinije in izjemnem arhipelagu otoka. Kako jadrajo prestižne jadrnice, si oglejte v foto galeriji.

Četrtek 05 Sep 2019

Za varnost na Jadranu je letos poskrbljeno. Na njem namreč jadra neustrašni Rambo, Rocky Balboa in še bi lahko naštevali, skratka slavni igralec Sylvester Stallone.

Pred dnevi je z družino priletel na Splitsko letališče, nato pa se hitro vkrcal na jadrnico Meira in izplul na letošnji dopust po Jadranskem morju.

Skupaj z njim pluje njegova žena Jennifer Flavin ter hčere Sistine Rose, Sophio Rose in Scarlet Rose. Na 55 m dolgi jadrnici za njihovo udobje skrbi 11 članska posadka.

Na jadrnici je poskrbljeno za udobje

Jadrnica Meira je bila zgrajena in splovljena leta 2018. V dolžino meri 54.5 m in v širino 10 m. Ima eno lastniško kabino, tri VIP kabine in dve kabini z dvojnim ležiščem. Namenjena je križarjenju s pomočjo motorja, v kolikor pa to omogoča vreme je možno z njo tudi jadrati. Potovalna hitrost znaša 10 vozlov. Cena najema jadrnice znaša 133.000 EUR za teden dni. V ceno ni vštet davek, stroški hrane, pijače, privezov v marinah ali pristaniščih in drugi stroški.

Na krovu sta dva pomožna čolna. En z 140 in en z 90 KM motorjem. Za zabavo na vodi so na voljo vodne smuči, vodni skuter, več wake boardov, kanu, SUP-i, jadralne deske, napihljiv tobogan, potapljaška oprema in oprema za ribolov.

Fotogalerija

Torek 09 Jul 2019

Senad Švraka, Bosanec doma iz Tuzle je celo svoje življenje sanjal, da bi enkrat v življenju objadral svet. Ko se mu je ponudila priložnost jo je izkoristil, čeprav pravega jadralskega znanja in izkušenj ni imel.

Jadralec Senad Švraka, je v Franciji kupil rabljeno jadrnico dolgo 9 m z imenom Alea. Prva njegova želja je bila, da z njo odpluje proti Jadranskemu morju, nato pa se pripravi za nadaljnje podvige. A njegovi plani so se hitro spremenili. Ker se je na plovbo podal brez znanja, se je vplutja v Jadransko morje že naučil številnih jadralskih veščin in doživel nekaj neprijetnih situacij. Med plovbo si je pridobil dovolj samozavesti, da se je po preplutju Jadrana odločil, da svojo plovbo nadaljuje. Tako je zaplul v Črno morje, prečkal Mediteran in preko Sueškega kanala zaplul v Rdeče morje. V Adenskem zalivu se je srečal s somalskimi pirati in v knjigi opisal neprijetno izkušnjo, ki si je na morju ne želi noben morjeplovec.

Njegova preizkušnja se je nadaljevala z oceansko plovbo . Zaplul je v Indijski ocean in se z Aleo zasidral na Tajskem.

Avtor je na 339 straneh podrobno opisal svojo pot, svoja doživetja in spoznavanje jadranja med samo plovbo. Kljub svoji neizkušenosti, sta ga bosanska vztrajnost in trma pripeljali do življenjske izkušnje, ki jo je vredno prebrati v knjigi Alea, kot je ime njegovi jadrnici. Knjiga je napisana v Bosanskem jeziku a bo hitro razumljiva vsakemu morjeplovcu, ki razume katerega izmed balkanskih jezikov.

Knjiga ne vsebuje fotografij, zato je cenovno zelo ugodna. Več sto fotografij je na voljo kar na FB profilu avtorja https://www.facebook.com/barba.bih/

O knjigi:

Torek 02 Jul 2019

Via Crucis podvodni muzej je projekt podjetje Blue Nautica iz Trogirja. Je edini Križev pot pod morsko gladino na svetu.

BLUE NAUTICA

Podvodni muzej je v zalivu Jelinak, ki je le dve navtični milji oddaljen od mesta Trogir. Poleg muzeja sta v zalivu tudi izjemno lepa peščena plaža in vodni park, ki ne bo nobenega obiskovalca pustil ravnodušnega.

Osnova podvodnega muzeja je križev pot. S svojimi 14 postajami je edinstven na svetu. Skupno je razstavljanih kar 52 kipov v naravni velikosti. Posebnost je zadnja, petnajsta postaja, ki nosi ime Vstajenje Jezusa Kristusa. Osem metrov visok impozanten kip prikazuje Jezusa Kristusa.

Vsi kipi so unikatni in so ročno delo. Izdelani so iz železobetona in so ekološko sprejemljivi. Muzej se v celoti nahaja v globinah med 4 in 5 m, le 8 metrov velik kip Jezusa Kristusa je zaradi svoje velikosti postavljen v globino 10 m. Ogled muzeja je primeren za vse. Potapljaška oprema ni potrebna. Zadostujeta že podvodna maska in dihalka. Atrakcije bodo veseli tako otroci kot odrasli, pa tudi profesionalni potapljači.

Podjetje Blue Nautica je bilo ustanovljeno kot potapljaška šola in podjetje za izposojo plovil. Ko so razmišljali, kaj bi lahko gostom še ponudili, se jim je utrnila edinstvena zamisel, da bi postavili prvi podvodni muzej na Hrvaškem in poskrbeli za atrakcijo, ki bo gostom zagotovila izjemno izkušnjo in lep spomin na njihov dopust.

Zaradi vseh vsebin, ki jih ponujajo, so zaliv Jelinak poimenovali kar »No stress zone«, ali po slovensko Področje brez stresa. Za vse, ki priplujete s svojim plovilom, so v zalivu pripravljeni privezi, drugi obiskovalci Trogirja in okolice, pa lahko v zaliv priplujejo z organiziranim prevozom iz samega središča Trogirja.

Rezervacije in dodatne informacije: BLUE NAUTICA

Najem plovil – potapljanje – Podvodni muzej – Privatna plaža in Aquapark – Suha marina

Put Cumbrijana 19, 21220 Trogir (ACI Marina Trogir), Croatia

Phone: +385 99 6600 269 | +385 91 211 4884; E-mail: info@blue-nautica.comwww.blue-nautica.comwww.viacrucis-underwatermuseum.com

BLUE NAUTICA

Četrtek 13 Jun 2019

Via Crucis underwater museum is a private project owned by Blue Nautica company from Trogir and as such is the only "Stations of the Cross Under the Sea". The location of our underwater museum and private beach with aqua park is in the beautiful quiet bay of Jelinak in Municipality of Marina, only 2 nautical miles from Trogir.

BLUE NAUTICA

In a wide range of our offer, with motorboat charter and diving in our diving center, Blue Nautica in Trogir operates as a renowned diving school. In order to offer our clients, charter guests, but also everyone else something new and unique, a refreshing tourist offer, a new tourist attraction, we came to the idea to create our own museum under the sea, which includes a private beach with aqua park. As a theme of the underwater museum, we chose Stations of the Cross with all the 14 Stations, because it does not exist anywhere in the world. The permanent exhibition of the museum consists of 14 stations with a total of 52 life-size statues and a large 8-meter tall statue of Jesus Christ in the form of 15th station – ‘’Resurrection of Jesus Christ’’.

All the statues are handmade, unique, made of concrete with ferrocement technique and as such are completely eco-friendly. The whole underwater story is set at a small depth of only 4 to 5 meters and the large 8-meter tall statue at a depth of 10 meters so that we can enable sightseeing to everyone - children and adults, experienced divers, complete scuba beginners, as well as to the ordinary swimmers. Behind us is a successful first year, and according to all indicators and overall reactions, we believe the future will be even more successful. Due to the overall experience provided by the site's attractions, the name "No Stress Zone" came

naturally. Anchorage is provided for boaters while scuba divers, scuba beginners, swimmers, families with children or groups of friends can board our motorboats on the Trogir waterfront.

BLUE NAUTICA

MOTORBOAT CHARTER – DIVING – UNDERWATER MUSEUM – PRIVATE BEACH & AQUAPARK – DIVE & RESCUE - DRY DOCKING

Put Cumbrijana 19, 21220 Trogir (ACI Marina Trogir), Croatia

Phone: +385 99 6600 269 | +385 91 211 4884; E-mail: info@blue-nautica.com; www.blue-nautica.com; www.viacrucis-underwatermuseum.com

BLUE NAUTICA

{gallery}via-crucis-1{/gallery}

Sreda 12 Jun 2019

Prejšnji teden smo v članku Tragedija 40 m dolge luksuzne jadrnice My Song pisali o luksuzni regatni jadrnici My Song, ki je med transportom padla s tovorne ladje.

Jadrnica, ki je bila na poti proti Balearskim otokom, je v Sredozemlju padla s krova transportne ladje. Zaradi izjemno dobre konstrukcije plovila se ni potopila. Jadrnico so uspeli rešiti in jo privleči v pristanišče v Palmi de Mallorci. Na fotografijah je vidno, da je nekdaj bleščeča, luksuzna in izjemno hitra regatna jadrnica (hitrost plovbe več kot 30 vozlov) utrpela hude poškodbe trupa. Ali bo popravilo plovila smiselno ali ne, se bodo odločili po temeljitem pregledu ostankov. O nadaljnji usodi pa bosta odločala lastnik in zavarovalnica.

Ostanki jadrnice My Song

Foto: FB Patric Bravo

Torek 04 Jun 2019

Beneteau Flyer 8 Sundeck

Francoska ladjedelnica Beneteau je predstavila nov model športnega gliserja Flyer 8 Sundeck. Plovilo s svojo prostornostjo na krovu in pod njim prekaša vse tekmece v segmentu plovil namenjenih dnevnim izletom v bližnje in oddaljene zalive. S prostornostjo preseneča tako na krovu kot pod njim, kjer je na voljo tudi kabina za prenočevanje.

Flyer 8 Sundeck v dolžino meri dobrih 8 m. Z značilnim razširjenim premcem nudi povsem novo izkušnjo na morju. Kot že samo ime pove je Sundeck namenjen uživanju na soncu. Na premcu je velika sončna ploščad, ki omogoča udobno poležavanje pod soncem 3 ali štirim osebam. Zaradi širokega premca je prostornejša tudi kabina. V njej je prostor za majhen toaletni prostor, priročno kuhinjo in posteljo, na kateri lahko prespijo do 3 osebe. Krmarska konzola je nameščena sredinsko. Prehod s krme na premec je zato možen na obeh straneh. Ker je plovilo široko 2,5 m, je komandna konzola široka. Na desni je krmarski del, na levi strani pa so vrata v podpalubje. Krmarju je namenjen udoben, po višini nastavljal sedež. Upravljanje s plovilom je zato enostavno in udobno tako v sedečem, kot v stoječem položaju. Poleg krmarja je še en enak sedež za sopotnika. Oba sedeža se lahko zasukata za 180 stopinj in postaneta del sedežne garniture v krmnem delu plovila. Na sredini je prostor za veliko mizo, v bokih plovila pa sta dve dodatni klopi, na katerih se lahko namestita po dve osebi. Obedovanje na krovu, ali uživanje ob hladnem koktajlu na sidru, je udobno za sedem oseb, plovilo pa lahko na krov sprejme skupno 10 oseb.

Flyer 8 Sundeck je namenjen vgradnji zunajkrmnega motorja. Največja moč je 350 KM. Ker teža plovila brez motorja znaša le 1685 kg, je temu primerna tudi hitrost plovbe, ki pri najmočnejšem motorju preseže 40 vozlov. K stabilnosti na vodi, majhni porabi in veliki končni hitrosti pripomore tudi patentirana Air Step2 tehnologija gradnje trupa plovila.

Test plovila

Test plovila je izvedla ekipa The Boat Show. Poglejmo si, kako se je Flyer 8 Sundeck izkazal na testu.

Plovilo na testu je bilo opremljeno z najmočnejšim dovoljenim motorjem s Suzukijevim 350 KM zunajkrmnim motorjem, ki ima edini dva nasproti vrteča se propelerja. Test so opravili na gardskem jezeru. Morje je bilo mirno, na krovu je bila ena oseba.

Plovilo izglisira pri hitrosti 12 vozlov. Motor se je vrtel s 3100 obrati v minuti. Ko obrate motorja povečamo na 3800 se hitrost poveča na 20 vozlov. Poraba znaša 35 l/h oziroma 1,75 l/nmi. Pri 4200 obratih/min hitrost naraste na primerno potovalno hitrost 25 vozlov. Poraba znaša 48 l/h oziroma 1,92 l/nmi. Pri 4800 obratih motorja v minuti plujemo že s hitrostjo 30 vozlov. Če si nekoliko pomagamo še z nastavitvami motorja, hitrost naraste še za nekaj vozlov. Pri 6000 obratih v minuti je hitrost plovbe že presegla 40 vozlov. Merilec hitrosti se je umiril pri 41,5 vozlih.

Tehnični podatki:

  • Dolžina preko vsega (m): 8.10
  • Dolžina trupa (m): 6.96
  • Širina (m): 2.50
  • Teža brez motorja (kg):1685
  • Največja moč motorja (KM): 350
  • Gorivo (L): 340
  • Voda (L): 80
  • Nosilnost (oseb): 10
  • Število ležišč: 2

Cena

  • 38.550,00 EUR

Več o plovilu:

Foto galerija beneteau Flyer 8 Sundeck:

Ponedeljek 27 Maj 2019

Nautica Marina Portorož

V največji slovenski marini, Marini Portorož je danes ob 10.00 uri odprl vrata nov navtični salon Nautica Marina Portorož.

Takoj po otvoritvi smo se sprehodilo skozi celoten sejem in posneli navtične novosti, ki si jih lahko ta konec tedna ogledate v marini Portorož.

 

Fotogalerija

Sreda 15 Maj 2019

Jeanneau Sun Loft 47

«MONOCAT» DESIGNED FOR YOUNG PEOPLE!

SUN LOFT 47, cruising at reasonable price

Jeanneau steps forward as the first boat builder to develop an innovative concept that meets the demands of the sharing economy with the launch of the SUN LOFT 47. Developed to take advantage of evolving trends, the SUN LOFT 47 is designed first and foremost to be chartered by berth.

The Yacht Week, MedSailors, G­Adventures and Dream Yacht Charter are already among the first to place their confidence in the brand.

It directly responds to the needs identified by our long-time charter customers, and, in particular, Dream Yacht Charter: “The Sun Loft 47 is an original, versatile sailboat designed to offer “easy and comfortable” living spaces to a young and more urban clientele who are ready to experience a vacation aboard a boat at a reasonable price,” comments Loïc Bonnet, Executive Director of Dream Yacht Charter.

The Jeanneau Marketing and Sales team developed the Sun Loft 47 with this in mind.

Designed for sharing and enjoying time with friends, the SUN LOFT 47 offers unique living spaces.

The design concept, by Jeanneau and Philippe Briand, offers multiple living spaces with an exceptional degree of comfort designed for sharing.  The SUN LOFT 47 features 6 cabins able to accommodate 12 people on board (+ 1 skipper), and contains no fewer than 4 headswith shower compartments, two of which afford direct access to their respective cabins

On the exterior, this monocat features a vast and versatile cockpit layout that can be modified to suit diverse programs. The deck layout is optimised to facilitate circulation and sharing onboard and to provide well-being.

Open to the exterior, the SUN LOFT 47 offers the chance to maximise the sensations and pleasures of life at sea while she preserves privacy.

More info on Sun Loft 47

Just Perfect d.o.o., www.jeanneau-sailboats.si, tel: +386 51 604 395

Torek 07 Maj 2019