Hybrid Greenline 45 Fly

Slovenska ladjedelnica SVP Yacht, ki proizvaja linijo plovil Greenline je najavila novost za prihajajoče leto. Greenline 45 FLY bo premierno predstavljen na salonu plovil Boot v Dusseldorfu.

Novo motorno jahto je oblikoval oblikovalski studio J&J Design. Za elegantno notranjost je poskrbel znani italijanski oblikovalec Marco Casali. Izkušnje oblikovalcev in ladjedelnice napovedujejo, da bo Greeenline 45 Fly nedvomno tržno izjemno privlačno plovilo.

Tudi nova jahta iz družine je oblikovana v prepoznavnem slogu plovil Greenline, ki pa so mu dodali nove elemente, ki bodo plovilo naredili še atraktivnejše za nakup in seveda še bolj praktično za uporabo. Ena izmed posebnosti, ki jo vidimo zelo redko, je okno lastniške kabine v premcu. Razprostira se preko prednje in bočnih strani. V kabino spušča ogromno naravne svetlobe. Da so zagotovili dober razgled iz same kabine, pa so v boke trupa izrezali velike odprtine.

Plovilo bo na voljo z različnimi motornimi kombinacijami. Lastnik se bo lahko odločal med parom Volvo Penta D6, ki razvijejo po 370 KM, v kombinaciji s 40 kW električnimi motorji, ki bodo omogočali plovbo s hitrostjo 6 vozlov zgolj s pomočjo elektrike.. Najvišja hitrost plovbe s pomočjo dieselskih motorjev bo okrog 25 vozlov.

V kolikor se bo lastnik odločil za IPS pogon podjetja Volvo Penta, bo lahko s pomočjo IPS600 zaplul s hitrostmi do 30 vozlov.

Več motornih opcij bo proizvajalec še predstavil.

Novi Greenline se lahko pohvali z največjim dvignjenim komandnim mostom v svojem razredu. Z izjemno inteligentnim oblikovanjem so naj uspeli namestit dvojni krmarski sedež z elegantno konzolo, na njegovi desni pa veliko sončno ploščad, dovolj udobno za namestitev dveh ali treh oseb. V zadnjem delu mostu je velika sedežna garnitura v obliki črke U z mizo, ter priročna kuhinja.

Druga velika površina namenjena sončenju je na premcu plovila. Bo v celoti oblazinjena z zložljivo streho, ki bo ščitila pred močnim soncem. Na krmi je sedežna garnitura z mizo in dovolj prostora za namestitev dveh ali treh sedežev. Tu bo lahko obedovala tudi nekoliko večja posadka.

Na sami krmi bo velika kopalna ploščad ter garaža za pomožno plovilo. Kot opcijo ponujajo zanimivo rešitev priročne kuhinje oziroma žara, ki je vgrajen v pokrov garaže. Rešitev bo nedvomno navdušila vse gurmane, ki radi kuhajo na prostem.

Kaj se bo skrivalo v notranjosti?

V osnovni različici bo imela 45 FLY na voljo dve veliki kabini. Ena bo v premcu in druga v centralnem delu plovila. Obe se razprostirata preko celotne širine plovila, sta izjemno prostorni in zračni. Vsaka ima svojo kopalnico v levem boku plovila, ter veliko garderobno omaro v desnem boku. Če se odločite za trikabinsko različico, se bo potrebno odpovedati garderobnim omaram. Namesto njih bo vgrajena kabina s pogradom.

Salon bo imel zanimivo razporeditev. Ko s krme vstopimo skozi steklena drsna vrata, bomo najprej vstopili v kuhinjski del, nato do velike sedežne garniture, deljena v dva dela, ter komandnim mostom na prednji desni strani salona. V hod v podpalubje je v sredini prednjega dela salona.

Več podrobnosti o notranjosti plovila, ceni in dobavnih rokih bo znano v kratkem.

Vir: Greenline Yachts

Petek 21 Sep 2018

dufour grand large 430

New hull design - wink to Exclusive range

The 430 Grand Large presents the next generation of Dufour Grand Large hulls.

The signature of Umberto Felci, with the recent innovations inspired from the Dufour Exclusive range, is distinguished by the bulwarks integration and the magnificent hull recess. Furthermore, the important front volume and modern aft shines lines make this hull more spacious and performant.

New deck - modernity and functionality

The new deck design is a prowess of balance between stunning aesthetic, correct dimension of each area and ingeniosity to integrate new functions. 

The roof proportions have evolved in comparison with Grand Large predecessors and now offer more interior space while conserving pleasant sidedeck width, as distinction value of Dufour sail yachts.

Interiors - Millesime 2019

The Dufour 430 benefits from all the Dufour Yacht know-how in terms of interior layouts and finishing. It integers a solid and functional furnitures. The cabins and heads are spacious and dressed with top quality materials. The standard configuration has been highly upgraded with USB plugs, led lights and various accessories, as well as equipments, as shown by the capacity of the water-boiler, increased from 20L to 40L.

Layouts and specifications

The Dufour 430 is proposed in 2 layout versions and 3 woods, Moabi, Oak and Teak.

Technical specifications:

 • LOA: 13,24 m
 • Waterline length: 11,69 m
 • Hull length: 12.50 m
 • Max beam: 4,30 m
 • Light displacement: 9500 kg
 • Draft: 2.10 m (1.75 m opt.)
 • Fuel tank capacity: 200 l
 • Water tank capacity: 380 l
 • Engine power: 50 hp(60 hp opt.)
 • Sail area: 92 m2
 • Mainsail: 52 m2
 • Genoa: 40 m2

Torek 18 Sep 2018

Dufour GRAND LARGE 430

Ladjedelnica Dufour je predstavila novo jadrnico Grand Large 430.

Nova jadrnica je predstavnik nove generacije plovil iz te ladjedelnice. Ima popolnoma na novo oblikovan trup, ki zagotavlja več prostora v notranjosti jadrnice in boljše plovne lastnosti. Novo in hkrati moderno obliko ima tudi trup. Oblikovali so ga v pravem razmerju med estetiko, funkcionalnostjo in pravilnimi dimenzijami vsakega posameznega dela krova in omogočajo vgradnjo različnih funkcionalnosti.

Notranjost nove jadrnice je oblikovana na podlagi vsega dosedanjega znanja ladjedelnice. Uporabljeni so izbrani materiali, ki so vrhunsko obdelani do zadnjega detajla. Pohištvo je funkcionalno razporejeno in izdelano izjemno kvalitetno. Da se jadrnica spogleduje s prihodnostjo, kaže tudi namestitev USB priključkov v vsaki kabini, led luči, različni dodatki in oprema. Za več udobja na plovilu so tudi manjši 20 l grelnik vode, nadomestili z večjim, ki ima prostornino 40 l.

Jadrnica je trenutno dobavljiva z dvema različnima razporeditvama notranjosti, pohištvo pa je možno izbrati v barvah tikovine, hrasta oziroma moabi lesa. Trokabinska različica ima v premcu lastniško kabino z lastno kopalnico, medtem, ko si krmni kabini kopalnico delita. Kuhinja je nameščena v prednjem delu salona in je v obliki črke L. Štirikabinska različica ima v desnem delu četrto kabino s pogradoma, ter nekoliko manjšo kuhinjo. V obeh primerih sta sedežni garnituri in miza v salonu približno enako veliki. Po potrebi ju lahko spremenimo v ležišče za dve osebi.

Tehnični podatki:

 • Dolžina čez vse: 13,24 m
 • Dolžina vodne linije: 11,69 m
 • Dolžina trupa: 12.50 m
 • Širina: 4,30 m
 • Teža plovila: 9500 kg
 • Rezervoar goriva: 200 l
 • Rezervoar vode: 380 l
 • Motor: 50 KM (60 KM opcijsko)
 • Površina jader: 92 m2
  • Glavno jadro: 52 m2
  • Genoa: 40 m2

Torek 18 Sep 2018

ClubSwan 36

Finska ladjedelnica Nautor's Swan je predstavila novo jadrnico ClubSwan 36. Z inovativnim oblikovanjem plovila bo nova jadrnica nedvomno izstopala me konkurenti na trgu.

V ladjedelnici Nautor's Swan so pri izdelavi novega plovila stavili na že preizkušen model za uspeh. Plovilo je oblikoval talentirani oblikovalski studio  Juan K, za kvalitetno izdelavo bo poskrbela ladjedelnica, njihova dosedanja tekmovalna plovila pa bodo zagotovila pravi pedigre za novo jadrnico.

ClubSwan 36 ni le jadrnica. Je mnogo več. Združuje lastnosti malih jadrnic z lastnostmi jadrnic s kobilico in lastnostmi jadrnic, ki imajo vgrajena hidro krila. Nedvomno je to najbolj inovativno plovilo v vstopnem razredu športnih jadrnic.

Prvi pogled na jadrnico jasno pove, da se plovilo spogleduje s prihodnostjo, svoje odlične plovne lastnosti pa črpa iz bogate zgodovine sveta ClubSwan. Jadrnica ima inovativno obliko premca, ki zmanjšuje tako vodni, kakor zračni upor. V bok plovila je vgrajeno hidro krilo v obliki črke C, ki zagotavlja dodaten vzgon in zmanjšuje nagib plovila tako pri plovbi z vetrom, kot pri plovbi z vetrom.

V ladjedelnici so pri oblikovanju plovila naredili še korak dlje. Želeli so da je jadrnica ekološko sprejemljiva in ne onesnažuje okolja. K sodelovanju so povabili nemški podjetji Torqeedo, ki izdeluje električne navtične motorje ter baterije, ter podjetje BMW. Skupaj bodo razvili izjemno učinkovit sistem za pomožni pogon plovila. Vgrajen naj bi bil zložljiv propeler s petimi loputami, ki bo zagotavljal majhno porabo energije in velik izkoristek.

ClubSwan 36

Tehnični podatki:

 • Dolžina plovila: 11.00m
 • Dolžina voden linije: 10.50m
 • Širina: 3.60m
 • Ugrez: 2.75 m
 • Teža praznega plovila: 2,500 kg
 • Teža med jadranjem: 2,950 kg
 • Balast: 1,400 kg
 • Krmilo: 2 lista izdelana iz karbona
 • Nagib pri plovbi z vetrom: 10°
 • Nagib pri plovbi v veter: 21°
 • Posadka: 6
 • Glavno jadro: 56 m2
 • Jib: 34 m2

Vir: www.clubswan36.com

Sreda 05 Sep 2018

Požar na plovilu, Krk

Predvčerajšnjim se je zgodila tragična nesreča slovenskega plovila v neposredni bližini otoka Krk.

Pri plovbi med otokoma Plavnik in Kormat na južni strani otoka Krk, je zagorelo na plovilu slovenskega lastnika. Ogenj se je hitro razširil in oba člana posadke sta se rešila s skokom v morje. Na kraj nesreče je priplulo plovilo pomorske policije, ki je s seboj na krovu pripeljal gasilce z otoka Krk. V reševalno akcijo sta se vključili tudi plovili reševalne službe SeaHelp in gasilsko plovilo marine Punat.

Kljub takojšnjemu ukrepanju, je plovilo pogorelo in nato potonilo pri otoku Plavnik. Oba slovenska državljana, ki sta bila na plovilu, sta se k sreči uspela rešiti pravočasno in nesrečo preživela brez težjih poškodb.

 

 

 

Kako se preventivno zaščititi pred požarom na plovilu?

Preventivo se lahko pred požarom zaščitite z avtomatskimi gasilnimi aparati, ki se bodo aktivirali, ko bodo prišli v stik z ognjem. S tem boste zavarovali svoje življenje, življenje vaše družine, posadke in svoje plovilo. Izjemno učinkovit in biološko razgradljiv gasilni aparat je PYRoff.

Vse o aparatu si lahko preberete na tej povezavi: PYRoff - gasilni aparat

Gasilni aparat PYRoff lahko naročite na tej povezavi: Naroči PYRoff!

 

 

 

 

Sreda 29 Avg 2018

Tina Mrak, Veronika Macarol, JK Pirat

Po včerajšnjem dnevu brezvetrja na svetovnem prvenstvu za olimpijske razrede v Aarhusu so dekleta v razredu 470 danes nadaljevala z zadnjimi plovi pred odločilno regato za medalje. Po sedmih urah na vodi in nekaj slabe volje so le uspela odjadrati en plov. Naši Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat) sta ga zaključili na 14. mestu in se s tem prebili na skupno 11. (81 točk). 

Tina Mrak: “Danes je bil res zelo naporen dan, na morju smo bili sedem ur in uspeli izpeljati le en plov. Sva popolnoma izčrpani. Regatni odbor je imel velike probleme s postavitvijo startne linije in imeli smo kar okoli osem ponavljačev, saj nikakor nismo uspeli startati. Potem nam je le uspelo izpeljati en plov v vetru do največ 7 vozlov in še tega nisva najbolje odvozili. V prvi krmi je kazalo bolje, a sva v drugi stranici v veter nekaj mest zapravili, tako da je za nama spet eno povprečno jadranje.”

Jutri je sicer rezervni dan, ko bi organizator lahko nadomestil manjkajoče regate (za ženski 470 manjkajo tri), a ženskega 470 ni na razporedu nastopajočih jadralnih razredov. Iz tega sklepamo, da se zanje svetovno prvenstvo zaključuje s sedmimi odjadranimi plovi. 

Tina Mrak: “Po jutrišnjem razporedu ženske ne jadramo, moški pa. Me naj bi torej zaključile s sedmimi plovi, kar pomeni, da naj bi Slovenija kot devetouvrščena država, saj Japonke ne štejejo, naredila normo. Je pa ta informacija v tem trenutku še povsem neuradna.”

Japonski kot državi gostiteljici naslednje olimpijade namreč pripada mesto ne glede na uvrstitve japonskih jadralcev, zato torej ne zasedejo enega od osmih razpoložljivih mest.

Ko tole pošiljamo, še traja protest med nizozemsko in švicarsko ekipo, ki bo predvidoma rešen pozno zvečer. V kolikor bi bil ta rešen v prid Nizozemk, bi Švicarki izpadli iz deseterice, naši dekleti pa bi se tako uvrstili na deseto mesto in s tem v regato za medalje. V tem primeru vas bomo o tem obvestili jutri.  

V vodstvu ostajata Japonki Ai Kondo Yoshida in Miho Yoshioka (23 točk), drugi sta Britanki Hannah Mills in Eilidth McIntyre (28 točk), tretji pa Francozinji Camille Lecointre in Aloise Retornaz (33 točk). 

V razredu finn sta Jan in Liam Orel danes odjadrala prva dva finalna plova in ostala v zgornji polovici srebrne skupine. Jan Orel je z uvrstitvama na 22. in 15. mestu danes končal na skupno 63. mestu, mlajši brat Liam Orel pa je v srebrni skupini danes skozi cilj pripeljal 31. in nato odličen 4., skupno pa na zaključil na 66. mestu. Organizatorji so na spored dodali še dva finalna plova za jutrišnji dan. Vodilni je Britanec Wright, drugi Kanadčan Ramshaw in tretji le s točko razlike Novozelandčan Junior.

Začeli so se tudi prvi finalni plovi v razredih laser in laser radial. Žan Luka Zelko, ki jadra v zlati skupini v razredu laser standard, je z uvrstitvama na 41. in 40. mesto po današnjih finalnih plovih skupno 53. Nik Pletikos je v bronasti skupini današnje plove zaključil na 49. In 19. Mestu ter trenutno skupno zaseda 141. mesto. V vodstvu je dan pred zaključkom finalnih plovov Avstralec Wearn, na drugo mesto se je prebil Ciperčan Kontides, tretji pa je Novozelandec Meech.

Tudi v razredu laser standard so danes odjadrali dva finalna plova, v srebrni skupini pa jadrata sestri Lin in Kim Pletikos. Kim je danes v srebrni skupini na cilj prijadrala kot 51. in 39. ter je tako na skupno 97. mestu, Lin pa je z uvrstitvama na 37. in 51. mestu v današnjih plovih sedaj skupno 104. Vodstvo je z le točko razlike obdržala danska reprezentantka Rindom pred Američanko Railey, na tretjem mestu pa je reprezentantka Kanade Douglasova z enakim številom točk kot četrto uvrščena Belgijka Plasscheart.

V razredu formula kajt je Toni Vodišek z današnjimi uvrstitvami 4., 5., 2., 7., 3., 2. napredoval in je trenutno skupno na 10. mestu. Vodi Britanec G. Bridge, drugi je Francoz Parlier in tretji Britanec O. Bridge.

Za razred 49er je bil danes dan počitka, s finalnimi plovi začnejo jutri, hkrati pa bomo tudi spremljali končni razplet za večino ostalih naših reprezentantov v olimpijskih razredih.

Še vesela novica današnjega dne (8.8.2018): 

Iz Aarhusa, s prizorišča svetovnega prvenstva za olimpijske razrede, smo prejeli še eno razveseljivo novico. Včerajšnji protest med nizozemsko in švicarsko ekipo je bil rešen v prid Nizozemk, zaradi česar je švicarska posadka izpadla iz deseterice. Naši jadralki v olimpijskem dvosedu 470 Tina Mrak in Veronika Macarol (JK Pirat), ki sta bili po včerajšnjem dnevu skupno 11., pa sta se tako uvrstili na deseto mesto in s tem v regato za medalje. 

Tina Mrak: “Danes imamo prost dan, nato pa jutri, v četrtek, še medal race. Nimava kaj zgubiti, tako da lahko samo napadava in pridobiva se kakšno mesto!”

Veronika Macarol: “Veseli sva, da bova lahko odjadrali tudi regato za medalje z najboljšimi desetimi posadkami. Potrudili se bova maksimalno in uživali še zadnjo regato v Aarhusu.”

Hkrati vas obveščam, da je včerajšnja informacija o tem, da sta naši jadralki Sloveniji prijadrali olimpijsko normo za razred 470, zdaj uradna.

Vir: Windpress-Jakica Jesih in Eldina Domazet; Foto: Uros Kekus Kleva

Na prizorišču je tudi slovenski fotograf Uros Kekus Kleva. Svetovno prvenstvo skozi njegov objektiv:

Torek 07 Avg 2018

Vodni skuter Yamaha EX Deluxe

Vodni skuterji WaveRunner zaradi svoje zanesljivosti in vsesplošne zmogljivosti uživajo sloves vodilnih plovil, ki so si ga prislužili v preteklih letih.  Yamahini modeli se ponašajo z vrhunsko inovativno zasnovo, tehnologijo in izdelavo, saj so opremljeni z revolucionarnim sistemom RiDE, lahkim trupom iz materiala NanoXcel2® ter 4-taktnim motorjem s prostornino do 1812 cm3 in turbopolnilnikom.

EX DELUXE

Spoznajte inovativno serijo Yamaha EX DeLuxe – za ljudi, ki želijo visoko stopnjo zanesljivosti in čisto zabavo na vodi. Vse to je zajeto v okretnem vodnem skuterju, ki je izjemno vsestranski in omogoča enostavno upravljanje. 
V serijo EX je Yamaha vnesla zanesljivost in tehnične inovacije, po katerih so znani Yamahini vodni skuterji WaveRunner, vendar brez nepotrebnih dodatkov, da so še vedno izjemno ugodni. Nov model DeLuxe, ki se uvršča v sam vrh ponudbe modelov EX, prinaša nove funkcije in je cenovno ugoden. Ena od izjemnih prednosti, s katerimi se ponaša, je tehnologija Ride®. To je enostaven in intuitiven sistem za upravljanje, ki je že dodobra preoblikoval način vožnje z našimi najboljšimi modeli vodnih plovil.

Motor 

Vznemirljiv model EX DeLuxe poganja najsodobnejša različica Yamahinega inovativnega 3-valjnega motorja TR-1 s prostornino 1049 cm3, a je kljub temu cenovno izredno dostopen. Ta kompakten in lahek motor daje vse od sebe in prinaša živahne pospeške ter veliko moči pri visokih vrtljajih, poleg tega pa se ponaša z varčnostjo in zanesljivostjo, ki ju od Yamahinega modela tudi pričakujete.  Motor TR-1 odlikujejo gladka in tiha moč, kompaktna zasnova in majhna teža v kombinaciji s trpežno, vzdržljivo in preizkušeno zasnovo trupa, ki skupaj tvorijo popolno mešanico preprostega upravljanja, okretnosti in ravnotežja. To pomeni, da lahko vodni skuter preprosto upravljajo tudi manj izkušeni vozniki in se ob tem odlično zabavajo. Ko se boste z modelom EX DeLuxe zabavali na vodi, se najbrž ne boste želeli takoj vrniti na kopno, zato so ga opremili z rezervoarjem, ki ima večjo prostornino od vseh konkurenčnih plovil (50 litrov). To pomeni, da se lahko na vodi zabavate še dlje in prepotujete še večje razdalje. Premišljen in popolnoma v slogu Yamahe.

Udobje

Revolucionarni sistem RiDE® poskrbi za še več nadzora, saj izboljša samozavest tako začetnikom kot profesionalnim voznikom. Za vožnjo naprej in pospeševanje preprosto povlecite ročico plina na desnem ročaju krmila, za upočasnitev ali vzvratno vožnjo pa povlecite ročico na levem ročaju. S prednostjo, ki jo prinaša nadzor števila vrtljajev v vzvratni prestavi, je vse skupaj res izjemno preprosto. Ergonomsko oblikovan in natančno izdelan dvobarvni sedež, ki ga najdete izključno na modelu EX DeLuxe, je izjemno varen in udoben. Je odličen za športno vožnjo in križarjenja z največ 3 osebami. Nudi vam udoben občutek, kot da bi bil narejen posebej za vas. Poleg tega pa je pod njim še priročen vodotesen prostor za shranjevanje.  Na tako cenovno ugodnem plovilu morda ne boste pričakovali stilske instrumentalne plošče z večfunkcijskimi LCD-merilniki privlačnega videza, pa vendar boste na modelu EX DeLuxe našli prav to. Instrumentalna plošča vsebuje jasen, pregleden merilnik hitrosti in obratomer ter podatke o nivoju goriva in delovnih urah.

V KOMPLETU CENEJE

V primeru nakupa pri pooblaščenem prodajalcu MOTO-NAUTIKA d.o.o., lahko uredite vse na enem mestu (registracija, zavarovanje, reg. nalepke, financiranje, servis, itd.).

Maloprodajna cena vodnega skuterja: 10.195€
Maloprodajna cena kompleta (skuter + prikolica): 10.719€

Več o vodnem skuterju Yamaha EX Deluxe na tej povezavi.

Specifikacije

Vodni skuter Yamaha EX Deluxe

Sreda 20 Jun 2018

Miran Tepeš

Miran Tepeš, ki ga vsi poznamo, kot vrhunskega smučarskega skakalca, je v zadnjih letih svojo smučarsko športno pot zamenjal z jadralsko. Tako kot večina je pričel v Jadranu, ki pa mu je kmalu postal premajhen. Izzivi in večji cilji so ga vodili v svet. Podal se je na plovbo okoli sveta, ki ga je obplul že dvakrat. Svoja doživetja je strnil v knjigah Z vetrom in Proti soncu. Leta 2014 se je podal na Grenlandijo, leta 2016 pa v Avstralijo. Lani je svojo plovbo nadaljeval in zaplul do Tasmanije, preplul celotno južno Avstralije in pot končal na rtu Leeuwin.

29.4.

Navsezgodaj zjutraj sta se Gregor in Zlata odpeljala do Adelaide in na letalo, midva z Maksom pa sva dve uri za njima, ko se je zdanilo, odvezala vrvi in odplula proti zahodu.

NIč oziroma zelo malo vetra je bilo čez dan v zalivu severno od Kengurujevega otoka, zato je Skokico gnal naprej predvsem motor. Morda le pol ure je bilo vmes vetra dovolj za jadranje, da sva lahko prezračila jadra.

Ponoči naj bi se začel krepiti zahodnik do severozahodnik, ki bo do ponedeljka kar neugoden, zato bova verjetno en dan na izboljšanje počakala v kakšnem zalivu blizu Port Lincolna.

30.4.

Zjutraj sva južno od Port Lincolna neuspešno iskala primeren zaliv, da bi se skrila pred napovedano hladno fronto. Prvi, pri West Pointu, ni imel telefonskega signala in interneta, v drugega, Fishery Bay, so okoli rta prihajali preveliki valovi in se rolali že nekaj sto metrov pred koncem zaliva, v tretjega Coffin Bay pa bi prišla šele zvečer, pa še čudno ime ima, zato sva se odločila, da odjadrava kar čez zaliv proti 700 milj oddaljeni Esperance. Veter trenutno piha bolj s severa, kot zahoda, kar je ugodno, in upam, da jutrišnji prehod fronte ne bo preveč živahen.

Darko je obljubil, da mi bo naslednjih nekaj dni pošiljal vremenske napovedi, poročila s poti pa se bodo naslednjih nekaj dni preko satelitskega telefona objavljala v arhivu novic.

30.4. zvečer:

Veter je do večera postopoma obrnil na ZSZ in midva zdaj s skrajšanimi jadri orcava proti JZ. Do noči so bili za nama vsi otočki, plitvine in čeri. Pred nama je le še ocean in fronta, ki naj bi naju jutri z južnim vetrom preusmerila proti SZ.

1.5.

Sredi noči sva prijadrala do fronte z dežjem in obratom vetra s SZ na JZ smer, a morje je postalo ob spremembi tako razburkano, da sem moral kljub ugodnejšemu vetru za 6 ur skoraj ustaviti barko, da se ni razbila na kipečih valovih. Kar naporno je sicer jadranje ob 25 vozlih vetra in ostro v veter, poskakujoč čez valove.

2.5.

Ponoči so se valovi končno naravnali po vetru, da sva lahko spet hitro jadrala proti zahodu. Čez dan je hladen južnik popustil na 10 vozlov in jadranje je postalo sproščujoče mirno. Kaže, da se je Maksov želodec končno navadil na oceanske valove in si bova poslej lahko enakomerno delila dežurstva.

3.5.

Jadranje južno od Avrtralije proti zahodu vsekakor ni predvidljivo kot jadranje s pasati, temveč se veter pogosto spreminja. Včerajsnji južnik je danes zamenjal severnik, ki je prinesel plohe in zvečer že presegal 20 vozlov hitrosti. Obeta se nama živahna noč na barki, ki bo nocoj močno nagnjena na levi bok. Oba sva OK.

4.5.

Noč je bila kar divja s severnikom preko 30 vozlov, ki je do jutra prešel v severovzhodnik in se postopoma umiril na 12 vozlov. Med nočnim poskakovanjem čez valove se je strgala sprednja kater pripona jambora in sem jo zdaj zasilno nadomestil z dvema dvižnicama, a poslej bomo vseeno morali jadrati manj ostro. Popoldne sva prijadrala do prvih otokov pred avstralsko obalo, ponoči pa naju čaka 100 milj slaloma med številnimi otočki do Esperance.

5.5.

Ponoči sva 70 milj pred Esperance prijadrala do krepkega zahodnika, ki je Skokico popolnoma ustavil. Valovi so še vedno prihajali s severa in novi z zahoda so naju skupaj z nasprotnim tokom vse do jutra zadrževali skoraj na mestu, dokler se severni valovi niso dovolj znižali, da sva lahko odjadrala do zavetja celine na severu. Prav noro je, kako ostro se tukaj spremeni veter, ki brez prehoda v minuti začne na polno pihati iz čisto druge smeri.

Zavetje, ki sva si ga pred krepkim zahodnikom našla ob avstralski obali, je bilo enkratno. O zavetrnem zalivu z lepo belo peščeno plažo sva po enem tednu orcanja čez Veliki avstralski zaliv lahko samo sanjala.

Sidro sva spustila v enem najlepših zalivov, kar sem jih do zdaj na mojih poteh videl in si najprej privoščila zajeten zajtrk na mirni barki, potem pa sva se s čolnom odpeljala na obalo.

Plažo je Maks krstil za Andrejino plažo, ker bi morala biti všeč tudi njegovi ženi, Na plaži v zavetju sipin namreč ni pihalo, na morju nekaj metrov stran pa je bilo dovolj vetra za kajtanje. Sprehodu po bleščeče beli mivki je seveda sledil vzpon na bližnji razgledni hrib v zaledju polotoka Hammer Head.

6.5.

Zvečer je zahodnik popustil in obrnil na vzhodnik, da sva proti jutru lahko dvignila sidro in iz sanjskega zaliva odjadrala še 40 milj do civilizacije, do mesteca Esperance. Morje tudi danes sicer ni bilo mirno, a je bilo popolnoma krotko, brez nasprotnih valov.

V zelenem pristaniškem mestu sva sprehodila do trgovine in bencinske črpalke ter dopolnila zaloge hrane in nafte na barki. Popoldne bova poskrbela še za najina želodca, pod večer pa odjadrava naprej proti dva dni oddaljenemu Albany-ju, da še pred prihodom naslednjega obrata vetra čim bolje izkoristiva napovedani vzhodnik in severnik.

7.5.

Dvajset do petindvajset vozlov vzhodnika in severovzhodnika naju je preganjalo celo noč in še čez dan, a jadranje s krmnim vetrom je vendarle veliko udobnejše, kot sva bila z Maksom navajena v preteklih dneh. Maks pravi, da je to pravo nedeljsko jadranje in kot se za nedeljo spodobi, sva v 24 urah prejadrala oz. premetuljčkala preko 170 milj :).

Kaže, da bova že ponoči prijadrala do Albany-je in spogledujem se z mislijo, da bi šla še naprej, vendar so sidrišča naslednjih 200 milj bolj slaba in za jutri zvečer je spet napovedana malo bolj burna hladna fronta in za njo šestmetrski valovi z jugozahoda, ki znajo vsak zaliv na južni obali Avstralije iz sidrišča spremeniti v surferski raj.

8.5.

Ponoči je pred Albany-jem veter zamrl, zato sem preprosto zavil na desno v zaliv, spustil sidro in šel spat še preden bi se začelo Maksovo nočno dežurstvo za krmilom.

Dopoldne sva odplula do 6 milj oddaljenega pristanišča in se namestila v tamkajšnji mestni marini. Topel tuš in dvodnevne počitnice na kopnem nama bodo čisto ustrezale, ko nas jutri preide fronta z neugodnim zahodnikom in se za njo veter obrne na jugozahodnik, pa bova nadaljevala z jadranjem proti rtu Leeuwin in naprej do Pertha.

Albany je najstarejše avstralsko mesto na zahodu celine in središče mesta s hišami zgrajenimi v kolonialnem slogu je videti skoraj kot kakšno južnoameriško mesto.

Avstralci morju južno od Avstralije pravijo Južni ocean. Podobno je v še nekaj drugih državah na jugu, ki imajo ozemeljske interese na Antarktiki. Po dogovoru OZN pa naj bi se Južni ocean raztezal južno od 60 stopinj južne geografske širine in vse ozemlje južno od 60 stopinj naj bi bilo mednarodno.

Z Maksom sva torej  na Južnem oceanu v preteklem tednu dokaj uspešno za rep lovila sezono jadranja proti zahodu. Ciklonski sistemi s prevladujočim zahodnikom se v tem času že selijo proti severu in potem bo do naslednjega južnega poletja pot na zahod zaprta. Že do zdaj so me v vsaki marini, kjer smo se na poti od Tasmanije do sem ustavili, opozarjali, da jadramo v napačno smer in da se okoli Avstralije po navadi jadra v smeri nasprotni urinemu kazalcu.

Kakorkoli že, Veliki avstralski zaliv sva z Maksom kar hitro prejadrala, čaka naju še 170 milj Južnega oceana do znamenitega Leeuwina in potem še 170 milj Indijskega oceana proti severu do Pertha.

9.5.

Dopoldne sva se preselila v zaveteren zaliv južno od Albany-ja, saj se mi je marina z 51 dolarji dnevno zdela malo predraga. V ostalih marinah na poti do sem smo plačevali približno polovico tega zneska.

Na plaži so lepo vidni ostanki lesene ladje, ki je tukaj nasedla pred sto leti. Sprehodila sva se tudi do kitolovske postojanke v sosednjem zalivu.

Kitolovsko postajo so opustili leta 1978, ko je Avstralija opustila kitolov. Vodiška nama je povedala, da je bila to zadnja delujoča postaja na avstralskih tleh, zdaj pa imajo v njej urejen kitolovski muzej.

Medtem ko v kislem vremenu čakava na ugodnejši veter, sva si privoščila nekaj razvajanja. Maks je naribal orehe, jaz spekel palačinke, odprla sva kompot, na koncu pa palačinkam poleg orehov dodala še smetano, da so lažje zdrsnile v želodec :).

Palačinke sem že pogosto jedel na barki, z orehi in smetano pa tokrat prvič.

Zvečer naj bi zahodnik popustil in počasi obračal na jugozahodnik in južnik, ko ponoči popustijo še valovi, se bova spet odpravila na pot proti 310 milj oddaljenemu Perthu.

10.5.

Zahodnik je izzvenel in ponoči sva vendarle dvignila sidro ter odplula naprej proti zahodu. Obljubljenega jugovzhodnika ni videti nikjer in pri plovbi čez ogromne valove mrtvega morja nama za enkrat pomaga zgolj samo motor. Da je užitek popoln poskrbijo še megla in pogoste plohe, ki se zlivajo z neba. Jesen pač, kot se spodobi.

Jutri naj bi prišla do zahodnega vogala Avstralije, potem pa Skokico usmeriva proti upam da toplejšemu severu.

Plovba po Avstraliji in Tasmaniji z Miranom Tepešem 4. del                               Plovba po Avstraliji in Tasmaniji z Miranom Tepešem 6. del (prihaja 27.6.18)

Dosedanje dogodivščine Mirana Tepeša lahko preberete tudi v:

   

Z vetrom
AKCIJA - 33%

 Proti soncu Proti Avstraliji  Veliki trije

Sreda 13 Jun 2018

"Bavaria

Nemška ladjedelnica Bavaria je predstavila novo luksuzno jadrnico C65.

Nova Bavaria C65 je namenjena tistim, ki si na morju želijo svobodo, avanturo in nepozabno izkušnjo. Namenjena je plovbi po odprtih morjih z izjemnim udobjem. Plovba preko Atlantika do Karibov, južni Pacifik ali Mediteran bodo vaš nov dom. Jadrnico so oblikovali navtični navdušenci za navtične navdušence, za tiste, ki ljubite odprto morje in cenite udobje.

Bavaria C65

Bavaria C65 v dolžino meri 19,45 in 5,4 m v širino. Ker je  namenjena udobni plovbi, v osnovni različici ponuja tri kabine s tremi kopalnicami. Proti doplačilu jo je možno naročiti tudi s 4 ali 5 kabinami in dodatno kabino za posadko. Ko se po stopnicah spustimo pod krov, naj je takoj jasno, da jadrnica nudi izjemno udobje. Pri oblikovanju je bilo prvo vodilo, da posadki na krovu omogočijo bivanje, kot so ga navajeni doma.  V levem delu salona je kapitanski kotiček in velika udobna sedežna garnitura. V desnem delu salona je udobna sedežna garnitura z veliko mizo, kjer lahko udobno obeduje celotna posadka. V premcu je lastniška kabina z dvojno posteljo. Izjemna širina plovila omogoča, da ima postelja ob strani široke prehode in v bokih plovila še dodatne elegantne omarice za shranjevanje. Kabina ima lastno kopalnico, tuš kabino in številne omare za shranjevanje garderobe. Podobno razkošno sta opremljeni tudi kabini na krmi plovila. Sta nekoliko manjši a še vedno izjemno udobni. Kuhinja je postavljena v prednji desni del salona pred jedilnim delom. Je v obliki črke U in nudi dovolj prostora za ustvarjanje tudi bolj zapletenih jedi. Notranjost je možno izbirati v več barvnih kombinacijah. Na voljo so svetlejši in temnejši odtenki lesa. Izbirate lahko med barvo tikovine, oreha ali beljenega hrasta.

Podobno razkošje kot je pod krovom je tudi na krovu. Na krmi je velika kopalna ploščad, ki je spuščena tik nad vodno gladino. S krovom je povezana s stopnicami, ki omogočajo varen dostop tudi, ko smo mokri. Gumenjaku je namenjena prava garaža. Dovolj je prostora za shranjevanje takega s trdim dnom in vgrajenim motorjem. Na krovu nad garažo je udobna klop na kateri lahko sedi krmar in posadka. Ko smo na sidru in dvignemo sedalni del pa se pod njim skriva priročna kuhinja. V desnem delu je nameščen žar, v levem pa manjše pomivalno korito, armatura s toplo in hladno vodo, ter manjša delovna površina. Za krmarjenje sta nameščena dva krmilna obroča. Med njima je širok prehod proti podpalubju. Pred krmilnima obročema sta na levem in desnem boku dve sedežni garnituri z zložljivima mizama. Mizi sta ločeni in vedno omogočata enostaven prehod. Vse od vhoda v salon, pa do premca plovila ima jadrnica udobne ravne površine. Ne glede na številčnost posadke, bo dovolj prostora za vse.

Kljub svoji velikosti, je jadrnica primerna tudi za jadranje v manjših zasedbah. Ponuja številne možnosti različnih jader. Samo glavno jadrno meri 118 m2. Kombinirati ga je možno z manjši samodejnim jib-om, ki meri 77 m2. Za tiste, ki bi radi iz jadrnice iztisnili več so na volj Genoa s 95 m2, jadro Code 0 s 185 m2 za plovbo z vetrom pa še ogromni gennaker s površino kar 288 m2.

Torek 05 Jun 2018

Letošnja Internautica se je vrnila na stara pota, kot smo jo poznali pred krizo. Bogata ponudba plovil, opreme in vsega kar je povezano z navtiko. Skupno je bilo predstavljenih kar 360 plovil. Med njimi so bile tudi Jadranske in Slovenske premiere. Za vse ki si sejma niste uspeli ogledali, smo posneli nekaj utrinkov.  

Sreda 23 Maj 2018