Via Crucis podvodni muzej je projekt podjetje Blue Nautica iz Trogirja. Je edini Križev pot pod morsko gladino na svetu.

BLUE NAUTICA

Podvodni muzej je v zalivu Jelinak, ki je le dve navtični milji oddaljen od mesta Trogir. Poleg muzeja sta v zalivu tudi izjemno lepa peščena plaža in vodni park, ki ne bo nobenega obiskovalca pustil ravnodušnega.

Osnova podvodnega muzeja je križev pot. S svojimi 14 postajami je edinstven na svetu. Skupno je razstavljanih kar 52 kipov v naravni velikosti. Posebnost je zadnja, petnajsta postaja, ki nosi ime Vstajenje Jezusa Kristusa. Osem metrov visok impozanten kip prikazuje Jezusa Kristusa.

Vsi kipi so unikatni in so ročno delo. Izdelani so iz železobetona in so ekološko sprejemljivi. Muzej se v celoti nahaja v globinah med 4 in 5 m, le 8 metrov velik kip Jezusa Kristusa je zaradi svoje velikosti postavljen v globino 10 m. Ogled muzeja je primeren za vse. Potapljaška oprema ni potrebna. Zadostujeta že podvodna maska in dihalka. Atrakcije bodo veseli tako otroci kot odrasli, pa tudi profesionalni potapljači.

Podjetje Blue Nautica je bilo ustanovljeno kot potapljaška šola in podjetje za izposojo plovil. Ko so razmišljali, kaj bi lahko gostom še ponudili, se jim je utrnila edinstvena zamisel, da bi postavili prvi podvodni muzej na Hrvaškem in poskrbeli za atrakcijo, ki bo gostom zagotovila izjemno izkušnjo in lep spomin na njihov dopust.

Zaradi vseh vsebin, ki jih ponujajo, so zaliv Jelinak poimenovali kar »No stress zone«, ali po slovensko Področje brez stresa. Za vse, ki priplujete s svojim plovilom, so v zalivu pripravljeni privezi, drugi obiskovalci Trogirja in okolice, pa lahko v zaliv priplujejo z organiziranim prevozom iz samega središča Trogirja.

Rezervacije in dodatne informacije: BLUE NAUTICA

Najem plovil – potapljanje – Podvodni muzej – Privatna plaža in Aquapark – Suha marina

Put Cumbrijana 19, 21220 Trogir (ACI Marina Trogir), Croatia

Phone: +385 99 6600 269 | +385 91 211 4884; E-mail: info@blue-nautica.comwww.blue-nautica.comwww.viacrucis-underwatermuseum.com

BLUE NAUTICA

Četrtek 13 Jun 2019

Via Crucis underwater museum is a private project owned by Blue Nautica company from Trogir and as such is the only "Stations of the Cross Under the Sea". The location of our underwater museum and private beach with aqua park is in the beautiful quiet bay of Jelinak in Municipality of Marina, only 2 nautical miles from Trogir.

BLUE NAUTICA

In a wide range of our offer, with motorboat charter and diving in our diving center, Blue Nautica in Trogir operates as a renowned diving school. In order to offer our clients, charter guests, but also everyone else something new and unique, a refreshing tourist offer, a new tourist attraction, we came to the idea to create our own museum under the sea, which includes a private beach with aqua park. As a theme of the underwater museum, we chose Stations of the Cross with all the 14 Stations, because it does not exist anywhere in the world. The permanent exhibition of the museum consists of 14 stations with a total of 52 life-size statues and a large 8-meter tall statue of Jesus Christ in the form of 15th station – ‘’Resurrection of Jesus Christ’’.

All the statues are handmade, unique, made of concrete with ferrocement technique and as such are completely eco-friendly. The whole underwater story is set at a small depth of only 4 to 5 meters and the large 8-meter tall statue at a depth of 10 meters so that we can enable sightseeing to everyone - children and adults, experienced divers, complete scuba beginners, as well as to the ordinary swimmers. Behind us is a successful first year, and according to all indicators and overall reactions, we believe the future will be even more successful. Due to the overall experience provided by the site's attractions, the name "No Stress Zone" came

naturally. Anchorage is provided for boaters while scuba divers, scuba beginners, swimmers, families with children or groups of friends can board our motorboats on the Trogir waterfront.

BLUE NAUTICA

MOTORBOAT CHARTER – DIVING – UNDERWATER MUSEUM – PRIVATE BEACH & AQUAPARK – DIVE & RESCUE - DRY DOCKING

Put Cumbrijana 19, 21220 Trogir (ACI Marina Trogir), Croatia

Phone: +385 99 6600 269 | +385 91 211 4884; E-mail: info@blue-nautica.com; www.blue-nautica.com; www.viacrucis-underwatermuseum.com

BLUE NAUTICA

{gallery}via-crucis-1{/gallery}

Sreda 12 Jun 2019

Prejšnji teden smo v članku Tragedija 40 m dolge luksuzne jadrnice My Song pisali o luksuzni regatni jadrnici My Song, ki je med transportom padla s tovorne ladje.

Jadrnica, ki je bila na poti proti Balearskim otokom, je v Sredozemlju padla s krova transportne ladje. Zaradi izjemno dobre konstrukcije plovila se ni potopila. Jadrnico so uspeli rešiti in jo privleči v pristanišče v Palmi de Mallorci. Na fotografijah je vidno, da je nekdaj bleščeča, luksuzna in izjemno hitra regatna jadrnica (hitrost plovbe več kot 30 vozlov) utrpela hude poškodbe trupa. Ali bo popravilo plovila smiselno ali ne, se bodo odločili po temeljitem pregledu ostankov. O nadaljnji usodi pa bosta odločala lastnik in zavarovalnica.

Ostanki jadrnice My Song

Foto: FB Patric Bravo

Torek 04 Jun 2019

Beneteau Flyer 8 Sundeck

Francoska ladjedelnica Beneteau je predstavila nov model športnega gliserja Flyer 8 Sundeck. Plovilo s svojo prostornostjo na krovu in pod njim prekaša vse tekmece v segmentu plovil namenjenih dnevnim izletom v bližnje in oddaljene zalive. S prostornostjo preseneča tako na krovu kot pod njim, kjer je na voljo tudi kabina za prenočevanje.

Flyer 8 Sundeck v dolžino meri dobrih 8 m. Z značilnim razširjenim premcem nudi povsem novo izkušnjo na morju. Kot že samo ime pove je Sundeck namenjen uživanju na soncu. Na premcu je velika sončna ploščad, ki omogoča udobno poležavanje pod soncem 3 ali štirim osebam. Zaradi širokega premca je prostornejša tudi kabina. V njej je prostor za majhen toaletni prostor, priročno kuhinjo in posteljo, na kateri lahko prespijo do 3 osebe. Krmarska konzola je nameščena sredinsko. Prehod s krme na premec je zato možen na obeh straneh. Ker je plovilo široko 2,5 m, je komandna konzola široka. Na desni je krmarski del, na levi strani pa so vrata v podpalubje. Krmarju je namenjen udoben, po višini nastavljal sedež. Upravljanje s plovilom je zato enostavno in udobno tako v sedečem, kot v stoječem položaju. Poleg krmarja je še en enak sedež za sopotnika. Oba sedeža se lahko zasukata za 180 stopinj in postaneta del sedežne garniture v krmnem delu plovila. Na sredini je prostor za veliko mizo, v bokih plovila pa sta dve dodatni klopi, na katerih se lahko namestita po dve osebi. Obedovanje na krovu, ali uživanje ob hladnem koktajlu na sidru, je udobno za sedem oseb, plovilo pa lahko na krov sprejme skupno 10 oseb.

Flyer 8 Sundeck je namenjen vgradnji zunajkrmnega motorja. Največja moč je 350 KM. Ker teža plovila brez motorja znaša le 1685 kg, je temu primerna tudi hitrost plovbe, ki pri najmočnejšem motorju preseže 40 vozlov. K stabilnosti na vodi, majhni porabi in veliki končni hitrosti pripomore tudi patentirana Air Step2 tehnologija gradnje trupa plovila.

Test plovila

Test plovila je izvedla ekipa The Boat Show. Poglejmo si, kako se je Flyer 8 Sundeck izkazal na testu.

Plovilo na testu je bilo opremljeno z najmočnejšim dovoljenim motorjem s Suzukijevim 350 KM zunajkrmnim motorjem, ki ima edini dva nasproti vrteča se propelerja. Test so opravili na gardskem jezeru. Morje je bilo mirno, na krovu je bila ena oseba.

Plovilo izglisira pri hitrosti 12 vozlov. Motor se je vrtel s 3100 obrati v minuti. Ko obrate motorja povečamo na 3800 se hitrost poveča na 20 vozlov. Poraba znaša 35 l/h oziroma 1,75 l/nmi. Pri 4200 obratih/min hitrost naraste na primerno potovalno hitrost 25 vozlov. Poraba znaša 48 l/h oziroma 1,92 l/nmi. Pri 4800 obratih motorja v minuti plujemo že s hitrostjo 30 vozlov. Če si nekoliko pomagamo še z nastavitvami motorja hitrost naraste še za nekaj vozlov. Pri 6000 obratih v minuti je hitrost plove že presegla 40 vozlov. Plovili pluje že s hitrostjo 41,5 vozli.

Tehnični podatki:

 • Dolžina preko vsega (m): 8.10
 • Dolžina trupa (m): 6.96
 • Širina (m): 2.50
 • Teža brez motorja (kg):1685
 • Največja moč motorja (KM): 350
 • Gorivo (L): 340
 • Voda (L): 80
 • Nosilnost (oseb): 10
 • Število ležišč: 2

Cena

 • 38.550,00 EUR

Več o plovilu:

Foto galerija beneteau Flyer 8 Sundeck:

Ponedeljek 27 Maj 2019

Nautica Marina Portorož

V največji slovenski marini, Marini Portorož je danes ob 10.00 uri odprl vrata nov navtični salon Nautica Marina Portorož.

Takoj po otvoritvi smo se sprehodilo skozi celoten sejem in posneli navtične novosti, ki si jih lahko ta konec tedna ogledate v marini Portorož.

 

Fotogalerija

Sreda 15 Maj 2019

Jeanneau Sun Loft 47

«MONOCAT» DESIGNED FOR YOUNG PEOPLE!

SUN LOFT 47, cruising at reasonable price

Jeanneau steps forward as the first boat builder to develop an innovative concept that meets the demands of the sharing economy with the launch of the SUN LOFT 47. Developed to take advantage of evolving trends, the SUN LOFT 47 is designed first and foremost to be chartered by berth.

The Yacht Week, MedSailors, G­Adventures and Dream Yacht Charter are already among the first to place their confidence in the brand.

It directly responds to the needs identified by our long-time charter customers, and, in particular, Dream Yacht Charter: “The Sun Loft 47 is an original, versatile sailboat designed to offer “easy and comfortable” living spaces to a young and more urban clientele who are ready to experience a vacation aboard a boat at a reasonable price,” comments Loïc Bonnet, Executive Director of Dream Yacht Charter.

The Jeanneau Marketing and Sales team developed the Sun Loft 47 with this in mind.

Designed for sharing and enjoying time with friends, the SUN LOFT 47 offers unique living spaces.

The design concept, by Jeanneau and Philippe Briand, offers multiple living spaces with an exceptional degree of comfort designed for sharing.  The SUN LOFT 47 features 6 cabins able to accommodate 12 people on board (+ 1 skipper), and contains no fewer than 4 headswith shower compartments, two of which afford direct access to their respective cabins

On the exterior, this monocat features a vast and versatile cockpit layout that can be modified to suit diverse programs. The deck layout is optimised to facilitate circulation and sharing onboard and to provide well-being.

Open to the exterior, the SUN LOFT 47 offers the chance to maximise the sensations and pleasures of life at sea while she preserves privacy.

More info on Sun Loft 47

Just Perfect d.o.o., www.jeanneau-sailboats.si, tel: +386 51 604 395

Torek 07 Maj 2019

Jeanneau Sun Loft 47

Francoska ladjedelnica Jeanneau je najavila izdelavo nove serije plovil Sun Loft, ki bo primarno namenjena čarterskemu trgu.

Z novo serijo plovil bo ladjedelnica Jeanneau zapolnila veliko vrzel pri najemu plovil. To je verjetno prva serija plovil, ki je kadarkoli bila oblikovana z mislijo na trg izposoje plovil in ciljem, da v navtiko pritegne številne nove ljubitelje.

Prvo plovilo iz serije bo jadrnica Sun Loft 47. Z novim konceptom bo prava revolucija na trgu najema plovil. Prvenstveno bo namenjena organizatorjem jadranja, ki se bodo z lahkoto prilagodili novim trendom na trgu, izposoji posameznih kabin na plovilu in ne le izposoji celotnega plovila.

Jadrnica Sun Loft 47 je namenjena druženju

Pri oblikovanju so imeli v mislih plovilo, ki bo omogočalo druženje prijateljev na krovu, a kljub temu zagotovilo veliko mero zasebnosti. Plovilo bo imelo 6 kabin za 12 članov posadke in skiperja. Imelo bo 4 kopalnice s tuš kabinami. Dve kabini v krmi se bosta lahko pohvalili z lastnimi toaletami, prednje štiri kabine pa si jih bodo delile.

Inovativna zunanjost

Zunanjost plovila ima popolnoma nov koncept. Razporeditev prostora spominja na tisto, ki smo je vajeni na katamaranih. Krmarska obroča sta dva. Pomaknjena sta naprej in sta nameščena levo in desno od vhoda v podpalubje. Krma je v celoti namenjena druženju posadke. Klopi namenjene sedenju so pomaknjene na skrajni bok plovila. Na ograjo na boku so nameščeni nasloni, zaradi česar bo to prva jadrnica, ki bo v zunanjosti omogočala udobno sedenje. Krma bo v celoti pokrita s streho. Del strehe bo trden, del bo iz ponjave in jo bo mogoče odstraniti. Postavljena bo na posebno konstrukcijo, ki bo omogočala, da celotno krmo zapremo s ponjavami in na krmi uživamo tudi ob slabem vremenu.

Več informacij

Več informacij o plovilu Jeanneau Sun Loft 47 pri zastopniku za Slovenijo Just Perfect d.o.o., www.jeanneau-sailboats.si, tel: +386 51 604 395

Torek 07 Maj 2019

Susak, otok, Hrvaška

Susak je majhen svojevrsten otok v severnem Jadranu, na samem vhodu v Kvarnerski zaliv. Je prav poseben otok. Večinoma je sestavljen iz rumenkaste mivke in prekrit s trstičjem. Zaradi zahodne lege je slabo povezan s kopnim in drugimi otoki, zato je idealen za tiste, ki si želijo nedotaknjenih krajev daleč od masovnega turizma.

Na otoku ni ne cest ne vozil. Najhitrejše prevozno sredstvo je kolo. Drugo je treba opraviti peš. Otok je namreč prepreden s pešpotmi, ki se vijejo med nekaj metrov visokim trstičjem. Na otoku je en sam kraj. Pozimi v njem živi le majhno število prebivalcev. Verjetno nekaj deset, točnega števila ne vedo niti sami. Domačini govorijo posebno narečje hrvaškega jezika, ki je nerazumljivo že prebivalcem sosednjih otokov.

Zgodovina

Otok so prvi naselili Iliri. Na najvišji točki otoka, Veli Straži, ki doseže višino 98 m nad morsko gladino, zgradijo opazovalnico in obrambno postojanko. Za Iliri so na otok prišli Rimljani. V zapisih ga omenjajo kot majhen peščen otok nedaleč od Pule. Prvi uradni zapis o otoku je nastal leta 884. Takrat so ga imenovali Sansagus. Po padcu Rimskega cesarstva je otok prešel pod bizantinsko oblast. V osmem stoletju so ga začeli poseljevati Hrvati in v desetem stoletju je postal del hrvaške kraljevine. Na otoku so se naselili benediktinci, ki jim je takratni kralj Krešimir zgradil samostan. Prvi redovniki so na otok prišli z območja Osorja na Lošinju, pozneje pa so se jim pridružili italijanski redovniki iz Monte Cassina. Samostan je zaradi hitrega porasta redovnikov postal opatija Svetega Mihovila in Nikole.

V naslednjih stoletjih je bil otok pogosta tarča gusarskih napadov. Zato v 12. stoletju so zgradili utrdbo, katere ostanke lahko danes vidimo v bližini cerkve. V 14. stoletju je bila na otoku opatija ukinjena in je deloval le še samostan vse do leta 1770. Vse premoženje opatije je bilo preneseno na Osorsko škofijo, ki je na otoku kmalu zgradila župnijsko cerkev Sv. Nikole. V tem obdobju je na otoku živelo 300 prebivalcev.

V 18. stoletju je otok postal del avstrijskega cesarstva. Na otoku so zgradili počitniške kapacitete, zdravilišče in poti preko otoka. Leta 1885 so na otoku zgradili svetilnik Garba, uvedeli so kataster in uradno vodenje zemljiške knjige.

Po Avstro-Ogrski je otok pripadel Italiji, ki je začela radikalno italijanizacijo otoka. Italijanščina je postala uradni jezik, vsa imena in priimki so se prevedeli v italijansko verzijo.

V tridesetih letih 20. stoletja je otok doživel svoj vrhunec. Leta 1936 so zgradili vinarski obrat, leta 1940 pa tovarno za predelavo rib. Ob koncu druge svetovne vojne je na otoku živelo kar 1876 prebivalcev. Konec vojne pa je prinesel spremembe. Komunistični režim je izvedel nacionalizacijo premoženja in kmetijsko reformo, kar je otok pahnilo v propad. Zapre se tovarna za predelavo rib. V šestdesetih letih 20. stoletja se začne masovno izseljevanje. Skoraj 1400 prebivalcev je zapustilo otok. Vsi, ki so imeli na voljo plovilo, so odpluli v Italijo, od tam naprej pa večina v mesto Hoboken v zvezni državi New Jersey v ZDA. Med popisom prebivalstva leta 1981 je na otoku živelo le še 247 prebivalcev.

Otok danes

Otok, katerega površina meri 3,8 km2, ima približno 11,5 km obale. Najvišja točka otoka je hrib Garba, ki sega 98 m nad morsko gladino. Na njem je postavljen istoimenski svetilnik. Vsi prebivalci živijo v kraju Susak na vzhodni strani otoka. Ko na otoku ni turistov, večina družabnega življenja poteka na trgu pred župnijsko cerkvijo. Med poletno sezono pa se večina dogajanja preseli v bližino luke, kjer so odprti bari in restavracije. Iz luke vodi peščena pot obrasla z visokim trstičjem. Po dobrih 10 minutah hoje se povzpnemo na najvišjo točko otoka Garbo, kjer med bujno vegetacijo zagledamo svetilnik, ki je bil postavljen leta 1881 in si ga je možno ogledati. Če nadaljujemo sprehod proti zahodu, bomo prispeli do zapuščene opazovalnice, ki jo je v prejšnjem stoletju zgradila jugoslovanska vojska. Stavba se ruši, zato je varneje, da si jo ogledate le iz zunanjosti. Ko se obrnemo proti jugu in nadaljujemo sprehod po ozkih pešpoteh, bomo prispeli do pokopališča. Tu se pot razcepi. Če se obrnemo proti severu, bomo prispeli v kraj Susak, če pa pot nadaljujemo proti vzhodu, bomo prispeli na najlepšo peščeno plažo na otoku Bok in nato naprej do rta Arat ali Darto, kot ga imenujejo domačini. Na njem stoji kapelica, ki je bila zgrajena leta 1930. Enkrat letno do kapelice poteka procesija, ki se začne pred cerkvijo v »Gornjem selu«. Gornje selo je namreč del kraja Susak, ki leži dvignjen nad peščeno obalo in luko.

Luke na otoku

Na otoku je ena sama luka Susak. Je na vzhodni strani in omogoča privez približno 20 plovilom v tranzitu. V notranjosti luke so na voljo muringi. Ker je globina morja v njej največ 2 m, je primerno za privez plovil v manjšim ugrezom. Nov del luke, ki je bil zgrajen leta 2016, omogoča lažji privez trajekta in redne linije, ki pristajata na otoku, ter bočni privez plovilom v tranzitu.

Sidrišča

Najbolj poznano in največje sidrišče na otoku je Bok, na njegovi jugovzhodni strani. Za sidrišče je podeljena koncesija. V južnem delu zaliva so nameščene plovke. Privez je treba plačati. Sidranje na lastnem sidru od sidrišča do obale in 150 m na odprto morje je prepovedano. Sidrišče je izpostavljeno nevihtam, ki prihajajo s severozahoda, in burji. V zahodnem delu je izjemno lepa peščena plaža, ki je med sezono ograjena s plovkami. Drug zaliv, ki je primeren za sidranje, je na severozahodni strani otoka. Imenuje se Porat. Je neobljuden in tudi v poletni sezoni v njem ne bo veliko plovil. Na južni strani je možno sidranje v zalivu Tjesni. Zaliv je majhen, ozek in globina morja hitro narašča. Za sidranje je manj primeren. Drugi zalivi na otoku so majhni, slabo zaščiteni in niso primerni za sidranje.

Svetilniki

Otok ima tri svetilnike. Najstarejši je bil postavljen leta 1881 na najvišji točki otoka, na hribu Garba, ki se dviga 98 m nad morsko gladino. Svetilnik ima posadko. Prijazen svetilnikar in njegova žena vse goste pričakata zelo ljubeznivo. Svetilnik si lahko ogledate za skromno vstopnino (2018 – 10 HRK/osebo). Povzpnete se lahko na vrh stolpa, kjer si lahko ogledate tehnologijo svetilnika iz 19. stoletja, ter neprecenljive poglede v vse smeri. Na severni strani boste videli otok Unije, severovzhodno Srakane Male, Srakane Vele, vzhodno bo Lošinj. Če se boste na svetilnik odpravili v večernih urah, pa počakajte na izjemno lep sončni zahod.

Druga dva svetilnika sta v luki. Zeleni stoji na severni strani luke in je postavljen na starem pomolu. Ob pomolu lahko pristanemo bočno. Svetilnik mora biti na naši desni. Drugi beli svetilnik stoji na glavi novo zgrajenega pomola in omogoča privez na obeh straneh.

Gostilne

Kljub svoji majhnosti otok ponuja kar osem možnostih za večerjo ali dnevni prigrizek. V luki so gostilna Ankora, Yacht club Susak, bistro Sabbia je v južnem delu luke pri plaži, gostilna Ankora je v »Gornjem selu«, restavracija Sansegus v samem središču naselja Susak, »Klub Iseljenika«, ki je v isti zgradbi kot pošta in slaščičarna Susak, ki je na glavni ulici »Donjega sela«. Na otoku je tudi pekarna Sv. Katarina, ki je v majhni ulici v južnem delu »Donjega sela«. Vsak dan vam bodo postregli s svežim kruhom in drugimi dobrotami iz lastne peči. Če boste morali na otoku osvežiti svoje zaloge na plovilu, je na otoku tudi večja trgovina »Market« in nekoliko manjša »Saita«, ki je skrita med ulicami »Donjega Sela«.

Previdnost pri plovbi

Pri plovbi v bližini otoka Susak ni večjih posebnosti. Globine morja so povsod dovolj velike. Pred samo luko sidranje ni možno. Položen je podvodni kabel, ki bi ga sidra lahko izvlekla, poleg tega pa so globine v južnem delu zaliva pod 1 m. Morje je plitvo tudi v južnem delu zaliva Bok, kjer je ograjena plaža. Globine v tem delu so prav tako manjše od 2 m.

Videoposnetki

 

Fotogalerija

Nedelja 07 Apr 2019

Unije, island, Adriatic sea

Unije so otok na vhodu v Kvarnerski zaliv. Majhen otok z razgibano obalo, lepimi in varnimi zalivi in ravno prav oddaljen od kopnega, ponuja edinstveno navtično izkušnjo brez masovnega turizma.

Zgodovina

Zaradi ugodne lege je bil otok Unije poseljen že v bronasti dobi, kar dokazujejo ostanki kontrolnih stavb na pobočjih otoka, s katerih so nadzirali plovbo v okolici. Leta 129 pred novim štetjem so otok priključili v Rimsko cesarstvo. Dodelili so ga upokojenim legionarjem. Na otok so prišli s svojimi sužnji, ki so omogočili gospodarski razvoj otoka. Ukvarjali so se s poljedelstvom, vinogradništvom in predvsem s pridelavo oliv.

Unije, island, Adriatic sea

Rimljane so zamenjali Franki, njih pa kmalu Benečani. V tem času so otok poselili Hrvati. Po padcu Beneške republike leta 1797 je oblast na otoku prevzela Avstrija (1797–1805), nato pa so ga zavzeli Francozi (1805–1813). Za njimi je otok spet postal del Avstro-Ogrske vse do leta 1918. Zaradi stabilizacije gospodarskih in političnih razmer na otoku in v regiji so se Unije močno razvile. Leta 1869 naj bi na otoku živelo 520 prebivalcev. Ob popisu leta 1910 je na otoku uradno živelo 758 prebivalcev, kar je bilo najvišje uradno zabeleženo število v zgodovini otoka. V tem času so na otoku tudi zgradili svetilnika na rtu Vnetak (1873) in rtu Galiola, ki sta označevala varno plovno pot proti največji luki v regiji, Reki. V tem času je na otoku prebivalo kar 65 odstotkov italijanskega prebivalstva. Po letu 1921 se je število prebivalcev na otoku začelo zmanjševati. Pomanjkanje delovnih mest, slabe povezave z otokom Lošinj in kopnim so povzročile, da so se otočani začeli odseljevati. V tem obdobju je otok spadal pod italijansko upravo, ki se je odločila, da otok gospodarsko razvije. Zato so leta 1932 v zalivu Maračol zgradili električno centralo, ki je nekaj časa služila tudi za pakiranje ulovljenih rib. Leta 1943 so obrat zaprli, nato pa so ga po drugi svetovni vojni znova odprli. Ostanki obrata so v zalivu še danes in čakajo na boljše dni.

Z izgradnjo telefonske centrale so Unije dobile električno energijo za nekaj ur dnevno. Leta 1979 je otok končno dobil elektriko, ki je na voljo 24 ur dnevno.

 

Unije danes

Unije, island, Adriatic sea

Danes so Unije priljubljen otok tako tistim, ki na njem preživljajo počitnice, kot navtikom, ki na otok priplujemo. Izjemno priljubljen je med tistimi morjeplovci, ki z otoka Lošinj plujejo proti Istri ali obratno. Ker je otok majhen, z vsega 16 km2 površine, na katerem je le en kraj, Unije, je manj obljuden in zato na njem ni množičnega turizma.

Na otoku uradno živi okrog 100 prebivalcev. Zunaj poletne sezone je njihovo število še bistveno manjše. Vsi živijo v kraju Unije, na zahodni strani otoka, ki je hkrati tudi edina luka na otoku.

Luke

Unije imajo zgolj eno luko. V njej pristaja redna linija, ki otok povezuje z otokom Lošinj in kopnim. Hiše domačinov se razprostirajo ob poti, ki vodi iz luke proti zalivu Maračol. Številne med njimi so predelane v apartmaje ali počitniške hiše. Med njihovimi lastniki je kar nekaj Slovencev. V Unijah sta dve gostilni, pekarna in trgovina. Obala, ki se razprostira od luke proti zahodnemu rtu Art in proti otoku Školjič, je izjemno lepa peščena plaža. Deloma je poraščena z visokim trstičjem, za katerim se skriva športno letališče, ki slovi kot letališče z največ letalskimi nesrečami na Hrvaškem.

Če se iz luke sprehodimo po betonirani poti proti vzhodu, bomo prišli do zaliva Maračol in naprej do zaliva Podkujni. Do tretjega velikega zaliva Vognišče in drugih delov otoka vodijo zgolj ozke, težje prehodne poti.

Sidrišča

Unije, island, Adriatic sea

Unije so med navtiki zelo priljubljen otok. Zaradi velikega števila plovil, ki med sezono obiščejo otok, sta kar dve sidrišči s podeljeno koncesijo in omogočata privez plovila na plovko. Najbližje kraju Unije je sidrišče Maračol, ki je oddaljen približno 1 km. Poleg njega je drugi zaliv s koncesijo Podkujni. Oba zaliva sta dobro zaščitena pred vsemi vetrovi, razen pred južnimi. Če bi noč raje preživeli na lastnem sidru, je možnosti več. Sidrati je možno pred samo luko, nato pa se lahko z gumenjakom podate na obalo ali pa kar do luke. Na zahodni strani otoka je možno sidrati tudi v zalivu Vrulje. Ta je na južni strani in je dobro zaščiten pred severnimi in vzhodnimi vetrovi. Na vzhodni strani otoka je možno sidrati v zalivu Vognišče, ki je globok zaliv in nudi dobro zaščito pred vsemi vetrovi, razen pred južnimi. Vzhodno od njega so še zalivi Pejni oziroma Vala od Mišnjak, Skopalj in Goligna. Severna stran otoka je primerna zgolj za dnevne izlete in za kopanje, prenočevanja pa tam ne priporočamo.

Svetilniki

Unije, island, Adriatic sea

Na otoku so trije svetilniki. Dva je leta 1873 postavila Avstro-Ogrska. Svetilnik Vnetak na zahodnem rtu otoka ima veliko kamnito hišo in 13 m visok kamnit stolp. Drugi je na rtu Lukanji in tretji v sami luki Unije, na koncu pomola.

Gostilne

Na otoku sta dve gostilni in ena pekarna. V sami luki je gostilna »Konoba kod Joze«, v skrajnem severnem delu kraja, tik ob obali pa je penzion in gostilna »Unijana«. Obe ponujata tipično domačo hrano, domače vzdušje in solidne cene.

Plitvine

Pri plovbi okoli otoka je potrebna previdnost na nekaterih lokacijah. Če plujete proti luki Unije iz zahodne ali jugozahodne strani, bo treba pluti mimo otoka Školjič. Plovba po severni strani otoka je varna, saj so globine več kot 20 m, medtem ko je globina morja med otokom Školjič in rtom Art na otoku Unije 4,5 m na sredini prehoda. Globina proti obali je manj 3 m. Pluti je treba po sredini kanala.

Podobna situacija je na severni strani med otokom Samunčel in otokom Unije. Globina v sredini prehoda je 4,5 m in se manjša proti obali. Če plujete med otokoma, plujte po sredini prehoda. Na severni strani otoka je plitvina Samunčel, ki je označena s kardinalno oznako »zahod«. V okolici oznake je globina morja zgolj 0,2 m, medtem ko je med oznako in otokom Samunčel 8 m.

Tretja plitvina je na vzhodni strani otoka, med otokom Unije in malim otokom Mišnjak. Globina med njima je zgolj 1 m, zato plovba ni možna.

Na skrajnem jugu otoka, v prehodu med otokoma Unije In Srakane Vele, je plitvina Arbit. Označena je z oznako »Osamljena nevarnost«. Globina ob oznaki je 2 m, nato pa hitro pada. Med oznako in otokom Unije je globina že 18 m in plovba je varna v vseh smereh.

Videoposnetki zraka

Fotogalerija

Ponedeljek 25 Mar 2019

Avstrijska ladjedelnica Sailent Yachts je izdelala prvo komercialno plovilo, ki lahko cel dan pluje zgolj z uporabo električne energije.

Že leta in leta poslušamo o plovilih na električni pogon, a pravih uporabnih rešitev je bilo do sedaj predstavljenih bolj malo. Običajno so dosegi plovbe na elektriko zelo omejeni. Med 20 in 40 nmi, nato pa je treba poiskati električni priključek in napolniti baterije. Avstrijski ladjedelnici je uspel veliki met in izdelali so katamaran Silent 55, ki lahko pluje zgolj z uporabo električne energije.

Silent 55 je dobil ime, ker je tiho plovilo (angl. silent = tiho). 55 čevljev (16,70 m) dolg motorni katamaran je 100-odstotno gnano s pomočjo električne energije. Oblikovan je na tak način, da ima veliko ravnih površin, na katere so namestili za kar 9,000 Wp solarnih panelov. Za pogon so namenili dva električna motorja z močjo po 30 kW. Plovilo sta sposobna pognati do najvišje hitrosti 12 vozlov, za plovbo pa je najbolj primerna hitrost med 6 in 8 vozli. Ravno pri potovalni hitrosti je plovilo izjemno varčno. Ob običajnem sončnem dnevu, lahko cel dan plujemo le na električno energijo, ki jo pridelamo s pomočjo sonca. Ob oblačnem vremenu pa smo omejeni s kapaciteto baterij, ki jim pomaga dizelski generator.

Za tiste, ki si želijo hitrejše plovbe, je na voljo različica z dvema električnima motorjema po 135 kW. Ta dva sta sposobna plovilo pognati do hitrosti 20 vozlov in omogočata udobno hitrost križarjenja okrog 12 vozlov. Ker potrošita več energije, so nameščene dodatne baterije.

Silent 55 je luksuzno plovilo. V dolžino meri 16,70 m v širino pa 8,46. Na krovu so štiri prostorne kabine. Vsaka ima svojo kopalnico, ločeno tuš kabino, omare za shranjevanje, velika panoramska okna in dovolj prostora za gibanje. 

Salon težko imenujemo le salon. Je ogromna soba s sedežno garnituro, elegantno in prostorno krmarnico, kuhinjo v obliki črke U, velikim ameriškim hladilnikom in številnimi omarami. Bolj spominja na kakšno vilo, kot na plovilo.

Podobna je tudi na krovu. Široki bočni prehodi povezujejo krmo in premec. Povsod so udobne površine za sedenje ali poležavanje pod soncem, nekaj pa je tudi pokritih z veliko streho, ki je seveda ena sama elektrarna. Komandni most je na strehi salona. Nameščen je centralno, okrog njega pa je sedežna garnitura in površine za sončenje. V celoti je prekrit s trdo streho, ki je pričakovano prekrita s solarni paneli.

V ladjedelnici so prepričani v kvaliteto svojega izdelka. Za solarne panele ponujajo 25-letno garancijo in za baterije 10-letno.

Tehnični podatki: 

 • Širina: 8,46 (27.7‘)
 • Ugrez: 1.20 m (3.9‘)
 • Teža:  17,2 t
 • Rezervoar vode: 500 – 1.000 l
 • Rezervoar fekalnih vod: 2 x 500 l
 • Rezervoar za gorivo: 500 – 1.600 l
 • Solarni generator: 9,000 Wp
 • Električni motorji: 2 x 30kW ali 2 x 135kW
 • Generator: 22 kW ali 100 kW
 • Potovalna hitrost: 6 – 8 kt / 12 – 15 kt
 • Najvišja hitrost plovbe. 12 kt / 20 kt
 • CE certifikat: A
 • Neomejen doseg
 • 100% električni pogon
 • Doživljenjsko brezplačno vzdrževanje el. motorjev
 • Brez hrupa in izpušnih plinov
 • Visoko kvalitetni materiali
 • Izjemno zanesljiv pogonski sistem
 • Garancija na solarne panele: 25 let
 • Garancija na baterije: 10 let

 


Vir: Silent-yachts.com; Test plovila (youtube.com: Motorboat&Yachting – www.myb.com)

Petek 15 Mar 2019