Bain

Žut

Gostilna

Podatki

GPS 43° 52' N , 15° 19' E
Št. Privezov 10
Globina vode 2 m - 10 m
Tel. +385 98 294 125
e-mail konoba.bain@gmail.com
Kraj Strunac, Žut

Info

Otok Žut je največji hrvaški nenaseljen otok, ki v poletnih mesecih oživi. Neokrnjena narava, čisto morje in lepi zalivi privabijo številne navtike. K tej idili pa se nedvomno prileže dobra večerja v pravi dalmatinski konobi z imenom Bain.

Tradicija je na prvem mestu

Konoba Bain leži v zalivu Strunac v jugovzhodnem delu velikega zaliva imenovanega Luka Žut. Skrita pod stare borovce na eni strani in nasad oljk na drugi, nudi izjemno kulinarično doživetje v naravni senci z izjemnimi sončnimi zahodi. Gostilna je v družinski lasti, ki ge glavna sestavina pristne dalmatinske kuhinje. Vsi njihovi recepti so nastali na podlagi družinske tradicije, ki se prenaša iz roda v rod. Glavni kuhar Stipe je solastnik in odgovoren, da natančno sledi izročilu, ki so mu ga predali predniki. Vso hrano pripravlja iz domačih sestavin, ki so jih vzgojili sami oziroma okoliški dobavitelji. Svežo ribo, ki je glavna sestavina dalmatinske kuhinje priskrbijo sami. Družinska ladja z imenom Puhić jim omogoča ribolov v samem zalivu pred gostilno in v okolici otoka Žut. Drugi družinski člani skrbijo za postrežbo in ugodno počutje gostov.

Priprava hrane

Konoba Bain je drugačna. Njihova hišna specialiteta je riba, ki jo boste v drugih restavracijah težko našli. Oslič ali kot mu sami pravijo mol, je podcenjena in marsikje pozabljena riba. V Bainu jo pripravijo na številne različne načine in na krožnike vračajo pozabljeno tradicijo. V zalivu jih lovijo dnevno. Kljub temu, da je izjemno priljubljen na žaru, pa ga znajo ponuditi tudi surovega kot specialiteto. Otroci se bodo nedvomno razveselili klasičnega recepta, paniranega osliča postreženega z ocvrtim krompirčkom, ki ga gojijo na bližnjem otoku Pašman. Kot gurmansko predjed vam bo z veseljem priporočil karpačo iz osliča. Za najbolj zahtevne pa Stipe pripravlja še eno posebno jed z osliči. Pri svoji babici se je naučil priprave te ribe v podpeki, priljubljenem in hkrati svojevrstnem načinu priprave hrane v Dalmaciji. Ogenj, ki bo objel jed, bo poskrbel za enkratno gurmansko doživetje in dodal okus po dimu.

S tem palete jedi iz osliča še ni konec. Pripraviti ga znajo še na številne druge načine. Seveda pa je na voljo tudi druga morska ponudba. V poletni sezoni jim pri ulovu pomagajo tudi otoški ribiči. Svoj dnevni ulov, ki so ga nalovili v neposredni okolici otoka, prinesejo v gostilno. Ponudba je bogata a vsak dan različna. Če vas oslič ni prepričal, potem povprašajte, kaj se je danes ujelo v mreže. Kot tradicionalno jed z veseljem priporočijo tudi svoj brodet, za klasike pa je vedno na voljo bogata ponudba z žara ali kot ga sami imenujejo gradele.

V konobi mesojedci ne bodo razočarani. Vedno imajo na voljo sveže meso vrhunske kvalitete. Zelo radi se pohvalijo z biftekom pečenim na žaru in oblitim s poprovo omako.

Skromnost je lepa čednost

Konoba Bain se ne uvršča med vrhunske gastronomske restavracije. So topla, domača in predvsem družinska gostilna s tradicionalno hrano, kot so jo jedli njihovi predniki. Pristnost in kvaliteta pa poskrbita za izjemno gurmansko izkušnjo v prijetnem ambientu. Zato so skromni tudi pri cenah. Njihova ponudba je bogata a cenovno dostopna. Njihove cene so pod povprečjem cen na otoku.

Privez plovila

Pred gostilno je pomol, ki omogoča privez tako motornim plovilom, kot jadrnicam. Na glavi pomola so nameščeni muringi, možno pa se je privezati tudi bočno. Če si priveza ne boste pravočasno privezali, se lahko v zalivu privežete na eno izmed plovk. V kolikor potrebujete prevoz do obale, pokličite v konobo. Prišli bodo po vas in vas po večerji tudi vrnili na vaše plovilo. 

Vreme

Danes

  • voz

Jutri

  • voz

Ponedeljek

  • voz

V bližini

Prihajajoči dogodki

Ocena
4.4

Lega 5
Ponudba 4
Hrana 4
Postrežba 5
Cena 4

Komentarji