Dalmatino

Vis

Gostilna

Podatki

GPS 43° 1' N , 16° 12' E
Št. Privezov 6
Globina vode 8 - 15 m
Obratovalni čas 1.6. - 30.10.
Kraj Rukavac, Vis
Tel. +385 21 714 194
Delovni čas 11.00 - 24.00
Naslov RUKAVAC LUKA 1
web http://www.dalmatino-rukavac.com

Info

O gostilni

Gostilna Dalmatino je na južni strani otoka Vis, v zalivu Rukavac, pred katerim je arhipelag otokov in grebenov, ki se razprostira na razdalji 4 nmi. Naselje Rukavac je nastalo v 19. stoletju, ko so v zalivu postavili tovarno za predelavo rib. Nekdaj ribiška vas se je do danes razvila v majhen, a neokrnjen turistični raj. Od leta 1997 je na sami obali zaliva gostilna z imenom Dalmatino. Hrana, ki jo pripravljajo, temelji na prehrani viških ribičev in težakov (težaških delavcev), njihova postrežba pa na dobro poznani viški gostoljubnosti. Zaradi vseh svojih kakovosti je gostilna leta 2018 postala uradni partner Unescovega geoparka Viški arhipelag.

Ponudba

Ponudba gostilne temelji na morskih dobrotah (ribe, glavonožci in raki), ki so bile ulovljene na območju Viškega akvatorija. Vse jedi pripravljajo tradicionalno na žaru. Uporabljajo zgolj les vinske trte, ki hrani daje poseben temperament in izjemen okus. Poleg ribjih jedi so na voljo tudi mesne, ki so pripravljene so iz telečjega ali ovčjega mesa. Če hrano naročite pravočasno (vsaj štiri ure prej), bo pripravljena v podpeki, drugače se boste morali zadovoljiti s pripravo na žaru.

Med jedmi na meniju moramo omeniti doma pripravljene slane inčune, viško pogačo iz slane ribe, solato iz hobotnice, črno rižoto, jastoga, ki ga pripravijo v brodetu, na žaru ali lešo (kuhan), hobotnica ali riba pod peke. Če ste ljubitelj manjših, a okusnih rib, ne smete zamuditi svežih sardel pečenih na žaru, ki se pečejo vedno samo na lesu vinske trte. Ta način priprave je značilen le za ta del Jadrana.

Ljubiteljem mesnih jedi nedvomno priporočamo meso pripravljeno v podpeki. Ne smete pa pozabiti, da priprava v podpeki terja svoj čas, zato je treba hrano pripravljeno na ta način naročiti pravočasno.

Priprava hrane

V gostilni, ali kot jo imenujejo domačini »konobi«, hrano pripravljata dve ekipi, v katerih sta dva glavna kuharja, dva pomočnika in nepogrešljivi »gril majstor«, strokovnjak za peko na žaru. Ker je gostilna odprta od 11. do 24. ure, obema ekipama pomagata lastnik gostilne in celotna družina. Ker želijo, da bi bil vaš obisk gostilne več kot le večerja, da bi bilo pravo doživetje domače atmosfere otoka Vis, so vsi njihovi sodelavci domačini.

Postrežba

Pred kratkim se je v gostilni zamenjala generacija. Vajeti poslovanja so prevzeli mlajši družinski člani, ki jim še vedno ob strani stojijo starši in jim pomagajo ohranjati tradicijo. Stalno skrbijo, da je njihova storitev vrhunska, vaše doživetje na otoku pa edinstveno in se boste k njim želeli znova vrniti. Osebje se stalno izobražuje, tako na strokovnem kot na jezikovnem področju.

Ker gostilna ni in nikoli ne bo restavracija hitre prehrane, je treba na vse naročene jedi v restavraciji počakati tudi do 45 minut. Vse bo sveže pripravljeno, posebej za vas. Zato so izjemno veseli, če svojo mizo rezervirate vnaprej in čakanje na okusno večerjo se bo skrajšalo. Predvsem je to pomembno, če želite okusiti izjemen okus viške hrane pripravljene v podpeki.

Da boste ob hrani uživali, imajo na voljo bogat izbor kakovostnih in vrhunskih vin. Seveda vam bodo kot skrbni domačini ponudili dve avtohtoni vrsti vina vugav in mali plavac. Za ljubitelje piva je v ponudbi kar osem vrst različnih piv.

Cene

Cene hrane v gostilni so zelo zmerne. Če vračunamo še kakovost, pristnost in atmosfero, pa bo cena med nižjimi za ponujeno kakovost.

Še besede lastnika

Pri nas se boste dobro najedli in napili. V ambientu naše gostilne in Viškega arhipelaga se boste lepo spočili in večerja pri nas bo nedvomno pravo doživetje.

Za goste restavracije so v zalivu pred gostilno na voljo plovke za privez plovila. Privez je brezplačen.

Vreme

Danes

  • voz

Jutri

  • voz

Sobota

  • voz

V bližini

Ocena
4.6

Lega 5
Ponudba 5
Hrana 5
Postrežba 4
Cena 4

Komentarji

Skipper Alex
Letos (2020) restavracija ne obratuje.
Thu | 30 Jul | 2020