Diža

Gostilna

Podatki

GPS 44° 1' N , 15° 8' E
Bencinska črpalka 8 nmi Zaglav
Delovni čas 12.00 - 23.00
e-mail uodiza@gmail.com
Kraj Mali Iž, otok Iž
Obratovalni čas 15.3. - 15.10.
Tel. +385 98 810 156
Tel. +385 23 278 104

Info

Gostilna oziroma, kot jo imenujejo domačini »konoba« Diža je v kraju Mali Iž na otoku Iž, če smo čisto natančni, v zalivu z imenom Komaševa. S plovilom lahko pristanemo na betonskem pomolu od koder imamo le dobrih 100 m sprehoda do gostilne. Gostilna je obdana z vrtom na katerem zrastejo številne dobrote in začimbe, ki jih uporabljajo pri kuhi.

Gostilna je družinska. V njej delajo člani družine, v poletni sezoni, pa pokličejo na pomoč prijatelje iz okolice. Vsi vam bodo vedno pričarali domače vzdušje z veliko dobre volje.

Konoba Diža je tradicionalna dalmatinska konoba. V njihovi kuhinji ne boste srečali modernih konvektomatov, mikrovalovnih pečic in podobnih pripomočkov. Vso hrano pripravljajo na tradicionalen način se pravi na žaru. Da boste okusili prave domače okuse vse kar vam naložijo na krožnik dobijo iz okolice. Če se odločite za ulovljeno ribo, bo ta ujeta nekje v okolici otoka. Zelenjava, ki ne zraste na otoku prihaja iz okolice Zadra. Kot se za pravo dalmatinsko konobo spodobi, vam bodo priporočili morsko hrano. Na voljo imajo ulovljeno in gojeno ribo. Ulovljena bo seveda nekoliko dražja a bo tudi toliko boljša. Pripravili vam jo bodo na žaru, kar pred vami. Kako se bo spekla, si boste lahko ogledali. Da boste lažje počakali vam bodo ponudili enega izmed svojih aperitivov. Izbirali boste lahko med različnimi, od domače travarice, grape, lozovače, orehovca, pelinkovca in še bi lahko naštevali. Če se boste odločili za ribo iz ribogojnice bo ta vedno sveža in bo vzgojena v ribogojnici poleg otoka. Ne glede na to, ali bo riba ulovljena ali vzgojena vam jo bo vedno pripravil sam lastnik gostilne Drago in pripravo boste lahko podrobno opazovali. Poleg rib vam lahko v gostili ponudijo tudi druge morske dobrote. Poznani so po izjemno dobrih lignjih, v ponudbi pa so tudi ostale dobrote iz dnevnega ulova. Seveda je ponudba odvisna od ulova sezone in tudi vremena. V kolikor ni možno izpluti na morje, je ponudba nekoliko bolj skromna. No večino časa so v ponudbi brancini, orade, škarpene, zobatci, kovači in še kaj bi se našlo. Za mesojedce pripravljajo domače mesne jedi. Radi se pohvalijo z domačo »dalmatinsko pašticado z njoki«. To je mlada govedina kuhana v soku z domačimi začimbami postrežena z doma izdelanimi njoki.

Cene v gostili so povsem primerljive ostalim gostilna. Cena gojene ribe je 240 HRK/kg, medtem, ko se cena ulovljene giblje nekoliko više. Ulovljeni jadranski lignji stanejo 240 HRK/kg, riba prvega razreda stane 340,00 HRK/kg (orada, brancin), medtem ko boste za zobatca, škarpino ali kovača odšteli 450,00 HRK/kg.

PRIPOROČAMO

  • ulovljena riba na žaru
  • lignji na žaru
  • Dalmatinska pašticada z njoki
  • domači apertivi

Vreme

Danes

  • voz

Jutri

  • voz

Ponedeljek

  • voz

V bližini

Ocena
4.2

Lega 5
Ponudba 4
Hrana 4
Postrežba 4
Cena 4

Komentarji