Podanje

Lastovo

Gostilna

Podatki

GPS 42° 45' N , 16° 55' E
Obratovalni čas 1.1. - 31.12.
Delovni čas 17.00 - 02.00
Tel. +385 98 920 4821
e-mail hello@podanje.com
web https://podanje.com/hr/
Naslov Podanje bb, 20290 Lastovo

Info

Ni ne gostilna ne konoba ne restavracija. Toe preprosta družinska kmetija – domačija, v kraju Prgovo polje na vzhodnem delu otoka Lastovo, v kateri vas bodo pogostili kot kraljico oziroma kralja. Z delom so začeli leta 2007. Kmetija se je razvila iz stare kamnite hiše, ki jo na eni strani obdaja nasad oljk na drugi strani pa stoletna hrastova drevesa. V domačiji lahko sprejmejo do 46 gostov.

Če pridete s plovilom, je najbolje, da se privežete v eni izmed luk Skrivena luka, Zaklopatica, Ubli, jih pokličete po telefonu in prišli bodo po vas (prevoz je za goste brezplačen). Pot, ki jo boste morali opraviti, nikakor ne bo zaman. Njihove dobrote vas bodo o tem prepričale.

PRIPRAVA HRANE

V domačiji vso hrano, ki jo postrežejo na mizo, pridelajo sami. Pridelana je ekološko. V neposredni bližini imajo svoja polja, na katerih pridelajo vso zelenjavo in začimbe, na prostranih pobočjih otoka pa se pasejo črede ovac, kozličkov in prašičkov. Njihova kuhinja temelji na organsko pridelanem olivnem olju, sadju in zelenjavi, ki sta pridelana daleč od onesnaženih krajev. S pomočjo osnovnih sestavin pripravijo tradicionalne jedi, ki so jih pripravljale njihove babice in prababice. Ker na domačiji ni električne energije, boste dobili občutek pristnosti in domačnosti, ki je na otoku vladala stoletja. Vso hrano zato pripravijo s pomočjo ognja. Uporabljajo peko na žaru in podpeko. V podpeki pripravijo kozlička, jagnjetino in teletino, ki so jo vzredili na lastni kmetiji. Z veseljem pripravijo tudi hobotnico, ki pa izjemoma ni z njihove kmetije, temveč je ujeta v neposredni bližini, v modrinah morja otoka Lastovo. Če želite, lahko meso za vas pripravijo tudi na žaru, kjer pripravijo tudi zelenjavo. Sami pridelajo blitvo, krompir, bučke, papriko, melancane, paradižnik, bob in fižol. Seveda bi lahko še naštevali, a je bolj pomembno, kaj pripravijo iz sestavin. Edino pri njih boste lahko pokusili sipo z bobom, golaž iz hobotnice, tabinjo s krompirjem (tabinja ali tabinja phycis phycis l. – vrsta ribe, ki je pravi gurmanski razvrat).

POSTREŽBA

V domačiji dela le družina. Glava družine in mojster žara in podpeke je Nikola Simić. Pri vseh opravilih mu pomagajo soproga Stefi in štirje otroci, med njimi najmlajša Nikol, ki šteje zgolj sedem let. Sin Kristjan, ki se je izšolal kot strokovnjak za zelišča, je izjemno pomemben člen pri pripravi hrane. Vsi skupaj bodo poskrbeli, da bo vaš obisk neverjetno gurmansko doživetje v ambientu stare otoške domačije, kjer boste dobili občutek, da se je čas ustavil pred več sto leti.

Vreme

Danes

  • voz

Jutri

  • voz

Četrtek

  • voz

V bližini

Ocena
4.2

Lega 3
Ponudba 4
Hrana 5
Postrežba 5
Cena 4

Komentarji