Torkul

Primošten

Gostilna

Podatki

GPS 43° 35' N , 15° 55' E
Tel. +38598337515; +38522570670
Kraj Primošten
Naslov Crnica 1
e-mail tomislav.bonjolo@si.t-com.hr
web http://www.konoba-torkul.com

Info

Konoba Torkul se nahaja le dobrih 100 m od mestne luke Primošten. Plovilo lahko privežete v luki ali pa se zasidrate na eno izmed boj v luki. Do konobe Torkul se boste sprehodili skozi del starega primorskega mesta Primošten. Nahaja je tik pred vstopom na polotok, na delu, ki se imenuje Crnica. Ta del mesta je dobil ime, ker so tu prebivali težaški delavci. Tu so se pričele rojevati prave dalmatinske konobe. Po težkem delu na poljih, so prosti čas, ki ga je bilo bore malo, preživljali v teh konobah, ob kozarcu vina in preprosti prehrani, običajno slanih sardelah. Tudi konoba Torkul je ena izmed takih starih, avtentičnih konob. Ko so jo obnavljali so sledili tradiciji. Zgrajena je le iz kamna in lesa. Gostilna je pravi mali etnografski muzej. V njej si boste lahko ogledali številne tipične predmete, ki so stari tudi več kot 100 let. Ponosni so na stari inštrument torkul, ki je bil izdelan leta 1929. Po njem se imenuje tudi gostilna. Na stenah so razstavljeni še številni drugi stari predmeti kot so različni ferali in drugi predmeti, ki so se uporabljali v gospodinjstvi v teh dalmatinskih krajih pred 100 in več leti.

PONUDBA

Konoba Torkul se lahko pohvali z več kot deset letno tradicijo v pripravi vrhunskih dalmatinskih specialitet. Gostilna v Primoštenu deluje že od leta 2001. Pri pripravi hrana se trudijo obuditi duh bogate zgodovine tega ikonskega dalmatinskega mesta in njegove okolice, kar nakazuje že sam ambient v gostilni. Priprava hrane je tradicionalno dalmatinska. Za kvalitetno pripravo je odgovoren glavni kuhar Svetin Hujev, ki je z dušo in srcem predan kuhinji. Zaradi same tradicije vam bodo v gostilni radi ponudili slane sardele. Kot sami pravijo, so njihove slane sardele pripravljene iz "boljših koncev" oziroma iz izbranih, najkvalitetnejših sardel, ki se bodo dobesedno stopile v ustih. Na zalogi so vedno ulovljene jadranske ribe ali "divjaki", škampi, školjke in mehkužci. V konobi vam bodo najraje pripravili hrano iz podpeke. Gostila na po tej pripravi slovi in vam jo bodo tudi priporočili, ko se boste odločali, kaj bo zaključilo na vašem krožniku. Izbirate lahko med ribjimi jedmi, mesnimi jedmi ali pa mehkužci. Poudarek je na hobotnica iz podpeke in jagnjetini. Hobotnica za dve osebi vas bo stala le 200 HRK.

POSTREŽBA

Prijazne, hitre in simpatične natakarje, vodi vedno dobro razpoložen lastnik gostilne Tomislav Bonjolo. Celotna ekipa je vedno prijazna in v gostilni Torkul boste hitro postreženi. Sami se radi pohvalijo tudi s številni priznanji, ki so jih prejeli na lokalni ravni s strani turistične organizacije Proimoštena, že tri leta pa se uvrščajo med najboljših 30 restavracij na Jadranu.

CENE

Cene hrane so izjemno zmerne. Na primer hobotnica iz podpeke, ki je tudi hišna specialiteta, bo za dve osebi stala le 200 HRK (27 EUR).

PRIPOROČAMO

  • hobotnica iz podpeke
  • slana sardela iz "ta boljših koncev"
  • dalmatinski Drniški pršut
  • ovčji sir v olivnem olju
  • zeleni rezanci s škampi
  • sveže školjke na različne načine

Vreme

Danes

  • voz

Jutri

  • voz

Torek

  • voz

V bližini

Ocena
4

Lega 5
Ponudba 4
Hrana 4
Postrežba 4
Cena 3

Komentarji