Slovenska jadrnica, ki jo je krmaril Gašper Vinčec, je zmagala na sloviti regati Barcolana. Za plovbo na skrajšanem regatnem polju je z ekipo potreboval 1 uro in 54 minut, da je kot prvi prečkal ciljno črto.

Letošnjo, 51. Barcolano je zaznamoval šibak veter. Organizatorji so bili zato prisiljeni regatno polje nekoliko skrajšati. Ekipi slovenske jadrnice Way of Life je pod taktirko skiperja Gašperja Vinčeca uspelo najbolje naravnati glavno jadro ter v ključnih trenutkih izkoristiti svoje veliko jadro Code 0. Vodilno pozicijo so si zagotovili že z odličnim startom. V nadaljevanju jim je uspelo izkoristiti vsako sapico vetra in ohraniti svoje vodstvo vse do ciljne črte. Na drugo mesto se je uvrstila črnogorska jadrnica Shining. Tretje mesto v absolutni razvrstitvi si je z izjemnim jadranjem zagotovil skiper Iztok Krupak na jadrnici RC44 Scorpio, ki je skoraj pol manjša od zmagovalne. Četrto mesto je osvojil slovenski legendarni jadralec Dušan Puh. S svojo jadrnico Adriatic Europa je pokazal, da je vedno konkurenčen najhitrejšim jadrnicam. Uroš Žvan je s svojo posadko zasedel skupno 16. mesto, Samo Žvan pa je z jadrnico Generali prijadral na 44. mesto.

Po desetih letih spet zmaga v slovenske roke

Jadrnica, ki je včasih nosila ime Maxi Jena, danes pa jo poznamo kot Way of life, je na Barcolani že zmagala. Pred natanko desetimi leti je bila najhitrejša na regatnem polju pred Trstom, v številnih izvedbah Barcolane pa je bila na drugem mestu. Letos je pod novim imenom in novim lastnikom pokazala, kaj zmore. V rahlem vetru jo je natančno krmaril Gašper Vinčec, udeleženec olimpijskih iger v Atenah 2004 in Pekingu 2008. Ob boku mu je stal tudi izjemni mladi slovenski jadralec Žan Luka Zelko, ki je svoje sposobnosti dokazal že na kvalifikacijah za olimpijske igre v Tokiu leta 2020. V zmagovalni ekipi je bil tudi slovenski kolesarski as Primož Roglič, ki je pripomogel k zmagovalnemu duhu ekipe.

Potovalne jadrnice

Med potovalnimi jadrnicami je prvo mesto zasedla italijanska jadrnica Ancilla Domini Prosecco Doc. Najhitrejša slovenska jadrnica je bila Taia & White Goose pod taktirko Gorana Djordjeviča na sedmem mestu. Na 33. mesto je prijadral Marko Marinček na jadrnici Luna (Fast wave 30) iz jadralnega kluba Odisej.

Letošnja regata je bila tako množična kot prejšnje. Prijavljenih je bilo 2015 jadrnic. Do cilja jih je priplulo 1070.

Foto: FB Way of Life