Po včerajšnji večerni razveljavitvi prvega plova za moško zlato skupino v ILCA 7, ter posledično popravljenih rezultatih, ki so nekaj mest prinesli našemu olimpijcu Zelku, so se v italijanski Andori na odprtem evropskem prvenstvu za ILCA 6 in ILCA 7 danes odvijali finalni plovi za vse skupine, a so se ti za ILCA 7 začeli šele po enourni stavki jadralcev, ki so izrazili svoje nezadovoljstvo nad organizacijo.

Žan Luka Zelko: “Zjutraj smo vsi jadralci v ILCA 7 stavkali eno uro proti organizatorjem in namesto ob 10. šli na vodo ob 11. uri. Upam na solidno regato jutri, na zadnji dan EP, ki je daleč od idealnega, kar se organizacije in tudi sodnikov tiče. Tisti, ki smo dalj časa zraven, se skušamo nekako boriti, da se vse skupaj počasi uredi.”

Ženske so ILCA 6 danes odjadrale prva dva finalna plova, obe slovenski predstavnici v srebrni skupini. Lin Pletikos je prvi plov končala na 4. mestu v skupini, drugega pa na 18. in je trenutno v svoji skupini druga, sicer pa 47. Evropejka v skupni razvrstitvi. Mladinka Alenka Valenčič je danes v cilj prve regate prijadrala kot odična druga, v drugi pa je bila 14., tako da je v skupni razvrstitvi evropskih jadralk sedaj na 57. mestu.

Moška zlata skupina je ponovila včerajšnji razveljavljeni plov ter odjadrala še enega, tretjega finalnega. Žal se Žan Luka Zelko v ponovljenem ni najbolje znašel in ga končal na 49. mestu, ki se mu sicer odbija. V drugem današnjem plovu je jadral veliko bolje in končal kot 15.. Trenutno zaseda 22. mesto v evropski konkurenci.

Žan Luka Zelko: “V prvem plovu sem se nekako izgubil v drugi orci, v prvi krmi sem namreč dobil penal, potem pa je šlo od tukaj naprej vse samo še navzdol. Na srečo sem se sestavil za drugi plov in ga končal kot 15. in se s tem spet dvignil na rezultatih. Zadovoljen sem s tem, da ko sem spredaj, lahko tam tudi ostanem in se borim z najboljšimi, to je res dober pokazatelj. Jutri nas čakata še zadnja dva oziroma trije plovi.”

Mladinec Luka Zabukovec, ki jadra v srebrni skupini, je danes v cilj prijadral kot 8. in 26. in je trenutno na skupnem 77. mestu v evropski konkurenci. V bronasti skupini je Ivan Vahrušev končal kot 25. in je skupno 107., Benjamin Aganović pa na 20. mestu v skupini in je trenutno skupno 125. Evropejec.

Foto: Thom Touw Photography – EURILCA