Jadralska Rut: Split, Bol, Brač, Pustinja Blaca, Hvar, VIis, Biševo

Se odpravljate na jadranje in bi radi v enem tednu obiskali najbolj priljubljene destinacije, kot so Bol na Braču, Hvar, Pakleni otoki in še Modro jamo na otoku Biševo?

Če se odpravljate na jadranje in bi radi v enem samem tednu najema plovila obiskali najbolj popularne lokacije, smo pripravili predlog jadralske rute, ki vključuje slavno plažo Bol na otoku Brač, mesto Hvar in Paklene otoke, obisk Modre špilje na otoku Biševo in musto vis na istoimenskem otoku.

Da boste lahko vse te točke obiskali v enem tednu in poleg jadranja videli številne zanimivosti, se odpočili, nakopali in pojedli dobro večerjo, predlagamo, da plovilo najamete v marinah v okolici Splita. Baze so v marini v mestu Split, v Kaštelu Gomilica (marina Kaštela), marina Trogir, Baotič marina Seget Donji ali pa marina Rogač na otoku Šolta.

 

Kaj vse si boste lahko ogledali na ruti

  • samostan Pustinja Blaca
  • znamenita plaža Zlatni rat na Bolu na Braču
  • mesto Hvar
  • botanični vrt na Paklenih otokih
  • mesto Vis
  • mesto Komiža
  • kraj Maslinica – otok Šolta
  • Zelena jama (Zelena špilja – otok Ravnik)
  • Modra jama (Modra špilja – otok Biševo)
  • Krknjaši – priljubljeno sidrišče

 

Plovba

Dan 1 2 3 4 5 6 7 8 Skupaj Povprečje na dan
Razdalja (nmi) 10–15 15 18 20 10 30 3 5–14 111–125 14–16
Čas (ure) 2–3 2,5 3 3,5 1,5 5 0,5 1–2,5 19–21,5 2,5–3

 

 1. dan: Izplutje iz matične marine–Brač zahod – 10–15 nmi – 2-3 ure plovbe

 

Prvi dan boste plovilo prevzeli v popoldanskem času. Zato za prvi dan predlagamo krajšo plovbo na zahodno stran otoka Brač. Če se želite privezati v marini, lahko zaplujete v ACI marino Milna v samem centru kraja ali pa v marino Vlaška, ki je na severni strani vhoda v luko. Iz marine vodi pot do mesta, ki je oddaljeno slab kilometer. Obe marini sta med glavno poletno sezono hitro polni. Zato predlagamo, da pravočasno rezervirate mesto.

Če bi se radi izognili pretirani gneči, se odločite za majhen kraj Bobovišča, ki je 1,5 nmi severneje. V majhni luki je na voljo 20 muringov za privez na obalo, pred luko pa je še sidrišče s plovkami z imenom Viča, ki lahko sprejme 32 plovil. Bobovišča so majhen kraj, ki vas ne bo razočaral. Ambient starega primorskega mesta z dvema gostilnama ponuja izjemen, romantičen prvi večer.

 

2. dan: Brač zahod–Bol – 15 nmi – 2,5 ure plovbe

Bol na Braču s slavnim rtom Zlatni rat je nedvomno ena izmed najbolj priljubljenih in obiskanih točk na Jadranu. Z zahodne strani otoka do rta je 15 nmi plovbe. Predlagamo, da se odpravite v jutranjih ali zgodnjih dopoldanskih urah. V primeru močnejšega maestrala, ki skozi Hvarski kanal piha od zahoda proti vzhodu, bodo v popoldanskem času na zahodni strani rta visoki valovi (čez 1 m). Zato izkoristite opoldanski čas za sidranje na zahodni strani rta (sidranje na vzhodni strani je prepovedano), kopanje in sončenje. V popoldanskem času odplujte proti luki Bol, v kateri so na voljo muringi za privez 20 plovil ter plovke, ki so nameščene pred vzhodnim delom luke.

 

3. dan: Bol–Blaca–Hvar– 18 nmi – 3 ure plovbe

V jutranjih urah izplujte iz Bola in plujte ob otoku nazaj proti zahodu. Po le 5 nmi boste pripluli do zaliva Blaca. V zalivu se zasidrajte in krmo plovila privežite na eno izmed skal na obali. Pripravite se za pohod do izjemnega samostana Blaca. Pot je dolga 2,5 km in se dvigne na 240 m nadmorske višini. Obujte se športno. Pot je solidna in jo boste lahko prehodili z lahko obutvijo. Za obisk samostana potrebujete približno 4 ure. Po ogledu izkoristite čas v zalivu za osvežitev oziroma kratko kopanje, nato pa izplujte v smeri jugozahoda, izkoristite maestral in plujte proti rtu Pelegrin na zahodni strani otoka Brač, nato pa zaplujte v Pakleni kanal. Z vetrom plujte proti mestu Hvar. V pristanišču je na voljo le 25 priveznih mest na obali in 20 plovk, ki so zasedena že zgodaj popoldne. Ker priveza ni možno rezervirati vnaprej, se lahko odločite za privez v marini Palmižana, sidranje v sidrišču Vinogradišče s 34 plovkami ali pa se zasidrate v prehodu Ždrilica na otoku Marinkovac. Z vseh sidrišč in marine plujejo taksi čolni, ki vas bodo odpeljali v mesto Hvar in vrnili na vaše plovilo. Redni prevozi (cena 100 HRK/osebo) potekajo vse do 02.00 ure zjutraj. Če premorete malo večji gumenjak, pa se do mesta lahko odpravite sami. Če vam dopušča čas, se odpravite na otok Sveti Klement (sidrišče Vinogradišče), se odpravite na kopno in se sprehodite po otoku, kjer je edinstven botanični vrt.

 

4. dan: Hvar–Vis – 20 nmi – 3,5 ure plovbe

Če vam zvečer ni uspelo obiskati mesta Hvar, lahko to storite danes. Pristanišče se bo začelo prazniti že v jutranjih urah. Zato lahko po zajtrku izplujete s sidrišča oziroma marine proti mestu Hvar. Če je možno plovilo privezati na obalo, lahko preverite tudi preko VHF-postaje na kanalu VHF 09. Privez za eno ali dve uri bo brezplačen. V tem času si lahko ogledate staro mestno jedro, se povzpnete na trdnjavo in v miru spijete kavo v enem izmed barov na obali. Po obisku mesta izplujemo proti jugozahodu, proti otoku Vis. Ker je otok blizu, se lahko ustavimo na dnevnem kopanju na otoku Budikovac. V eksotičnem zalivu poleti obratuje gostilna. Turkizna voda in peščena plaža bo navdušila prav vsakogar. Ker je časa na pretek, se lahko s pomožnim čolnom odpravite še na otok Ravnik, kjer si lahko ogledate Zeleno jamo (Zelena špilja). V popoldanskem času izplujte s sidrišča in se odpravite proti luki Vis na severni strani otoka. S plovilom lahko pristanete v luki Vis, v luki Kut, sidrate v luki Vis pred bencinsko črpalko ali pa se privežete na eno izmed številnih plovk v luki Kut. Mesto Vis ima izjemno ponudbo. Odprte so številne restavracije, med njimi nekatere z izjemno kvalitetno ponudbo. Večerni sprehod od luke Kut do mesta Vis (ali obratno) bo izjemno doživetje.

 

5. dan: Vis–Komiža – 10 nmi – 1,5 ure plovbe

Otok Vis ponuja veliko več kot le sonce in morje. Zgodovinsko zanimiv otok si je vredno ogledati. V luki Vis lahko najamete avto, skuter ali pa kolo. Odpravite se v notranjost otoka in ga raziščite. Predlagamo, da opravite krožno pot od luke Vis, do luke Komiža, obiščete kraje Ženo Glava, Podšpilje (obisk Titove špilje), prečkate Polje, kjer je med drugo svetovno vojno obratovalo vojaško letališče, se spustite do luke Rukavac, nato pa se vrnete v Vis. Na poti je veliko možnosti, kjer si lahko privoščite kakšno osvežitev, hkrati pa priporočamo, da postanek za kosilo opravite v eni izmed gostiln v središču otoka, kjer boste lahko pokusili hrano pripravljeno na povsem svojevrsten način. V popoldanskem času se vrnite v luko. Izplujte iz luke, obrnite se v smer zahoda in plujte do luke Komiža. S plovilom lahko pristanete na obali ali pa se privežete na eno izmed plovk pred luko. V vsakem primeru se zvečer odpravite na kopno in uživajte v sončnem zahodu.

 

6. dan: Komiža–Biševo–Šolta 30 nmi – 5 ur plovbe

Po zajtrku dvignite sidro in zaplujte v smeri jugozahoda. Do otoka Biševo je 4,5 nmi plovbe oziroma slaba ura. V pristanišču Mezuporat privežite plovilo na eno izmed plovk. Pripravite, kamere, fotoaparate ali telefone in počakajte, da do vas pripluje plovilo – pasara turističnega delavca, ki vas bo popeljal na ogled Modre jame (Modra špilja). Ogled je priporočeno opraviti v dopoldanskem času, ko sončna svetloba pada direktno v jamo, jo najmočneje osvetli in poskrbi za neverjeten ambient. Na vrhuncu sezone je obiskovalcev jame veliko. Zato se zna zgoditi, da boste na ogled čakali nekaj časa. Po ogledu jame, ki traja približno 30 minut, si vzemite čas za osvežitev v morju, nato pa pripravite plovilo za nekoliko daljšo plovbo. Izplujte s sidrišča v smeri proti severo-severovzhodu proti kraju Maslinica na zahodni strani otoka Šolta. Če bi se radi privezali v marini, potem zaplujte v kraj Maslinica, ki ima na južni strani marino Martinis Marchi. Privez v marini predhodno rezervirajte. Če bi raje sidrali na lastnem sidru, potem pred Maslinico zaplujte v dobro zaščiten zaliv Šešula. V zalivu sta dve gostilni, do kraja Maslinica, kjer je več restavracij, trgovina in bari, pa je le dobrih 5 minut hoje.

 

7. dan: Šolta–Krknjaši (Drvenik) 3 nmi – 0,5 ure plovbe

Današnji dan je zadnji dan sedemdnevnega križarjenja. Če boste morali s plovilom pripluti že danes v izhodiščno marino, potem si vzemite dan za počitek in uživanje na soncu in morju. Izplujte s priveza ali sidrišča, ter plujte v smeri proti severozahodu. Po le 3 nmi boste pripluli do izjemno lepega sidrišča Krknjaši na jugovzhodni strani otoka Drvenik. Zasidrajte se na primerni globini in oddaljenosti od drugih plovil in uživajte v prekrasni turkizni vodi. Če morate v izhodiščno marino pripluti danes, potem vas do marin Trogir, Baotič (Seget Donji) loči le 6 nmi oziroma 1 ura plovbe. Če ste plovilo najeli v eni izmed splitskih marin (ACI Split, Kaštela ...), potem vas čakata dve uri plovbe. Če morate plovilo vrniti šele zadnji dan zjutraj, potem lahko ostanete na sidrišču in noč preživite v zalivu. Večerjo si lahko privoščite v eni izmed gostiln na obali. Če bi raje zapluli v pristanišče, potem odplujte v luko Drvenik, do koder je 3 nmi plovbe (0,5 ure).

 

8. dan: Krknjaši–izhodiščna marina 5–14 nmi – 1–2,5 ure plovbe

V jutranjih urah dvignite sidro in odplujte v matično marino. Pred vrnitvijo ne pozabite dotočiti gorivo. S sidrišča se odpravite pravočasno. Na bencinskih črpalkah (Split, Seget Donji ali Trogir) je običajno treba čakati tudi več kot pol ure.