Spalax, Marjan Golobič

Spalax, Marjan Golobič
Marjan Golobič je že kot otrok večino svojega življenja preživel v tujini. Prve jadralske izkušnje je nabral v Britanski Kolumbiji. Jadraje ga je hitro zasvojilo. Po vrnitvi v Slovenijo, se je pridružil Jadralnemu klubu Potepuh. Jadranje po Jadranu je bilo super a njegove ambicije so bile na Karibih in Tihem oceanu. Leta 2009 se je z jadrnico Spalax udeležil regate ARC. Karibi so ga tako zasvojili, da se je odločil zamenjati jadrnico za katamaran, ki je dobil ime Spalax 2. Leta 2018 je izplul iz Karibov in se podal v Tihi ocean.

»Dokler se puter ne stopi,« mi hudomušno pomežikne kapitan Jack, ko ga vprašam, kako daleč južno se moram spustiti pri prečkanju Atlantika.

Stari morski volk, kapitan Jack, je prejadral Atlantik večkrat, kot jaz štejem let, zato njegove nasvete jemljem resno.

»Že, že, ampak tale puter varianta se mi ne zdi ...,« mu vseeno poskušam oporekati.

»Brez panike, stari,« me prekine stara morska sablja in povzame. »Na Kanarskih otokih kupiš zavitek putra, ga postaviš na navigacijsko mizico in izpluješ proti jugu. Puter ves čas pozorno opazuješ. Ko se začne topiti, zategneš ročno, obrneš v desno, rukneš vse gate gor in pasati te bodo odpihnili čez lužo, kot bi mignil,« se iz mene ponorčuje stari morski šaljivec.

»Ampak šalo na stran,« se zresni kapitan Jack. »V starih cajtih je bilo prečkanje Atlantika življenjsko nevarna pustolovščina; danes je to mačji kašelj, ali kos torte, kot bi rekel tvoj stric iz Amerike. Sicer pa mi tale gibraltarski široko ful dela sušo v grlu,« me pomenljivo pogleda pomorski premetenec.

Takoj naročim novo rundo. Kapitan Jack krepko srkne postreženo caipirinho, potegne na Cohibo, otrese pepel v porumeneli porcelanasti pepelnik ter nadaljuje: »Danes je vse drugače. Za uživaško prečkanje velike luže rabiš le barko za oceansko plovbo, potrebno navigacijsko in varnostno opremo ter nekaj izkušenj nočnega jadranja. Ko se novembra medtropsko območje konvergence dvigne nad ekvator, se pasati dodobra ustalijo na severni polobli šele decembra. Takrat se s Kanarskih otokov spustiš do točke 20/20 v bližini Kapverdskih ...«

»Zelenortskih ...,« ga grdo prekinem.

»Ti mi boš zdaj popravljal slovenščino, mlečnozobi mornarček!« me okara stari morski vagabund, vendar se ne da motiti: »Torej, gre za točko dvajset stopinj severno od ekvatorja in dvajset stopinj zahodno od Greenwicha. Tam te čakajo ugoden ekvatorski tok in pasati, ki te bodo v pičlih dveh tednih odpihnili do Karibov. Pa še nekaj. Ne pozabi uskladiti tvoje elektronske navigacije z analognim kompasom, ki ga imaš pri krmilu. Na Atlantiku je magnetna deklinacija namreč 12 stopinj in lahko se ti zgodi, da namesto na Karibih pristaneš v Braziliji.«

Tale moj kapitan Jack pa ni od muh, si mislim in puhnem dim Cohibe proti porumenelemu stropnemu ventilatorju, ki počasi meša gibraltarsko soparo.

Vremensko okno se odpira. Atlantik čaka. Novi svet me pričakuje.

 

< Cilj je Gibraltar   Gibraltar - Las Palmas >

 

Knjige Marjana Golobiča o dosedanjih podvigih

Marjan Golobič - Spalax 2 As Long As the Wind Blows

Potopis plovbe jadrnice Spalax in katamarana Spalax 2 od otoka Korfu v Grčiji do Nove Kaledonije (knjiga je napisana v angleškem jeziku).

NAKUP

Marjan Golobič - Spalax 2 Dokler se puter ne stopi

V svojem prvencu, Dokler se puter ne stopi, brez dlake na jeziku in z dobršno mero humorja opisuje svoje jadralske pustolovščine na Jadranu, Sredozemskem morju, Atlantiku in Karibih.

NAKUP

 

Besedilo in fotografije: Marjan Golobič